Türkiye'nin değişen çevrimiçi dizi izleme alışkanlıkları

Türkiye'de dizi izleme odağında değişen tüketici davranışları ve yeniden şekillenen dizi ekonomisine dair veriler.
Türkiye'nin değişen çevrimiçi dizi izleme alışkanlıkları

Türkiye’de bir süredir tüketicilerin dizi izleme davranışları değişirken dizi ekonomisi de yeniden şekilleniyor. Türkiye'deki tüketicilere göre ücretli platformlar daha güvenli, zengin ve özgürleştirici olarak öne çıkıyor. 

Küresel pazarın yanı sıra Türkiye'de de çevrimiçi dizi ve film izleme yaygınlaşmaya devam ediyor. Her ne kadar tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çevrimiçi dizi izleme alışkanlığı korsan sitelerle başlamış olsa da,  bu alışkanlık artık Netflix, BluTV, BeinConnect ve Turkcell TV+ gibi ücretli platformlarda kendini gösteriyor. 

Yakın zamanda İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından yürütülen bir anket, tüketicilerin yüzde 60’ının online ödeme yaptığı ücretli platformları, korsan yayınlardan daha güvenli bulduğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya göre10 kişiden 9’u ise reklamsız içeriği ve istediği zaman izleyebilme özgürlüğünü benimsemiş görünüyor.

Aynı şekilde katılımcıların %84.4’ü, istedikleri içeriğe yasal bir şekilde ulaşım imkanı veren platformların, korsan sayfaları ziyaret etme ihtimalini azalttığını belirtiyor. Ancak tüm bu sonuçlara  ve yayıncı kuruluşların uğraşlarına rağmen korsan yerli ve yabancı dizi izleme sayfaları büyümeye devam ediyor. 

Türkiye’nin 5 korsan yayını dünyada ilk 10 binde yerini alıyor 

Yapılan araştırmalar en çok ziyaret edilen 5 korsan yayın sitesinin 2019 ayının ilk 3 ayında, en çok ziyaret edilen internet sayfaları arasında küresel sıralamada ilk 10 bine girdiğini gösteriyor. İnternet sayfası istatistikleri üzerinden yapılan reklam geliri tahminlerinde ise bu 5 site arasında en az gelire sahip olan sitenin yıllık  gelirinin 1 milyon ABD doları olduğu öne sürülüyor. 

Kullancıların yüzde 84,4 içeriklere yasal olarak erişmeyi tercih ediyor 

İstanbul Ekonomi Araştırma'nın yürüttüğü çalışmaya Aralık 2018’de Twitter üzerinden dijital platformlara üye olan veya bu platformlarda yayınlanan içeriği bir biçimde takip ettiği tespit edilen toplam 27 ilden 2 bin 262 kişi katılım gösterdi. Araştırmaya katılan 10 tüketiciden 9’u ücretli platformlardaki istediği zaman kullanabilme özgürlüğü, içerik zenginliği ve reklamsız izleme avantajlarının ‘çok önemli’ olduğunu vurguluyor. Bunun yanı sıra  yüzde 60’lık bir kesim de dijital platformların korsan sitelere kıyasla daha güvenli olmasını önemli bir unsur olduğu ifade ediyor. 

Yukarıda da belirttiğimiz üzere katılımcıların yüzde 84.4’ü istedikleri içeriğe yasal bir şekilde ulaşım imkanı veren platformların korsan sayfaları ziyaret etme ihtimalini azalttığını belirtiyor. Üstelik bu oranın özellikle 18-35 yaş aralığındaki genç tüketiciler arasında yüksek olduğunu belirtmekte fayda var.

Bu noktada ücretli platformların Türkiye’deki geleceğinin parlak olduğunu söylemek mümkün. Zira gençler en büyük çevrimiçi tüketici grubunu oluştururken, korsan siteleri en fazla ziyaret eden yaş grubu olarak da konumlanıyor. 

İçerik güvenliği ve aile şifreleri öne çıkıyor  

Araştırma tüketicilerin, ücretli platformların sağladığı güvenlik özellikleri konusunda bir duyarlılığa sahip olduğunu da gösteriyor. Katılımcıların yüzde 70’e yakını aile şifreleri gibi ücretli platformlardaki güvenlik özelliklerinin kendileri ve aileleri için uygun içerik seçmede önemli olduğunu belirtiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.