Stack Overflow 2019 anketine göre yılın en popüler programlama dilleri

Yılın en popüler programlama dilleri, en çok kazandıran yazılım geliştirici pozisyonlarının da yer aldığı Stack Overflow 2019 anket sonuçları açıklandı.
Stack Overflow 2019 anketine göre yılın en popüler programlama dilleri

Geçtiğimiz yıl da yer verdiğimiz Stack Overflow geliştirici anketinin bu yılki sonuçları açıklandı. Her ay yaklaşık 50 milyon geliştiricinin ziyaret ettiği sitenin anketine farklı ülkelerden 90 bine yakın geliştirici katıldı. Ankete Türkiye üzerinden de yaklaşık 1000 geliştirici katıldı. Ülkemizden katılan geliştiricilerin %90’dan fazlası kendini profesyonel yazılım geliştiricisi olarak görüyor. 

Kısaca öne çıkan satır başlarını paylaşıp ardından detaylarla devam edelim:

  • Yükselişini sürdüren Python, anketteki programlama dilleri arasından yükselmeye devam ediyor. Rust programalama dilinin ardından en sevilen ikinci dil olarak listede kendisine yer buluyor.
  • Ankete katılanların yarısından fazlası 16 yaşını doldurmadan ilk kod satırlarını yazmış.
  • İşlerinden en memnun olanlar ise DevOps uzmanları ve SRE (Site Reliability Engineer; Sitelerin ayakta kalmasını sağlayan kişiler) ünvanına sahip çalışanlar. Hem maaş, hem iş bulma konusunda kendilerini avantajlı olarak görüyorlar.
  • Geliştiriciler, Stack Overflow'da sorunlarına çözüm bulduklarında bunun kendileri için haftada 30 ile 90 dakikalık bir zaman kazancı sağladığını düşünüyor.

Genel tanım

Katılımcıların çoğunluğu %52 ile kendini Full-stack developer olarak tanıtmış. Stack Overflow içinde yer alan profesyonel yazılım geliştiricilerin yaklaşık %65'i yılda bir veya daha fazla açık kaynaklı projelere katkıda bulunmuş. Bu oran geçen yıl %44 civarındaydı. Ankete cevap veren geliştiricilerin %80'i kodlamayı sadece işte değil iş dışında da hobi olarak yaptığını ifade etmiş.

Profesyonel geliştiricilerin %41'i kodlamayı 5 yıl içinde öğrenebildiğini söylerken, %25'i ise 5 ile 9 yıl içinde kodlamayı öğrenebildiğini belirtmiş. Senior Executive/VP pozisyonuna ulaşmak en çok zaman alan pozisyon olarak işaretlenmiş ve bu pozisyon için gereken süre ortalama 14,5 yıl olarak hesaplanmış.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ankete katılan katılımcıların %46’sı lisans mezunu olduğunu söylüyor.

Anket katılımcılarının yine büyük bir kısmını erkekler oluşturmuş. Geçen yıla oranla kadın geliştiricilerde az da olsa artış olduğu görülüyor. Oranlarda ise erkekler %91.7, kadınlar ise %7.9'luk dilimi oluşturmuşlar.

Tecrübeli kadın yazılım geliştiriciler yıldan yıla artış gösteriyor. Kadınlar özelinde geçen yıl 5 yıldan az olan deneyimli geliştirici oranı %48 civarındayken bu sene bu oran %32 seviyelerine inmiş. 5 yıldan fazla deneyime sahip yazılım geliştiricilerin tecrübelerinin arttığı görülüyor. 

Katılımcıların %50'ye yakını 20 ile 29 yaşında olduklarını ifade etmiş. Yaşı 19 ve altı olan geliştiricilerin oranı %6 civarındayken 60 yaş üstü olan %1'lik bir geliştirici kitlesi de ankette dikkat çekiyor. 10 yıl ve üzeri deneyime sahip olanların %60'ının en az bir çocuk sahibi olduğu görülüyor.

Sosyal yaşam ve yeterlilik

Geliştiriciler ve asosyallik arasındaki bağ ile ilgili de bir soru sorulmuş. Katılımcıların %60'ı yüz yüze konuşmaya önem verirken, yaklaşık %30'u online iletişim kurmayı kendilerine daha yakın görmüşler. Katılanların %10'u ise diğer kişilerle iletişim kurmak istemediklerini belirtmiş.

"Size göre 2019 yılının en etkili kişileri kimler olacak?" sorusuna cevap verenlerin %30'u Elon Musk cevabını vermiş. Onu %7.2 ile Jeff Bezos ve %4.4 ile Satya Nadella takip ediyor. Reddit, geliştiriciler için bir numaralı sosyal ağ görevini sürdürmeye devam ediyor. Onu YouTube ve WhatsApp takip ediyor. 

