Türkiye'de bazı şirketler tarafından da güvenlik nedeniyle yasaklanan Zoom'a 6 alternatif

SpaceX ve ülkemizdeki önemli birkaç şirket güvenlik endişeleri nedeniyle çalışanlarının Zoom kullanmasını yasakladı. Zoom dışında alternatifleri test etmek isteyenler için listemizde birbirinden farklı 6 uygulamaya yer verdik.
Türkiye'de bazı şirketler tarafından da güvenlik nedeniyle yasaklanan Zoom'a 6 alternatif

Dünya çapında salgının yayılmasıyla birlikte Zoom kullanımının artışıyla, platformdaki güvenlik ve gizlilik problemleri de gündeme gelmeye başladı. FBI'ın Zoom trollerine dair yaptığı açıklama yetmezmiş gibi,  Zoom'un herhangi bir açıklamaya yer vermeden, iOS uygulamasının Facebook'a analiz verileri aktarması geçtiğimiz hafta bir zoom kullanıcısının şirkete dava açmasına neden oldu.

Gizlilik konusunda öne çıkan bir başka konu da Zoom'un sahip olduğu dikkat ölçümleme özelliği. Zoom'un dikkat ölçümleme özelliği, bir kullanıcı 30 dakikadan fazladır açık ve aktif değilse, konferans sahibi bilgilendiriliyor. Zoom konuyla ilgili yaptığı açıklamada özelliğin varsayılan ayarlarda tanımlı olmadığını dile getirirken, özelliğine eğitim amacıyla kullanıldığına da belirtti. 

Bunların yanı sıra Zoom'un sesli ve video aramalarda uçtan uca şifreleme özelliği bulunmadığını da belirtelim. Her ne kadar şirketin websitesinde uçtan uca şifreleme olduğu söylense de, üçüncü partilerin erişimine kapalı olması gereken bilgilere Zoom kolayca erişebiliyor.

Gerçekleşen bir saldırı sonrasında binlerce e-posta adresinin yabancılara sızdırılması ise Elon Musk'ın şirketi SpaceX'i harekete geçirdi. SpaceX, güvenlik endişeleri nedeniyle çalışanlarının Zoom kullanmasını yasakladı. Şirketin Zoom erişimi engellenerek güvenlik açıklarının önüne geçilmesi sağlandı. Sadece SpaceX değil bu arada ülkemizde de önemli şirketlerin alternatiflere yöneldiğini öğrendik.

Bu noktada siz de şirketiniz ve kişisel verileriniz için başka platformları kullanmak isterseniz, sizin için hazırladığımız listeye göz atabilirsiniz. 

Skype Meet Now 

Söz konusu görüntülü arama olduğunda aslında ilk akla gelen isimlerden biri Skype, yine de salgın döneminde kullanım kolaylığı ile Zoom'un şirketten rol çaldığını söylemek mümkün. 2003'te betası yayınlanan birebir toplantılar için hızlı arama arama platformu Meet Now, Zoom'a alternatif olarak kullanabileceğiniz bir ürün. Skype'ın sol üst köşesinde bulunan butona basarak kullanıcıları sohbete davet edebilirsiniz. Katılımcı sayısının uygulamayı hangi cihazda kullandığınıza göre değiştiğini belirtelim. Meet Now üzerinde yaptığınız konuşmaları kaydederek 30 gün boyunca saklayabiliyor ve sunumlarınızı paylaşabiliyorsunuz. Ayrıca eğer Meet Now uygulumasını kullanıyorsanız, arka planı blurlamanız da mümkün.

CISCO WEBEX

90'larda kurulan video konferans uygulaması Webex, Cisco tarafından 2007'de satın alındı. Genellikle şirketlere hizmet veren uygulamanın ücretsiz versiyonu da oldukça ilgi çekici özelliklere sahip. Normalde video aramalarda 50 kişilik katılımcı hakkı tanıyan  uygulama, şu anda COVİD-19 salını nedeniyle bu rakamı 100 kişiye çıkarmış durumda. Üstelik videola aramalarında 40 dakika gibi bir kısıtlama da söz konusu değil. Aramalarınızı sesli olarak yapabileceğinizi de ekleyelim. 

