Google, YouTube’un çocuk gizliliği ihlalleri için 170 milyon dolar ödeyecek

Google, YouTube’un Çocukların Çevrimiçi Gizlilik Koruma Yasası’nı ihlal ettiği iddiasıyla Federal Ticaret Komisyonu'na 136 milyon dolar, New York’a 34 milyon dolar ödüyor.
Google, YouTube’un çocuk gizliliği ihlalleri için 170 milyon dolar ödeyecek

Google, Federal Ticaret Komisyonu'nun soruşturmasını takriben, ebeveynlerinin rızası olmadan çocuklardan yasa dışı yollarla kişisel bilgi toplayarak milyonlarca kazandığı iddialarından dolayı YouTube için 170 milyon dolar ödeyecek. 

Anlaşma ile Google, YouTube’un Çocukların Çevrimiçi Gizlilik Koruma Yasası’nı ihlal ettiği iddiasıyla Federal Ticaret Komisyonu'na 136 milyon dolar, New York’a 34 milyon dolar ödüyor. 136 milyon dolarlık cezanın FTC’nin elde ettiği en büyük miktar olduğunu da belirtelim. FTC Başkanı Joe Simons, YouTube'un popülaritesini çocuk müşterilerden elde ettiğini söyledi. YouTube'un COPPA’ya (Children's Online Privacy Protection Act) uymaya gelince, şirket platformunun bölümlerinin açıkça çocuklara yönlendirildiğini kabul etmeyi reddettiğini de sözlerine ekledi. Simons, YouTube’un yasa ihlalleri için mazeretinin olmadığını belirtti.

COPPA kuralı, çocuklara yönelik sitelerin veri uygulamalarını açıklamalarını ve 13 yaşın altındaki çocuklarla ilgili bilgi toplama konusunda ebeveyn rızaları almalarını gerektiriyor. 

YouTube, 6-11 yaş grubundaki çocuklara ulaşmada “lider” olarak kendisini Mattel ve Hasbro’ya pazarladı. Şirket yine de platformunda 13 yaşından daha küçük kullanıcıları olmadığını ve bu nedenle platformundaki kanalların COPPA’ya uymasının gerekmediğini söyledi ve bu da kafaların karışmasına neden oldu. Ancak bunun ardından, Çarşamba günü yayınlanan bir blog yazısında YouTube, uygulamalarıyla ilgili kaygılarını gidermek için adımlar attığını söyledi.

YouTube, ebeveynlere 13 yaşından küçük çocukların kendi başlarına izlemelerini sağlamak için ayrı bir uygulaması olan YouTube Kids’i kullanmalarını önerdi. Şirket, uygulamayı hizmetleri boyunca daha yoğun şekilde tanıtacağını ve üç yıl boyunca hem YouTube'da hem de YouTube Kids'te yeni çocuk içerikleri oluşturmak için 100 milyon dolarlık bir fon yaratacağını söyledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.