Kendisini yaptığı işte yeterli görenlerin oranı %90 olurken %10'u ortalamanın biraz altı veya yetersiz olarak görüyor. %25'lik kesim ise kendisini ortalamanın çok üstünde görüyor.

Python'un yükselişi

Üst üste 7 yıldır zirvede yer alan JavaScript bu yılda listenin zirvesinde. Listede genel anlamda çok fazla değişiklik olmasa da dikkat çeken tek şey var o da Python'un yürüyüşüne devam ediyor olması. Python iki sıra birden yükselerek listede Java'nın da önüne geçmiş oldu.Python, geçen yıl da C#'ı arkasında bırakarak yükselişine devam etmişti.

Geçen yılın sonuçlarına göre seçenekler arttırılmış notuyla birlikte diğer dillerin çoğunda kullanım oranlarında bir kaç puanlık azalma yaşandığını da belirtmek gerek. Yükselişte olan diğer diller ise Go ve TypeScript.

Web Framework

jQuery web framework listesinin zirvesinde yer alırken onu React.js ile birlikte Angular takip ediyor. 

Diğer Web Framework'ler, kütüphaneler ve araçlar

Node.js geçen yılki istikrarını bu yıl da korumayı başarmış ve listenin zirvesinde kendisine yer bulmuş. Kullanım oranları neredeyse geçen yıl ile aynı. Node.js'i, .NET ve .NET Core takip ederken oyun geliştirme framework'ü olan Unity 3D ise oyun özelinde en çok kullanılan framework gibi görünüyor. Tensorflow ise derin öğrenme dünyasındaki popülerliğini sürdürüyor. Cordova ve Xamarin ise mobil uygulama geliştirme konusunda çok kullanılanlar arasında yer alıyor.

Veritabanı kullanımlarında sonuç aynı

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda MySQL yine zirvede yer alıyor. İkincilikte ise durum değişmişe benziyor. Microsoft SQL Server ikinciliğini bu yıl PostgreSQL'e kaptırdı ve yükselişi devam ettirdi. Özellikle mobil uygulamalar için anlık veritabanı çözümleri üreten Firebase ise listede göze çarpan bir diğer veritabanı oldu. 

En çok sevilen, korkulan ve öğrenmek istenilenler

En çok sevilen diller sıralaması geçen yıl Rust, Kotlin ve Python iken bu yıl sıralama biraz değişiyor. Rust, Python ve TypeScript olarak güncelleniyor.

Kod yazarken en çok çekinilen dil bu yıl da değişmiyor ve VBA oluyor. VBA'yı 7 basamak birden atlayan Objective-C ikinci olurken onu Assembly takip ediyor. Objective-C'nin bir yıllık değişimi de düşündürücü.

En çok öğrenilmek istenen dillerde de bir değişiklik yok. Python yine zirvede yer alırken onu JavaScript ve Go takip ediyor.

React.js ve Vue.js en çok sevilen ve öğrenmek istenilen web framework'leri. Kullanmakta en çok çekindikleri ve zorlandıkları web framework'leri ise jQuery ve Drupal.

Redis ise en çok sevilen veritabanı çözümü olarak belirlenmiş. Onu sırasıyla PostgreSQL, Elasticsearch, Firebase ve MongoDB takip ediyor. En çekindikleri veritabanı ise Couchbase. En çok öğrenmek istedikleri ise MongoDB.

En çok sevilen platformlarda ise Linux birinci. Linux'u ise Docker, Kubernetes ve Raspberry Pi takip ediyor. En çok öğrenilmek istenilen ise Docker. Kullanılan birincil platformda ise Windows %47 ile birinci, MacOS %26 ile ikinci ve Linux-based sistemler ise %25 ile üçüncü sırada yer alıyor. Docker gibi sanallaştırma yapısını hiç kullanmamış olanların oranı ise %46.

Visual Studio Code, geliştirme ortamı özelinde bu yıl zirvede. Mobil özelinde ise zirvede Android Studio var.

En çok kazandıran programlama dilleri

Geçen yıl üçüncü sırada yer alan Clojure bu yıl birinci sıraya yükselmiş görünüyor. Clojure için ödenen en yüksek ücret anket ortalamasına göre 90bin dolar. Geçen yılın birincisi F# için ödenen maksimum ücret ortalaması ise 80bin dolar. F#'ı 60bin dolar ile Go takip ediyor.

En çok kazandıran yazılım geliştirici pozisyonları

Ankete cevap veren katılımcıların yarısı haftalık 40 ile 44 saat arasında çalıştıklarını belirtmişler. 30 saat ile en az çalışan kesim ise %6.4 oranında kalmış. Katılımcıların %2'si ise 70 saatten fazla çalıştığını belirtmiş.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.