Uber Eats, 2019'da gelirini 10 milyar dolara çıkarmayı planlıyor

Uber Eats, 2019'da gelirini 10 milyar dolara çıkarmayı planlıyor

Konu yemek siparişi dağıtımına geldiğinde Uber harika bir 2018 yılı geçirdi. Şirket bünyesi altında yer alan Uber Eats, sadece geçtiğimiz yılın son çeyreğinde brüt siparişlerinden 2,5 milyar dolar gelir elde ederek yöneticilerinin yüzünü güldürdü.

Yani 2018'de hızlı büyümesi ile dikkatleri üzerine çeken Uber Eats, son dönemlerde Uber'in gözde çocuğu. Öyle ki, 2015'te operasyonlarının başlatıldığı Uber Eats'e ait brüt rezervasyonlar, geçtiğimiz yıl şirketin toplam brüt rezervasyonlarının %18´ini oluşturdu.

Uber Eats'in bu kadar agresif büyümesinin arkasında ise gerekçeli bir neden yatıyor. Business Insider'a konuşan ABD'deki şehirlerden sorumlu yöneticisi Ana Mahoney'e göre, bu başarının arkasında Uber Eats'in kentsel alanlardan öte banliyölere odaklanması yatıyor.

Uber, özellikle  oluşturduğu yenilikçi iş modeli ile metropol sakinlerinin şehir içi taşımacılığında onlara alternatif bir çözüm sunmuştu. Uber'in araç çağırma servisi ne kadar kentsel bölgelerde başarılı olsa da, Uber Eats de bir o kadar banliyölerde başarılı bir uygulama. Mahoney, özellikle paketli bir yemek almak için yürümenin bir seçenek olamayacağı yerlerde teslimat sayısının arttığını belirtiyor. Mesela Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan Uber Eats siparişlerinin yarısının kent merkezinin dışında yaşayan sakinler tarafından yapıldığı belirtiliyor.

Uber Eats böyle bir pazara odaklanmış olsa da bu stratejinin İngiltere ve İrlanda gibi ülkelerde yeterli olmayacağını paylaşalım. Zira Deliveroo ve Just Eats ile yarışan şirket, pazar payı kazanabilmek için geçtiğimiz günlerde restoranlardan aldığı komisyon ücretini düşürdü. Öncesinde restoranlardan %35 komisyon talep eden Uber Eat, bu komisyonu %30'a çekti.

Öte yandan İngiltere, İrlanda ve Hollanda'da restoranların kendi yemeklerini dağıtmalarına olanak sağlayan bir iş modeli sunmaya başladı. Bildiğiniz üzere Uber Eats üzerinden yapılan siparişleri şimdiye kadar yalnızca kendi sürücüleri dağıtabiliyordu. Uber Eats'in rakibi Deliveroo'nun, 2018'de "Marketplace +" adı altında böyle bir arabuluculuk modelini sunmaya başlaması Uber Eats'in dağıtımda esneklik sağlamasında büyük rol oynuyor.

Son olarak Uber'in, 2018'de 6 milyar doları bulan brüt siparişini 2019'da küreselde 10 milyar dolara çıkarmayı planladığını paylaşalım. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.