WWDC 2019'da tanıtılan yenilikleri ilk elden kullanan 10 servis

CoreML, ARKit 3'te dahil olmak üzere yenilikleri ilk kez kullanan 10 yenilikçi servis
WWDC 2019'da tanıtılan yenilikleri ilk elden kullanan 10 servis

WWDC'de açılış konuşmasında tanıtılan yeniliklerin haricinde, etkinlik geliştiricilerin yenilikleri yakalaması ve adapte etmesi için hafta boyunca detay içeren özel oturumlarla devam ediyor. Yazılımcıların katıldığı bu oturumlara bu sene katılmadım ama Apple'ın WWDC 2019'da duyurduğu yenilikleri, kendi servislerine adapte etmiş veya servisini bunun üzerine bina etmiş 10 ürünü dinleme fırsatı buldum.

Bu 10 servis, Apple'ın bu sene yazılımcılar için bir önceki seneye göre daha geliştirdiği veya yeni duyurduğu Neural TTS, ARKit 3, CoreML gibi servisleri erkenden deneme olanağı bulmuş ve demo yapacak seviyeye ulaştırmışlar. Bu yazıda Apple'ın yeni servislerini nasıl uyguladıklarını belirteceğim ama öncesinde hatırlatmamda yarar var: iPadOS. Tablet satışları dünya genelinde düşerken pazarın lideri Apple bu yönde tek kelime ile vites artırdı ve iPadOS'u tanıttı. Uzun zamandır donanım açısından ürettiği güçlü tabletleri yeni işletim sistemi adeta kişisel bilgisayara çeviriyor. Bu da yazılım geliştiriceler için yeni fırsatları barındırıyor.

Kısa bir hatırlatmadan sonra gelelim Apple'ın servislerini diğer yazılımcılara örnek teşkil edecek derecede kullanan 10 servise:

Headspace

Meditasyon uygulaması Headspace'in 6 milyon kullanıcısı var. 2010 yılında hayata merhaba diyen girişim sadece bireysel kullanıcılarla değil aynı zamanda şirketlere de hizmet veriyor. 215 şirket ile çalışan girişimin odağı mutluluğu artırmak. Girişimin 10 servis arasına seçilmesinin sebebi ise Apple Watch özelinde.

WatchOS 6 ile bağımsız bir yapıya dönüşen Apple Watch ile gelen fırsatların küçük bir demosu gibi Headspace'in yeniliği. Bağımsız Apple Watch uygulaması ile Headspace, kullanıcıların meditasyonda dinleyeceği içeriği direkt olarak saatten dinlemelerine olanak tanıyor. Bunun haricinde kullanıcı telefona ihtiyaç duymadan takvimini planlayabiliyor.

Rubbish

Topluluk destekli sosyal girişim Rubbish, geçtiğimiz yılın verilerine göre girişimiin kurucuları 15 bin parça çöpün toplanmasına aracalık ettiklerini belirtiyor. Bunların büyük çoğunluğu ise sigara izmariti olması ise dikkat çekici. Gelelim girişimin kullandığı servisi Apple'ın CoreML kütüphanesi. Apple'ın 2017 tanıttığı kütüphane bildiğiniz üzere nesne tanımada dahil olmak üzere farklı kişilerin farklı sonuçlara ulaşabilmesine olanak tanıyor.

Rubbish ise kullanıcıların çöp toplarken, çöpün ne olduğunu belirtmek için ayrıca bir zaman harcamaması için CoreML ve CreateML kütüphanesini kullanıyor. Çöp kategorize olurken, nereden ve kimin alındığı kayıt altına alınıyor.

Colgate

Girişimlerin haricinde kurumsal şirketlerin de yer aldığı yeni ürün kullanımı tanıtımında Colgate'de vardı. Braun'dan çok geride olmasına rağmen yeniliği takip eden şirket ağız sağlığı konusunda Apple Watch konusunda yeniliğe sahip. Apple'ın yeni duyurduğu Extended Runtime API ile Colgate, kullanıcı dişini fırçalarken Apple Watch ekranı kapalıyken dahi hareketi algılıyor ve bildirim verebiliyor.

Pinterest

Kendi görsel tanıma ve anlamlandır servisi olan ve aslında alametifarikası bu olan 15 milyar dolarlık girişim yenilikçi servis kullanımına Apple Pencil ile katıldı. PencilKit'i kullanan girişim Apple Pencil ile fotoğraftan bir ürünün ayırt edilmesine ve böylece o ürüne yakın ürünlerin bulunmasına ve paylaşılmasına olanak tanıyor. Servis olarak inanılmaz denenmeyecek bu yeniliğin ardındaki detaya dikkat etmek gerekir. Buradaki önemli nokta Apple Pencil'i henüz geniş bir kesim kullanmasa bile yeniliğe ulaşan hedef kitleden pay almak ve onlara daha farklı bir deneyim yaşatmak.

