Hepsiburada'nın online market servisi Hepsiexpress'te alışveriş testi yaptık

İki hafta önce duyurulan market servisi Hepsiexpress, 1 Kasım Cuma sabahı sessiz sedasız hizmete girdi. Lansman toplantısı sonrasında hiçbir tanıtım faaliyeti yapılmadı. Yumuşak bir geçişle belirli bölgelerde devreye alınan Hepsiexpress'i deneyimledik.
Hepsiburada'nın online market servisi Hepsiexpress'te alışveriş testi yaptık

Sokaklardaki moto kurye artışının hepimiz farkındayız. Bunun önemli etkenlerinden biri, şüphesiz sipariş servisleri sağlayan girişimler oldu. BisuGetirGlovoMigros, istegelsin ve son olarak Yemeksepeti Banabi market servisi pazarında büyük bir hareketlilik yarattı. 17 Ekim tarihli haberimde bahsettiğim gibi, bu pazardaki rekabete katılan yeni oyuncu, CarrefourSA ile işbirliğine giden Hepsiburada'nın Hepsiexpress hizmeti oldu.     

Pazarda yaygın olarak kullanılan üç model var: Kendi kurduğu depolarla ürün stoğu yapanlar (Getir, Banabi, istegelsin), işbirlikleriyle civardaki market-bakkallardan satın alıp getirenler (Glovo) ve kendi marketlerindeki ürünleri servis eden (Migros Hemen) şeklinde sıralanıyor. Hepsiburada'nın CarrefourSA ile yaptığı işbirliğiyle Hepsiexpress markasıyla sunduğu hizmeti, yurt dışındaki Instacart modeli olarak karşımızda duruyor. 

Açılır açılmaz deneyimledim

Hepsiburada uygulamasını 1 Kasım Cuma sabahı açtığımda Hepsiexpress'in aktif olduğunu görünce mağazada gezinmeye başladım ve bilgi almak için Hepsiburada'nın kurumsal iletişim yöneticisiyle irtibata geçtim. Uygulamanın o gün hizmete girdiğini fakat bu konuda hiçbir duyuru yapılmadığı, hatta çalışanlarının çoğunun bile haberdar olmadığı bilgisini aldım. Hizmeti deneyimlemek için Cumartesi sabahını seçtim. Gündelik gıda ve temel ev ihtiyaçlarından oluşan, 130 TL'lik bir sepet hazırladım.

Kullanıcı arayüzünü beğendim

Hepsiburada'nın uygulamasında sağ alt bölümde Hepsiexpress ikonunu görmek mümkün. Buna basarak arayüze ulaşılıyor. Genel anlamda mobil uygulama arayüzü deneyimi son yıllarda önemli aşamar kaydetti. Pazara yeni girenler için bu büyük bir avantaj çünkü daha öncekiler deneme-yanılma yöntemiyle bu gelişmeleri sektöre kazandırdılar. Hepsiexpress'in kullanıcı arayüzünü çok beğendim. Kullanımı kolay ve alışveriş sepetinin durumunu anlık görmek mümkün. Ürün bulmada ve kategoriler arasında dolaşmada hiç zorluk çekmedim. Bunun, market alışverişini diğer uygulamalarla da öteden beri yapmamdan kaynaklı bir rahatlık olarak da görmek mümkün.  

Teslimat ücreti 6,90 TL 🙄

Market ve yemek servisi yapan uygulamaların teslimat ücreti konusunda sanırım kullanıcılar çok hassas. Örneğin yemek siparişlerinde Glovo'nun anlaşması olmayan restoranları haricinde ve Yemeksepeti ile Getir'de teslimat ücreti yok. Elbette market teslimatı daha maliyetli ve zor. Bu sebepten Getir ve Yemeksepeti Banabi'nin 2.5 TL'lik teslimat ücreti bulunuyor. Benimse diğer siparişlerde bahşiş standardım 2 TL. Mahalle marketinden telefonla sipariş verdiğimde bahşiş olarak 4-5 TL veriyorum. Bu sebepten birkaç torbalık market siparişi için bu civarda bir ödemeyi kabul edebilirim. Fakat Hepsiexpress'in 6,90 TL'lik teslimat ücretini biraz fazla bulduğumu ifade etmeliyim.

Elbette oturduğum yerden kapsamlı market siparişi vermemin bana kazandırdığı zaman ve maliyeti düşününce, bu miktar da çok sayılmaz. Şu anda 200 TL üzerine gönderim ücreti almadıklarını da eklememde fayda var. Buna karşılık Migros Hemen'de açılışa özel gönderim ücreti yok. Sonrası için ise 5,90 TL olarak belirlenmiş durumda. Hepsiexpress'in de açılışa özel ücretsiz gönderim yapması iyi bir jest olabilirdi.

