AppSamurai: SaaS şirketlerin durmadan pivot gerektiren karakteri

2016 yılında self-servis mobil reklam platformu olarak başlayan AppSamurai, aldığı seri yatırım turları ve hızlı büyümesi ile Ankara merkez ofisinin yanı sıra Berlin, San Francisco, İngiltere ve İspanya ofislerini de açarak 50 çalışana ulaştı. Yalnızca 2018 yılında, 30 binden fazla reklam kampanyasını yürüten firmanın hikayesi, keskin kararlar ve pivotlar ile dolu.
AppSamurai: SaaS şirketlerin durmadan pivot gerektiren karakteri

2016 yılında self-servis mobil reklam platformu olarak başlayan AppSamurai, aldığı seri yatırım turları ve hızlı büyümesi ile Ankara merkez ofisinin yanı sıra Berlin, San Francisco, İngiltere ve İspanya ofislerini de açarak 50 çalışana ulaştı. Yalnızca 2018 yılında, 30 binden fazla reklam kampanyasını yürüten firmanın hikayesi, keskin kararlar ve pivotlar ile dolu.

AppSamurai’ın kurucusu Emre, Glocal Podcast’in 10. bölümünde konuğum oldu. Kendisi ile AppSamurai’ın yıllar içerisinde yaşadığı değişimi konuştuk. SaaS şirketlerinin durmadan iş modeli, ürün ve pazar pivotları yaparak yeni açılımlar yaratması ve büyümeyi bu şekilde sürdürmesi gerektiğini düşünüyorum. AppSamurai’ın hikayesi de bunu kanıtlar nitelikte…

Kültür, stratejiyi kahvaltı diye ham yapar

AppSamurai’ın hikayesine geçmeden önce, Emre’nin şirket kültürü ve organizasyon yapısı hakkında dediklerini paylaşmak istiyorum. Her girişimcinin, organizasyon yapısını devamlı olarak düşünmesi ve yeniden tasarlaması gerekir...

AppSamurai’ın şirket yapısı 2 ana daldan oluşur ve adeta hem donanım hem yazılım yapan firmaları andırır nitelikte. Donanım tarafını andıran yapısı, işlevler arası geçiş yapabilen küçük takımların ve kullanıcı yolculuğundaki sıkıntıları irdeleyen meta takımların beraber çalışması ile oluşuyor. Aslında bu, daha önce çokça kez denenmiş olan takımlar ve ekipler iskeletinin bir uyarlamasıdır. 

Yazılım tarafını andıran dal ise, hedefler ve ana sonuçlar iskeletinin farklı kişi ve ekipler ile farklı sorumluluklar çerçevesinde aynı hedefe kenetlenmelerini sağlayan bir sistemin uyarlamasıdır. İnsanlara özgürlük tanırken, zorluklar yaşaması ve rahatlık bölgelerinden çıkmasını sağlayan bu yapı, AppSamurai için şu anda çok güzel çalışıyor. Emre’nin de dediği üzere, 100 çalışana çıkıldığı noktada revize edilmesi gerekecek tabii ki.  

Emre, 40 kişilik bir çalışan sayısına ulaştığı anda Chief Hapiness Officer konumuna hem mühendislik geçmişine sahip hem de İK’da çalışarak şirket içi kültür oluşumuna odaklanmış birini getirdi. 2018 ortasından beri tıkır tıkır işleyen bu sistem, ekibin motivasyonunu ve iş yapış hızını da arttırmış durumda. 

"İnsanların çalışmak için can atacağı bir kültür yaratmaya çalışıyoruz. Kurumsal hayatta bulundum, bu kurumsal yapılara asla benzemememiz lazım. Tüm planları, kaynakları, bilgi birikimini tüm ekip ile durmadan paylaşıyoruz. Burası, güneşin asla batmadığı bir şirket. Türkiye’de gece yarısı olduğunda, aynı anda Kosta Rika ve Japonya’daki müşterilere hizmet vermeye devam ediyoruz." - Emre

Reklam araçlarının kullanımını demokratize etme hedefi

AppSamurai ekibi, kurumsal hayatta geçirdiği sürede ve daha sonrasında hizmet sağlayıcı olarak yaptığı işlerde, kurumsal firmaların kendi içlerinde geliştirdiği reklam geri dönüş optimizasyon araçlarının farkındaydı. AppSamurai, bunun gibi yazılımları kendi içerisinde geliştiremeyen küçük reklamverenlerin de yüksek dönüşüm oranına sahip reklam kampanyaları düzenlemesini hayal etti. Reklam platformları ile entegrasyonlarını geliştiren ekip, akıllı öneriler ve bütçe optimizasyonu ile ilk ürününü hayata geçirdi. Bu dönemde minimum reklam kampanyası bütçesi $100 olarak belirlendi ve çok küçük uygulamalara da erişilmesi hedeflendi.

