Sebze bileşenlerinden et üreten Beyond Meat halka arzdan 200 Milyon dolar toplamayı bekliyor

Sebze bileşenlerinden üretilen alternatif et markası Beyond Meat, üst limiti hisse başına 21 dolar olmak üzere 8.75 milyon hissesini satışa çıkaracak. 
Sebze bileşenlerinden et üreten Beyond Meat halka arzdan 200 Milyon dolar toplamayı bekliyor

Yakın zamanda Beyond Burger markasıyla ABD'deki marketlerin gıda raflarında yerini alan sebze bileşenlerinden üretilen et markası Beyonda Meat, halka arz için hisse fiyatlarını açıkladı. Halka arzdan burger, tavuk ve sosis ürünleri sayesinde 200 Milyon dolar yatırım almayı bekleyen Beyond Meat, üst limtiti hisse başına 21 dolar olmak üzere 8.75 milyon hissesini satışa çıkaracak. 

Beyond Meat'in bu fiyatlandırmayla birlikte 1 Milyar dolar değerlemeye ulaşacağını söylemek mümkün. Girişimin halka arzı, Pritzker ailesinin servetini yöneten Chicago'lu yatırım firması DNS Capital ve eski McDonalds yöneticisi Don Thompson'ın kurduğu Cleveland Avenue için beklenmedik bir takih kuşu olarak nitelendirilebilir. Bu tanım aynı zamanda girişim sermayesi firmaları Kleiner Perkins ve Obvious Ventures için geçerliliğini koruyor. 

Üstelik Beyond Meat'in halka arzından faydalanacak olan şirketler bununla da sınırlı değil. 2016'da girişime yatırım yapan ve et üretimi ve pazarlaması alanında faaliyet gösteren Tyson Foods'un yatırım departmanı da halka arzdan yararlanacaklar arasında yer alıyor.

Girişime, Obvious Ventures, Kleiner Perkins, Cleveland Avenue, DNS Capital, Tyson Ventures, Bill Gates ve S2G Ventures dahil olmak üzere birçok şirketin toplamda 122 milyon dolar yatırım yaptığını hatırlatalım. 

Gelirlerinde düzenli olarak artış görülen Beyond Meat, 2016'da ürünlerini satmaya başladığında 16.2 milyon dolar gelir elde ederken, 2018'de gelirlerini 18.9 milyon dolara taşımayı başardı. Yine de şirketin ciddi anlamda giderlere sahip olduğunu belirtmekte fayda var. Öte yandan şirket, 2017'de 30. 4 milyon dolarlık operasyon maliyetini, 2018'de 29.9 milyon dolara düşürebildi.

Beyond Meat halka arz ile birlikte  hisselerini satışa çıkaran ilk sermaye destekli alternatif et şirketi ünvanına kavuşuyor. Yine de şirketin bu konuda yalnız olmadığını hatta bu alanda faaliyet gösteren ve hisselerini satışa çıkarmayı bekleyen birçok girişim olduğunu hatırlatalım. Örneğin alternatif burger üreten Impossible Foods iyi finanse edilmiş bir girişim olarak öne çıkarken, tat verici ürünlerinde dahi hayvan katkısı kullanmayan Just, ilerleyen süreçte et üretim sürecini laboratuvara taşımayı hedefliyor. 

ABD'deki tüketicilerin sadece 2017 yılında et için 270 milyar dolarlık harcama yaptığını düşündüğümüzde, yartırımcıların bu firmalar üzerinden yeni nesil alternatif etler ile bu pazardan ciddi bir pay almayı hedeflediğini söyleyebiliriz. Üstelik Fitch Solutions Macro Research'ün verilerine göre bu ölçek küresele taşındığında tüketicilerin et harcamasının 1.4 trilyona ulaşması da dikkate değer. 

Henüz küresel bir adım atılmamış olsa da, bitki temelli alternatif et tüketiminin ABD'de düzenli olarak artış gösterdiğini belirtelim. Plant Based Food Association tarafından yönetilen bir Nielsen araştırmasına göre ABD'li tüketiciler 2018'in ilk yarısında alternatif et ürünlerine 670 milyon dolar harcadı.

Bu bilgiler ışığında alternatif et sektörünün gelecek vadettiğini söylemek mümkün. İlerleyen dönemde ise sektörün yeni girişimlerle büyümesi ve rekabetin giderek artış göstermesi de olası.  

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.