Facebook'un yeni etkinlik uygulaması Venue, Twitter'a rakip olmaya hazırlanıyor

İlk olarak NASCAR etkinliğinde kullanılacak olan Venue, herkesin kendi düşüncelerini ve tepkilerini yazarak izlemesini sağlamak yerine, yorum yapma yetkisi yalnızca tanınmış kişilere tanıyor.
Facebook'un yeni etkinlik uygulaması Venue, Twitter'a rakip olmaya hazırlanıyor

Facebook Ar-Ge gücü NPE ekibi, son dönemde ard arda çıkardığı uygulamalarla dikkat çekmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde CatchUp ve Collab uygulamalarını duyuran ekip şimdi de Venue ile Twitter'a rakip olmaya hazırlanıyor.  Trump ve Twitter arasındaki sürtüşmenin ardından Mark Zuckerberg, Twitter'dan farklı bir platform olduklarını söylemişti. Bu söyleme rağmen Facebook'un, Twitter'ın etkinlik özelliklerine benzeyen bir uygulamayla karşımıza çıkması şaşırtıcı. 

İlk olarak bir NASCAR etkinliğinde kullanılacak olan uygulama, Twitter'dan farklı olarak herkesin etkinliği izlerken sürekli kendi düşüncelerini yazmasını sağlamıyor. Bunun yerine, yorum yapma yetkisi yalnızca tanınmış kişilere tanınıyor. Venue'de düzenlenen etkinliğe bağlı olarak yorumlarını görebileceğiniz tanınmış kişiler arasında gazeteciler, sporcular, tanınımış analistler ve sosyal medya ünlüleri yer alıyor.

Bu yorumcular, etkinlik hakkındaki görüşlerini belirtirken, izleyenler için etkileşimli sorular ve anketler de oluşturacak. Etkinlik sahibi ayrıca etkinlik esnasında belirli anlarda kısa ve kısıtlanmış sohbetler açabilecek. Yine de hayran yorumlarının uygulamanın ana odağı olmayacağını belirtelim. Bu noktada Venue'nün izleyici yorumlarından çok etkinliğe odaklanan bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz. 

Tam da bu nedenle Venue kullanırken hayranların tüm etkinlik boyunca telefona odaklanması hedeflenmiyor.  Bunun yerine, uygulamada yeni bir "an" olduğunda kullanıcılara yeni bir bildirim gönderiliyor. Bu “anlar”ın Twitter'ın özetleri gibi kapsamlı olmadığını eklemekte fayda var. "Anlar" hayranların katılabileceği kısa, dijital fırsatlar olarak konumlanıyor. 

Şu an için Venue, sosyal ağ ekosisteminde etkinlikler aracılığıyla gündemin nabzını tutan Twitter'ın tahtına göz dikmiş gibi görünüyor. Şimdiye kadar Twitter kullanıcıları, Oscar ve Emmy ödüllerinden, Game of Thrones bölümlerine, FIFA dünya kupalarından, Pride yürüyüşlerine ve seçimlere kadar dünyada olup biten gelişmeler esnasında hashtagler aracılığıyla bir topluluk olarak hareket etti. 

Hatta Twitter'ın küratör ekibi genellikle önemli etkinlikleri,  tweetler, videolar, fotoğraflar haberler ve yorumlarla öne çıkararak kullanıcıların erişmesini ve etkileşimde bulunmasını kolaylaştırıyordu. Bu anlamda Facebook'un yeni uygulaması Venue; sadece belli bir kitlenin konuşmasına izin vererek, bünyesinde Twitter ile benzerlikler bulundursa da farklı bir yaklaşımla ilerlemeyi tercih ediyor.

Bu arada Facebook, Venue uygulamasını, ilk kez NASCAR’ın 31 Mayıs 2020 Pazar günü gerçekleşecek Food City ile Süpermarket Kahramanları 500 yarışında test edecek. Bir sosyal medya ünlüsü olan nascarcasm, uygulama içi "mekan" a ev sahipliği yapacak.

Bunun yanı sıra ilerleyen dönemde gerçekleşecek olan NASCAR etkinlikleri de Venue'de düzenlenecek. Bu etkinlikler esnasında, Venue yorumcuları ise nascarcasm, FOX Sports NASCAR muhabiri Alan Cavanna ve NASCAR yarışçısı Landon Cassill olacak. 

Şimdilik izleyicilerin yorum yapamayacak olması, sosyal ağ anlayışı adına sıra dışı görünse de; etkinliklerin dijitalleştiği bir dönemde kullanıcılara yeni ve farklı bir deneyim sunulduğunu söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.