Webrazzi olarak hafta sonu Peak'in 1,8 milyar dolara satılacağını duyurmuştuk. Dün itibarıyla satış resmileşti. Şirkete ilk inanan ve henüz ortada oyun bile yokken yatırım yapan şirket Hummingbird idi. Fon, 2011'de aktardıkları 1,5 milyon dolarlık finans akışıyla yüzde 20'lik hisseye sahip. Hummingbird Yönetici Ortağı Fırat İleri, Webrazzi'ye özel Peak'in büyüme ve satın alınmasını kolaylaştıran nedenleri anlattı. İşte Fırat İleri'nin açıkladığı 10 sebep ve detayları...
Alışılmışın dışındaydı
Peak kurulduğu zaman yatırımcılar, oyun sektöründen para kazanılacağına inanmıyordu. Onlar için bu alana yatırım yapmak piyango gibiydi. Özellikle Türkiye'de... Çünkü o dönem burada oyun üretenler sadece küçük stüdyolardı. Yani Peak'in Ekim 2010'da yayına girmesini takiben Facebook'ta 6 milyon aylık aktif kullanıcı sayısına ulaşması alışılmışın dışında bir gelişmeydi. Bunu Türkiye'de oynanan ve oldukça popüler olan Okey oyununu İnternet'e taşımasıyla gerçekleştirdi.10 yılda Türkiye'nin yanı sıra dünya mobil oyun pazarının da önemli oyuncuları arasına girdi. Şirketin en büyük oyunu olan Toon Blast, dünyanın en çok oynanan oyunlarından biri oldu.
Coğrafya
Peak, yatırımcılar için sınır dışı işiydi. Silikon Vadisi her şeyin başladığı yer sayılsa da günümüzde başarılı girişimler her yerden çıkabiliyor. Vadideki yetenek savaşı, sadakat ve sabır eksikliği, gündemde olmak, baskıdan korunmaya çalışmak gibi nedenler genellikle şirketler üzerindeki baskıyı çoğaltıyor. Peak, Türkiye'de faaliyet gösterdiği için şanslıydı. Şirket olarak hem maliyetleri düşürdü, hem de bu baskıdan kurtuldu.
Kurucu'nun vizyonu
Peak'in kurucusu Sidar Şahin, şirketin global çaptaki başarısını iyi yönetti. Fazla ön plana çıkma istemeyen Şahin, 100 kişilik ekibe liderlik ediyor ve stratejik vizyon sunuyor. Bunu 2003'te kurduğu ve oyunları 30 ülkede, 20'den fazla operatör ve portal üzerinden kullanıcılara ulaşan Funpac ile bunu kanıtlamıştı. Bir taraftan da erken aşama yatırımlarda girişimin başarılı olup olmayacağı konusunu kurucu ve ekibi belirliyor. Peak bunun en iyi örneklerinden biri.
Yeteneğe yatırım
Şirket, “deneyimli” insanları işe almak yerine, çoğunlukla üniversiteden yeni mezun kişilere umduklarından daha fazla sorumluluk verdi. Ama tabii ki tecrübesiz gençleri ilk yıllarda yoğun bir şekilde eğitmek zorunda kaldı. Bu da cesaret ve zaman yatırımı gerektiriyor olsa da bu strateji ekibinin böyle bir büyümede ne kadar ekibin başarılı olduğu kısa sürede anlaşıldı. Bu büyümeyi pazara olağanüstü ürünler sunarak destekledi.
Az çalışanla çok değer yaratmak
Peak, 100 çalışanla 1,8 milyar dolara satıldı.Yani bu çalışan başına değerleme miktarı 18 milyon dolar demek. Bu rakam Apple, Google gibi dev teknoloji şirketlerinden bile yüksek. Rakiplerine göre çok daha az kaynağa sahip olan Peak, işe alımlarda stratejik seçimler yapmak zorundaydı. Çünkü yanlış iş gücü seçimi şirketi başka bir yerden çok daha hızlı yok edebilirdi. Bu yüzden işe alım standartlarını son derece yüksek tuttu.
Seçici olmak
Hummingbird 2010'dan beri 100 milyon dolarlık fonunu 25 şirkete yatırdı. Bunlardan üçü unicorn oldu. İki yıllık gözlem sonucunda 2011'de Türkiye'ye giren Hummingbird, Türkiye'de fırsat verilirse küresel anlamda büyüyecek girişimlerin olduğuna inanıyordu. Dokuz yıl sonra öngörüsünü Peak sayesinde tutturdu. Hatta burada yaptıkları yatırımlar, o dönem Avrupa’daki yatırım pazarında dikkatlerinin bir kez daha Türkiye'ye çevrilmesine neden olmuştu.
Küresel
Erken aşama yatırımı, bir girişimin ihtiyaç duyduğu ilk ve ufak çaplı yatırımdır. Yerel ağlara ve içeriden edinilen ip uçlarına dayanır. Bu aslında bir strateji oyunudur. Çünkü yerel olmanın güçlü yönleriyle rekabet etmek zordur. Fon yaratma çabalarından çok önce girişimcilerle ilişki kurma ve bağ kurma zamana yayılır. Yatırımcılar için aslında en riskli kısım. Çünkü henüz girişim gelir elde etmiş değil ve edeceği de çok öngörülemediği zamanlar. Peak'in aldığı tohum yatırımı Türkiye pazarı için önemli bir yatırım ve sosyal oyun potansiyelinin kullanılması adına değerli bir global açılım şansı yarattı.
Cesaret
Peak, ilk beş yıl içinde yerel bir oyun yayıncısından, dünyanın en önemli oyun şirketleri arasına girdi. Az kaynakla, bir şirketin bir yılda yapacağı işi bir ayda yaptı.
Son anda destek
Peak kurulduğunda henüz fon almadan bile gelirlerini ikiye katlamıştı. Yatırım tam da bundan sonra geldi. Yatırım miktarı ve yatırımcı ağı ne kadar önemli olsa da Peak gibi büyük hikayeler yaratan hiçbir girişimci sırf bu yüzden başarılı olmadı.
Sermaye Verimliliği
Peak 10 yılda yaklaşık 25 milyon doların altında yatırım aldı. Bu kadar az yatırımla şirket kendi kendini döndürmeyi başardı. Bu Hummingbird'ün girdiği yatırım miktarının 200 katından daha fazla... Buna göre hacmi göz önüne alınınca Peak, kesinlikle çok iyi finanse edildi, sermayesi oldukça becerikli bir şekilde yönetildi.
Fırat İleri'nin Webrazzi'ye özel yaptığı bir başka değerlendirmeyi de paylaşalım. Ona göre Türkiye'den yeni bir unicorn daha çıkacak. Bu çıkışın e-ticaret pazarından geleceğini düşünüyor.