Nasdaq'da satışa açılan Beyond Meat'in değerlemesi 3 milyar doları geçti

Sebze bileşenlerinden alternatif et üreten Beyond Meat'in hisseleri halka arzda yüzde 135 artış gösterirken ve şirketin değerlemesi 3.52 milyar dolara yükseldi.
Nasdaq'da satışa açılan Beyond Meat'in değerlemesi 3 milyar doları geçti

Geçtiğimiz haftalarda size Beyond Meat'in halka arz hazırlıklarından bahsetmiştik. Beyond Meat, sebze bileşenleri ya da laboratuvar teknikleri kullanarak üretim yapan alternatif et sektörünün halka arz yapacak olan ilk markası olarak öne çıkıyor. Üstelik Beyond Meat'in ilk hisse satışında beklentilerin çok üstüne çıktığını söylemek mümkün. 

Şirketin hisseleri yüzde 135 artış gösterirken ve şirketin değerlemesi 3.52 milyar dolara yükseldi. Şirket hisselerinde görülen fiyat dalgalanması o kadar yüksekti ki, Nasdaq “BYND” hisselerinin alım satımını durdurdu. 

Şirketin ilk hisse satışı 46 dolar olarak geçekleşti. Bu rakam aslında belirtilen ilk fiyattan yüzde 76 daha fazla. Gün boyunca artış gösteren hisse fiyatları ilk yükselişinin de yüzde 154 oranında üzerine çıkarak 63.43 dolara yükseldi. Hisseler şu anda hisse başına 55 dolara alıcı buluyor. 

Halka arzda hisse satış fiyatını hisse başına 25 dolar olarak belirleyen Beyond Meat, aslında üst limitte gibi görünen bu fiyatı da muhtemelen hissedar talebiyle ortaya çıkardı. 

Şirket, dün gerçekleşen fiyatlandırma üzerinden halka arzdan 240 milyon dolar toplarken 1.5 milyar dolar değerlemenin biraz altında bir değerlemeye ulaştı. Şirketin bu fiyatlandırma üzerinden 9.6 milyon dolar hisse satışı gerçekleştirdiğini belirtelim. 

Sürdürülebili yiyecek endüstrisi araştırma ve gözlem grubu the Good Food Institute'un Yönetici Direktörü Bruce Friedrich bu konuyla ilgili şu yorumu yaptı: 

Beyond Meat, bitki temelli et hareketinin öncüsü ve borsadaki listeleme endüstri için dikkat çekici ve eşi benzeri görülmemiş bir hamle, halka arza giden türünün ilk şirketi olmasına rağmen, bu hamle borsadaki hareketlenmeyi izleyen diğer bitki temellii et üreticilerine bir zemin hazırlayabilir. 

Bilançodaki problemli tabloya rağmen yatırımcıların şirkete ilgi gösterdiğini söylemek mümkün. Bu noktada Beyond Meat'in 2018'de elde ettiği 87.9 milyon dolar gelirine karşılık, 29.9 milyon dolarını zarar hanesine yazdığını hatırlatalım. 

Şirketin bu başarısının ardından bu yeni pazarın gelişeceğini ön görmek mümkün. Pazarda bulunan veya pazara adım atacak olan et alternatifleri ve alternatif protein ürünleri, müşteri bulmak konusunda daha büyük başarılara imza atabilir. 

Bu kapsamda bu haftanın ilk günlerinde Burger King'in ABD çapında İmpossible Burger'i satışa sunacağını duyurmasını örnek gösterebiliriz. Aynı şekilde laboratuvarda hayvan proteini üreten Memphis Meat'in ve protein alternatifi üreten Sustainable Bioproducts'ın yeni ürünlerini pazara kazandırmaya hazırlandığını da belirtelim. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.