Google'ın Fitbit'e 2,1 milyar dolar ödemesindeki amacı 28 milyon kişinin sağlık verisini kullanmak mı?

Akıllı saat rekabetinde yorgun düşen Fitbit, Google tarafından satın alındı. Bu satın almanın arkasında kullanıcıların sağlık bilgilerini, hareketlerini ve periyotlarını izlemek olabilir. Google, regl dönemi yaklaşana ped reklamı mı gösterecek?
Google'ın Fitbit'e 2,1 milyar dolar ödemesindeki amacı 28 milyon kişinin sağlık verisini kullanmak mı?

Dev şirketlerin gelecekteki adımlarını anlamaya çalışırken, satın alma tercihlerine bakmak önemli fikirler veriyor. Dünyanın en çok satın alma yapan şirketlerinden biri olan Google, yine çok konuşulacak bir hamleye imza attı. Google'ın, Fitbit'i 2,1 milyar dolar karşılığında satın aldığı geçen hafta duyuruldu. Peki bu gelişmenin arkasında bir bit yeniği olabilir mi? Gelin meseleyi biraz şeytanın avukatlığını yaparak deşelim.

Uyku düzeninden, regl dönemine yeni reklam bir reklam dünyası

Bu satın almayı Google'ın giyilebilir teknoloji pazarında iyi bir ürün markasıyla varlığını güçlendirmesi olarak yorumlayabiliriz. Veya "Google, kullanıcıların pek çok kişisel verisini kullanarak yeni reklam modelleri geliştirecek" demek de mümkün. Örneğin, Fitbit kullanan kadınların regl periyotlarını bileceği için, göstereceği reklamları buna göre çeşitlendirip hedefleyebilir. Uyku sorunu veya horlama sorunu yaşayanlara da ürün reklamı gösterebilir. Örnekleri saymakla bitmez. Bir reklamveren için inanılmaz bir imkan fakat kullanıcılar için aynı şeyden söz edebilir miyiz? 

"Google, boşanmaları 6 ay önceden biliyor" diye bir söz var Amerika'da. Siz harekete geçmeden, hatta karar vermeden şirketler büyük veri analiziyle ne yapacağınızı öngörebiliyor. Google'ın Fitbit'i satın alması, elinde biriken büyük verinin eksik önemli bir parçasını tamamlamaya imkan sağlayacak. 

28 milyona yakın kullanıcısı bulunan Fitbit’i, Google'ın sadece donanım için almadığı aşikar. Fitbit'in konuyla ilgili duyurusunda "Sağlık ve egzersiz verileri Google reklamları için kullanılmayacak" bölümünü okurken güldüm. Bal gibi de kullanacaklar.  Satın almanın Wear OS için umut olacağına inanabiliriz. Ayrıca Google’ın milyonlarca kullanıcıdan detaylı sağlık verisini toplayıp bunu bir güzel kullanacağını düşünebiliriz.

Kadınların adet döngüsünü izlemelerine, bütünsel sağlık verilerini tek bir yerde görmelerine ve genel sağlık durumlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için Fitbit'in "Kadın Sağlığı İzleme" özelliği bulunuyor. Fitbit'in akıllı saat ve bileklikleriyle, bu uygulamayı telefon üzerinden kullanmak mümkün oluyor.

Amaç Apple’ı tahtından indirmek mi?

Daha önce Wear OS adını verdiği işletim sistemi ve uygulamalarla, giyilebilir cihazlar alanına adım atan ve Ocak ayında Fossil'in gizli akıllı saat teknolojisini satın almak için 40 milyon dolar harcayan Google’ın bu hamlesi, en büyük rakibi Apple'a erişebilmeye çalıştığının göstergesi. Google, Fitbit'in temel öğelerini alabilir ve Fitbit'in fitness izleme özelliklerini geliştirebilirse, Apple karşısında rekabet avantajı elde edebilir.

Veri... Daha çok veri... Çok daha çok veri!

Akıllı bileklik alanında öncülük eden Fitbit, Apple Watch'un başarılarının ardından sağlık ürünleriyle öne çıkmaya çalışmış ve sağlık hizmeti şirketleri ile çeşitli ortaklıklar yaptığını açıklamıştı. Fitbit için Google’ın bu kadar harcama yapmasının nedenlerinden biri, Fibrit cihazlarının on yıldan fazla bir süredir kullanıcıların sağlık ölçümlerini takip ederek; atılan adımlar, yakılan kaloriler ve uygulanan egzersizler gibi davranışları kataloglaması. Fitbit cihazların bu işlevi, temelde bir reklamcılık şirketi olan Google’ın, profilini daha da geliştirmesini sağlayabilecek. 