Hepsiexpress torbaları plastik değil. Banabi torbalarında olduğu gibi, tekstil alaşımlı özel bir malzemeden üretilmiş. Uzun süre kullanılacak gibi görünüyor :)

Siparişlerim iki torbada geldi. Bunun sebebi kedi maması ve kedi mama kabı da almamdı. Bu ikisini farklı bir torbaya koymuşlar. Torba için bir ücret eklenmedi. Banabi de başta verdiği torba için para almıyor. Siparişi getiren kuryenin üzerinde Hepsiexpress logolu bir mont vardı. Kurye torbalarla birlikte bir sevk irsaliyesi teslim etti. Diğer market servis uygulamalarının kuryeleri gibi, son derece kibar ve güler yüzlüydü

Servisler artıyor: Dilimlenmiş et veya ayıklanmış balık

Basın toplantısında üzerine bastırarak söyledikleri şey, Hepsiexpress'te ürün fiyatlarının ve çeşitliliğinin CarrefourSA rafları standardında olacağı yönündeydi. Alışveriş deneyimimde gözlemlediğim kadarıyla bunu başarmış durumdalar. Migros Hemen haricindeki uygulamalardakinden çok daha fazla ürün seçeneği sunuyorlar. Özellikle et ve balık ürünlerindeki çeşitlilik cezbedici. Kasap reyonu rakiplerine fark atıyor. Üstelik balık veya et siparişlerinde dilimlenmesi veya ayıklanması konusunda özel talepler de karşılanıyor. 

Stoğun güncel olmaması büyük eksik

Market siparişlerinde çoğunlukla yaşanan o "şu üründen kalmamış elimizde" aranmasını yine aldım. Sipariş ettiğim ürünlerden iki tanesi ellerinde yoktu. Çok önemli ürünler değildi benim için. Fakat sipariş süresi içinde, ilgili marketin stoğunu güncel biçimde uygulama ekranında göstermesi dijital dünyada lüks değil zorunluluk.

Günlük hızlı ihtiyaçların yanı sıra, haftalık ve aylık market alışverişini de Hepsiexpress ile yapmak mümkün görünüyor. Fiyat konusunda önümüzdeki günlerde güncel bir detaylı karşılaştırma yapacağız. Yaptığım kıyaslamada gördüğüm kadarıyla, Yemeksepeti Banabi ve Migros Hemen de market fiyatı sunmasıyla bu alanda avantajını koruyor.     

Teslimat süresi zaman aralıklı

Market servisinin en kritik noktalarından biri teslimat süresi. Getir ve Banabi'yi kullanmamda temel sebeplerden biri, 6-12 dakika civarında bir süre içinde siparişimi teslim edebilmeleri. Hepsiexpress'te ise günün ilerleyen saatleri için 3'er saatlik dilimler konmuş durumda. Benim için en yakın saat 15:00-17:00 idi ve siparişim 15:10'da bana ulaştı. Teslimatta zaman aralığının uzun olması, kullanıcıyı eve bağlayan ve konforunu etkileyen bir unsur. Bu yüzden, hızlı ihtiyaç durumunda yine Banabi ve Getir gibi uygulamaları tercih edeceğim gibi görünüyor. Migros Hemen'in teslimat taahhüdü 30 dakika. 

Genel değerlendirme notum

Kişisel deneyimim ve genel kullanıcı beklentilerini göz önünde bulundurduğumda, Hepsiexpress'in kapsamlı market ihtiyaçları için önemli fiyat ve çeşitlilik avantajı sunan bir uygulama olduğunu söyleyebilirim. Henüz İstanbul'un belirli bölgelerinde hizmet sunmaya başladılar. Fakat toplantıda iki şirketin üst düzey yöneticilerinin de belirttiği gibi, uzun dönem hedefi tüm Türkiye'de, CarrefourSA'nın olduğu her yerde Hepsiexpress hizmetini sunmak. Eleştiri olarak da toparlamam gerekirse; teslimat süresini daha yakın ve daha kısa aralıklı seçenekler olarak sunmalarını beklerdim. Ayrıca gönderim ücretinin 6,90 TL olması bir parça yüksek geldi. 4-5 TL seviyesinde tutulabilir. Önümüzdeki dönemde, tamamen fiyat avantajına odaklı bir yazı hazırlayacağımızı tekrar belirtmiş olayım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.