Tasarımcı gözünden pazar yeri yaratmak: Lyft

Şirketin 2013 yılında hazırladığı tasarım odaklı bir sunum, tasarımcı gözünden pazar yeri yaratmanın arka planını gözler önüne sürüyor.
Tasarımcı gözünden pazar yeri yaratmak: Lyft

2012 yılında John Zimmer ve Logan Green tarafından kurulan Lyft, 2012'den bu yana Uber'in en sıkı rakibi olarak öne çıkıyor. Geçtiğimiz aylarda Waymo ile robot taksiler odağında gerçekleştirdiği iş birliği ile gündeme gelen şirket, geçtiğimiz yıl Kuzey Amerika'nın en büyük bisiklet paylaşım platformu Motivate'i satın almasıyla da dikkat çekmişti. 

2018'in Haziran ayında 600 milyon dolar yatırım alarak 15 milyar dolar değerlemeye ulaşan Lyft'in başarısını anlamak için geçmişine göz atmakta fayda var. Şirketin 2013 yılında hazırladığı tasarım odaklı bir sunum, tasarımcı gözünden pazar yeri yaratmanın arka planını gözler önüne sürüyor. Gelin, bu sunumun öne çıkan kısımlarını birlikte inceleyelim. 

Sunumda öncelikli olarak tedarik ve yeterli çoğunluğa ulaşma kavramlarına değinildiğini belirtelim. Bu kapsamda "tavuk yoksa, yumurta da yok" yaklaşımıyla ilerleyen ekip, sunumda sürücü kitlesine ulaşmanın önemine dikkat çekiyor. 

San Francisco'da önemli bir sürücü kitlesi yaratmayı amaçlayan ekip, sürücüler ve yolcular için iki ayrı uygulama yapma fikrini rafa kaldırıyor. 

Bunun yerine AirBnB'yi örnek alan Lyft, AirBnB'deki misafirlerin ev sahibine dönüşmesi sürecini uygulamaya yansıtmak üzere yola çıkıyor. 

Bu nedenle tek bir uygulamaya 2 farklı mod ekleyen Lyft tasarım ekibi, pazar yeri anlayışını sade bir şekilde hayata geçirmiş oluyor. 

Tek bir düğme ile sürücü ve yolcu arasındaki geçişi sağlayan Lyft'in, kullanıcı tabanındaki yolcuları da sürücü olmaya teşvik etmeyi başardığını söylemek mümkün. 

Bu kapsamda sürücü olma taleplerini de toplayan Lyft, bir bekleme listesi yaratarak hem yeni kullanıcıların heyecanla onaylanmayı beklemesini sağladı hem de tüm talepleri karşılayabilecek bir sürücü tabanını adım adım yapılandırdı. 

6 yıl önce yapılan sunumda yer alan bilgiye göre, değişiklikler sonucunda 2013 yılındaki Ocak- Nisan ayı arasındaki sürücü büyümesi de dikkat çekici.

Sunumda paylaşılan sonuçlara göre Lyft sürücülerinin yüzde 73'ünün daha önce Lyft ile yolculuk yaptığı görülüyor. Tasarımın ve kullanıcı tabanındaki topluluğu dinlemenin bu anlamda kilit bir nokta olduğunu söylemek mümkün. 

Uber'den 3 yıl sonra faaliyete başlamasına rağmen rakip olarak konumu güçlendiren girişimin, yaygınlaşmak için 2013'te attığı bu adımın önemi yadsınamaz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.