StarLeaf

Özellikle büyük şirketlerin tercih ettiği StarLeaf, son kullanıcıya hitap etmediği için sitesinde de fiyat politikasına yer vermiyor. Normalde sadece bir satış danışmanı eşliğinde satın alabildiğiniz uygulama, salgın nedeniyle şu anda temel video ve mesajlaşma ürünlerini ücretsiz olarak kullanıcılara açtı. Video görüşmelerde 20'ye kadar katılımcı sınırı bulunan StarLeaf her bir görüşme için 46 dakika kullanım hakkı tanımlıyor. 

Jitsi Meet

Açık kaynaklı bir platform olan Jitsi Meet, site üzerinden Go tuşuna basarak hızlıca online olarak buluşmanızı sağlıyor. Eğer teknik açıdan yeterli bilgi birikimine sahipseniz, Jitsu Videobridge üzerindne kendi uygulamanızı yazmanız da mümkün. Ancak çoğu insan hızlı bir çözüm sunan web versiyonunu tercih ediyor. Bu versiyonun Slack, Google Calendar ve Office 365 gibi tanınmış uygulamalara entegrasyonu bulunduğunu ve Mesajlaşma özelliğine sahip olduğunu söyleyelim. Dropbox'a video kaydetme ve katılımcıları konuşmadan çıkarma gibi özellikleri de oldukça kullanışlı.  Video görüşmelere en fazla 75 katılımcı davet edebildiğiniz Jitsi Meet, 35 katılımcıya kadar olan görüşmelerde daha verimli çalışıyor. Özel ve herkese açık mesajlaşma seçenekleri dikkat çekerken, beta sürümünde arka planı blurlayabiliyorsunuz. 

Whereby

Whereby'ın ücretsiz versiyonu şimdiye kadar bahsettiğimiz pek çok uygulamaya kıyasla daha kısıtlı imkanlara sahip. Ancak yine de iş görüyor. Ücretsiz versiyonda sadece 4 katılımcı hakkı tanıyan Whereby, görüşmeleri kilit altına almanızı da sağlıyor. Her oda kendi uzantısına sahip ve bu sayede başka kullanıcıların aynı uzantıyı kullanabilmesi söz konusu olmuyor. Uygulamanın mesajlaşma, ekran paylaşımı, kullanıcıları sessize alma ve görüntülere emoji ekleme özellikleri mevcut. Uygulamanın Pro versiyonu ise 9.99 dolar ve size 3 farklı odada, 12 katılımcı hakkı tanıyor. 

Hangouts

Çoğunuzun gözünden kaçmış olabilir ancak Google Hangouts, faaliyetlerine devam ediyor. Son zamanlarda G Suite kullanııcları için Hangouts Meet'e odaklanan Google, bu dönemde son kullanıcılara Hangouts ürününü hatırlatmakta biraz geç kalmış olabilir. Eğer küçük bir nostalji yaşamaya hazırsanız, vdeo görüşmelerinizi Hangouts'a taşıyabilirsiniz. 10 katılımcı hakkı tanıyan Hangouts, arka planı blurlama ya da ekrana emoji ekleme gibi farklı özelliklere sahip değil. Yine de mesajlaşma ve ekran paylaşımı özellikleri mevcut. Sesli aramalar ile görüşmelerinizde 150 katılımcıya ev sahipliği yapabildiğiniz de ekleyelim. Hızlı ve kolay bir çözüm olarak Hangouts'a da şans vermek mümkün.

Eğer video görüşmeler için ücretli hizmetlere de göz atmak istiyorsanız RemoteHQ, Talky, Highfive8x8 ve BlueJeans gibi video konferans uygulamarını inceleyebilirsiniz. Son zamanlarda Zoom'un yanı sıra popülerlik kazanan Houseparty uygulaması ve Alibaba'nın DingTalk ürününe de şans vermekte fayda var.

Bu alternatifler dışında kurumsal olarak yerli ürünleri de denemek isterseniz Karel ve Wezone 'a göz atmanızı tavsiye edebiliriz. Son olarak Slack ve Microsoft Teams'in de kullanıcılara video arama özellikleriyle hizmet vermeye devam ettiğini hatırlatalım.  

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.