MIT, Huawei ve ZTE ile yaptığı iş birliklerini askıya aldı

Massachusetts Institute of Technology, veri güvenliği, ekonomik rekabet gücü, ulusal güvenlik ve siyasi, nedenler ile Çinli teknoloji şirketleri Huawei ve ZTE ile olan ilişkilerini askıya aldı.
MIT, Huawei ve ZTE ile yaptığı iş birliklerini askıya aldı

Çinli teknoloji şirketleri Huawei ve ZTE'ye yönelik baskılar artıyor. ABD hükümetinin casusluk yaptığı gerekçesi ile ulusal güvenlik meselesi olarak gördüğü iki şirkete bir darbe de Massachusetts Institute of Technology'den (MIT) geldi.

Üniversite'nin yaptığı yazılı açıklamada, Huawei ve ZTE ile yapılan araştırma projeleri ve fonlama dahil olmak üzere iş birliklerinin askıya alındığı açıklandı.

Alınan kararın arkasında ise birçok neden var. Üniversite değerlerinin korunması ve alınan risklerin sorumlu olarak yönetilebilmesi bu kararın alınmasında önemli bir rol oynuyor. Zira, üniversite, fikri mülkiyet, ihracat kontrolleri, veri güvenliği, ekonomik rekabet gücü, ulusal güvenlik ve siyasi, medeni ve insan haklarına yönelik risklere özel önem vereceğini açıklıyor.

Bu arada MIT'nin sadece Çin'li şirketler ile ilişkilerini askıya almadığını paylaşalım. Aynı şekilde Rusya ve Suudi Arabistan ile de ilişkilerini gözden geçirdikleri belirtiliyor. 

MIT, Huawei ve ZTE ile gelecekteki araştırma işbirliğine son veren ilk üniversite değil. South China Morning Post'a göre Oxford Üniversitesi’nin yanı sıra Stanford Üniversitesi ve Minnesota Üniversitesi de şirketlerle olan bağlantılarını sonlandırdı.

Huawei krizi ise geçtiğimiz Aralık ayında zirveye ulaşmıştı. Şirket kurucusu Ren Zhengfei'nin kızı Huawei CFO Meng Wanzhou'nun İran yaptırımlarını delmesi nedeniyle ABD'nin emriyle Kanada'da tutuklanmıştı.

ABD’ye yaptırdığı teknolojiyi İran’a sattıktan ve ülke ticaret yaptırımlarını ihlali ettiği gerekçesi ile ABD firmalarıyla ilişkisi sonlandırılan ZTE'nin cezası ağır olmuştu. İlişkilerin men edilmesinin yanı sıra şirket, 1 milyar dolardan fazla ceza ödemişti. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.