Bu şekilde 50 bin yayıncı ve 1.2 milyar kullanıcı kitlesine ulaşan şirket, içerisinde bizim de olduğumuz $1M tutarındaki yatırım turunu tamamladı. Aynı dönemde cirosunu bir önceki yıla göre 7 kat büyüten ekip, bunun %75’ini Türkiye dışı müşterilerden elde ediyordu.

Kendi reklam ağını kurmanın önemi

AppSamurai, gelişmemiş yazılımları sebebi ile entegrasyon yapılması imkansız olan reklam ağlarına da farklı yollar ile entegrasyonlar sağlamıştı. Ancak buradan gelen datanın kirliliği, sahtekarlığa açık yapısı ve reklam ağlarının kestiği yüksek komisyonlar, AppSamurai’ı kendi reklam ağını da geliştirmeye itti. Hali hazırda büyük reklam bütçelerine sahip olan firma, birkaç büyük yayıncı ile anlaşarak, bunu hızlıca hayata geçirdi.

Kendi reklam ağı üzerinden daha yüksek marjlı ve kaliteli trafik yönlendirebilen şirket, bu alanda da hiper büyüme yaşadı. Tamamen kendi kontrolünde olan data akışı ile ürününü de bir sonraki aşamaya taşıyabilen AppSamurai, bir yandan da 100’den fazla ülkede 15 bini aşkın reklamverene ulaştı. 

Çözümü hedef kitleyi yukarı çekmekte buldu

Reklam ağlarındaki görünmez tavan ve fraud, AppSamurai’ın reklam ağının da büyümesindeki ana engel oldu. Self-servis reklam optimizasyon platformu ve reklam ağının yanında, affiliate link test etme aracı olan GoTrace gibi ürünler de çıkardı. Daha önce küçük reklamverenler için de çekici olmak adına, $100 minimum reklam bütçesi limiti koyan firma, küçük firmalardaki bütçelerin istenilen hızda büyümemesi, tekrarlı reklamlarda istenilen frekansın yakalanmaması ve bu küçük firmalara hizmet etmenin yüksek maliyetleri sebeplerinden ötürü, büyük firmalara yoğunlaşmaya karar verdi.

Üründeki küçük değişikliklerin yanı sıra, minimum reklam bütçesini $1K’a çeken AppSamurai, reklam ajansları ve markaları hedefleyen satış stratejisine döndü. Bu şekilde Nike’tan, Migros’a, büyük firmaların bütçelerini üzerine çekmeyi başaran AppSamurai, farklı ülkelere de satış ofisleri açarak büyük firmaların peşine düştü. 

"İki kişilik küçük ekipler ile bir noktada rakibimiz. Böyle düşünürsek, aslında 5 binden fazla rakibimiz var. Yapay zeka ve frauda verdiğimiz önem ile teknolojimizi farklılaştırıyoruz." - Emre

Aynı probleme, farklı çözüm denemesi

AppSamurai, kurulduğu günden bu yana, reklam geri dönüşlerini arttırma değer vaadi ile ilerliyor. Her seferinde fraud engeline takılan firma, yapılan her $3’lık reklamın $1’ının frauda gittiğini düşünüyor. Facebook, Google ve branding çalışmalarını dışarıda bırakınca, yıllık 100 Milyar Dolar’lık bir pazarın, 3’te 1’i sahte kliklere gidiyor. Bunun problemini bizzat yaşayan Emre, kaynaklarını bu alana aktarmaya karar verdi.

Fraud saptama tarafını ileri seviye taşıyan AppSamurai, bunu ayrı bir SaaS ürünü olarak firmalara sunmaya karar verdi ve bu şekilde Interceptd doğdu. Sahte tıklanmaların engellenmesinin, reklam geri dönüşlerine vereceği büyük katkı aşikar. Bir başka bakış açısı ile, AppSamurai hala aynı probleme odaklanıyor, ancak bambaşka bir çözüm ve iş modeli ile.

"Uber, P&G, Unilever… Bunların her biri, kendi ajanslarına fraud yüzünden dava açtı. 2025’te fraud pazarı yıllık 50 Milyar Doları geçecek." - Emre

Deneme yanılmalar bitmesin

Interceptd, bütçelerin sahibi olan markalar tarafından mı daha hızlı adapte edilecek, yoksa bu bütçeleri yöneten ajanslar tarafından mı kullanılacak, zaman gösterecek. AppSamurai’ın başarıya giden yolda, ürün, çözüm, iş modeli, segment gibi ana noktaların tümünde hızlı denemeler yapması, oluşturdukları güçlü kültürün bir sonucu.

SaaS şirketlerin birkaç dalga üzerinde sörf yaparak, unicorn seviyesine ulaştığını düşünüyorum. Bu firmalar, durmadan test ederek farklı ürün ve alanlar ile durmadan ürün-pazar-uyumu yakalamalı, yüksek marjlı satışlara devam etmeli. AppSamurai’ın hikayesi de bunun kısa bir özeti…

Son olarak Glocal'ın bölümlerinin SpotifyApple PodcastsGoogle PodcastsAnchor.fmOvercastRadio Public'ten dinlenebileceğini de hatırlatalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.