Kaia

Core ML ve Neural TTS servislerini kullanan Kaia gelecekte doktorların iş yükünü hafifletmeye aday. Kişiye fizik tedavi yaptıran ve ön kamera ile bunu takip eden Kaia geri bildirime göre egzersizi düzenliyor. Geri bildirim ise oldukça dikkat çekici. Kişinin yaptığı hareketleri birebir takip eden Kaia, hareketler tamamen yapılsa bile kullanıcıya bunu yaparken ağrı oluştu mu diyor ve ağrının yerine göre alternatif egzersiz üretiyor.

Kaia'nın bir dikkat çeken servisi de alana bağlı öneri sunması. Uçaktaki kullanıcıya Apple Watch ile uçak içi egzersiz sunuyor.

Sesame Street

ARKit 3 ile artırılmış gerçeklikte yeni deneyimlerin önünü açan Apple'ın bu yeniliği özellikle oyunlar ve oyunlaştırma ile uğraşanlar için kaydadeğer bir yenilik. Weyo'nun hazırladığı ve henüz piyasaya sürülmemiş oyunda ön kamera ile 3 kişi istedikleri Susam Sokağı karakterini seçerek oyuna dahil olabiliyorlar. 3 kişiye kadar yüz tanımasına olanak tanıyan oyun grup aktivitelerin önünü açıyor. En basit tabirle anne, baba ve çocuğun birlikte eğlenebileceği bir oyun meydana geliyor. 

Grup aktivitesinin dahil olması ile birlikte artırılmış gerçeklikte daha gelişmiş oyunların geleceğini şimdiden söylememiz mümkün.

Lifecake

CoreML'i kullanan servis aile fotoğraflarının zaman çizelgesi haline gelmesini sağlıyor. Bunu yaparken Sign in With Apple servisini de kullanan girişim güvenliğe de önem veriyor. 2012'de eşi hamileyken ihtiyacı görüp, hayat bulan girişim 3 milyon kullanıcı ve 200 milyondan fazla fotoğrafa sahip.

Fretello

10 servisin içinde hepsi yenilikçi ama Fretello bir başka. Lifecake gibi Sing in With Apple'ı kullanan Fretello CoreML ile harikalar yaratmış. Herkesin gitar çalmasını ve hatta havesle başlayanların 6 ay içerisinde bırakmamasını hedefleyen Fretello iPhone veya iPad ile bu işi başarıyor.

Kullanıcının gitarda bastığı notaları ve sonucunda çıkan sesi takip eden servis kişileri doğru çalana kadar yönlendiriyor. Sonrasında ise bir sonraki aşamaya geçiriyor. Gitar ve kişi ayırt etmeksizin tüm ellerde ve gitarlarda kullanılabilen girişim CoreML ile görsel ve ses takibini aynı anda kullanıyor.

Wonderscope

Arıtırılmış gerçekilk oldağında  kullandığı servis ve yenilikçiliği ile karşımıza çıkan Wonderscope çocukların ilgisini çekecek türden. Çocukların artırılmış gerçeklik ile hikayeye katılmasını sağlayan servis onları harekete yönlendiriyor ve şefe çıkarıyor.

Yaz sonunda hayata geçecek servis sadece artırılmış gerçekliğe değil ayrıca konuşma özeliğini sahip. Çocukların bir nuramaları arkadaşı olabilir. İki ayrı cihazdan aynı hikayeye dahil olma özelliğine de sahip Wonderscope'un bu özelliği hikayenin bölünmeden devam etmesi için oldukça önemli.

NoisyBook

Çocukların gelişimini hedefleyen bir başka girişim olan NoisyBook CoreML kütüphanesini kullanıyor. Bunun haricinde Neural TTS'i de kullanan servis hikayeleri görselleştiriyor. Kişinin anlattıklarını yazı ile ekrana getiren girişim kelimeye bağlı ilgili kelimenin sesini de paylaşabiliyor. Biraz daha açmak gerekirse hikaye anlatımında helikopter kelimesi geçtiğinde, helikopter görselini göstermenin haricinde sesini de çıkarıyor. Tersi de mümkün çocuk inek sesi çıkardığında ilgili hayvanı da ekrana çıkarıyor. Ses ve görsel ile hikayeyi bir başka noktaya taşıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.