Fitbit’in 28 milyon aktif kullanıcıya sahip oluşu potansiyel olarak, Google’ın erişebileceği çok güçlü kişisel veri miktarı olacağı anlamına geliyor. Fitbit, gizlilik politikasının kullanıcılar için hâlâ geçerli olduğunu ve tüm verinin kontrol altında tutulduğunu açıkladı. Google ve Fitbit’in, duyurularında veri ve gizlilik konusunu ele almak için bu kadar hızlı davranmaları dikkat çekici. Fitnit'in bazı noktalara açıklık getirmesi gerekiyor. Google’ın, reklamları hedeflemek için Fitbit kullanıcılarından sağlanan verileri kullanmayacağını açıkladılar. Google'ın bu verileri ne için kullanacağı konusu ise muallak. Çünkü Fitbit’in gizlilik politikaları doğrultusunda herhangi bir kişisel bilginin başka işletmeye aktarılmasından önce bildirim yapılacağı belirtse de, Google’ın bu konuda sözünü tutmasına garanti gözüyle bakamayız.

Google'ın sabıkası kabarık

Öyle ki Google, geçtiğimiz Eylül ayında, YouTube’un "Çocukların Çevrimiçi Gizlilik Koruma Yasası"nı ihlal ettiği iddiasıyla Federal Ticaret Komisyonu'na 136 milyon dolar, New York’a 34 milyon dolar ceza bedeli ödemişti. Google’ın tek ödediği bedel bu değildi. Fransa Ulusal Bilişim ve Özgürlükler Komisyonu (CNIL), kişisel verilerinin kullanımı hakkında yeterince açık şekilde bilgilendirmediği gerekçesiyle Google'a 50 milyon avro ceza kesmişti. Google’ın gizlilik skandalları da göz önünde bulundurulduğunda, 2,1 milyar dolar gibi cömert bir yatırımın Fitbit'i kurtarma ve giyilebilir ürünler pazarında ürün satma olarak açıklamak saflık olacaktır. Fitbit kullanıcılarının, anlaşma tamamlandıktan sonra veri kullanım koşulları konusunda daha dikkatli olmalarını öneriyorum.

Fitbit, sadece bir donanım şirketi değil

Sağlık teknolojileri sektörünün değerinin önümüzdeki yıl 24 milyar dolar artması bekleniyor. Google, bu alanda çalışıyor olsa da kamuya açık sağlık hizmeti sunmuyor. Bu noktada Fitbit’in farklı sektörler için kazançlı bazı modeller geliştirmesi olası. Sigorta şirketleri, özel sağlık kuruluşları, araştırma şirketleri, üniversiteler ve devletler bu büyük verinin yakın takipçisi olacaktır. Google'ın bu değerli veriyi ne kadar açacağı veya satıp satmayacağını tam olarak bilemeyeceğiz. Bu durum, Fitbit’in 2,1 milyar dolarlık bir anlaşmayla Google çatısı altına alınmasına farklı bir açıklama getiriyor. Gartner’ın kıdemli analisti Alan Antin'e göre de Fitbit’in sağlık dünyasıyla işbirliği konusundaki uzmanlığı, Google’ın yeni değer elde etmesinde rol oynayacak. Alan Antin'in açıklamasına göre, Fitbit'in yaygın olarak donanım şirketi olarak bilinmesi önemli bir değeri gizliyor. Bir yıl içinde tamamlanması beklenen devir işlemlerinin ardından Fitbit, Google çatısı altında ve kendi adıyla faaliyetlerine devam edecek. Google ise Fitbit'in egzersiz takibindeki deneyimini, mevcut Google Fit uygulamalarına entegre ederek Apple karşısında sağlam bir alternatif sunabilecek.

Google’ın en büyük satın almaları

  • Motorola Mobility: 12,5 milyar dolar
  • Nest Labs: 3,2 milyar dolar
  • DoubleClick: 3,1 milyar dolar
  • Looker: 2,6 milyar dolar
  • Fitbit: 2,1 milyar dolar
  • YouTube: 1,65 milyar dolar
  • Waze: 1,15 milyar dolar
  • HTC Pixel: 1,1 milyar dolar
  • AdMob: 750 milyon dolar
  • ITA: 700 milyon dolar
  • DeepMind: 650 milyon dolar
  • Fossil: 40 milyon dolar
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.