Facebook tartışmalı VPN uygulaması Onavo'yu kapatıyor

Facebook tartışmalı VPN uygulaması Onavo'yu kapatıyor

Geçtiğimiz aylarda gençlerin verilerine erişen Research uygulamasıyla gündeme gelen Facebook, Research'in bir benzeri olan Onavo VPN uygulamasını Google Play'den kaldırdı. Apple'ın daha önce ilke ihlalleri nedeniyle App Store'da engellediği Onavo'nun kodu Research'te de kullanılmıştı.

Yapılan son açıklamalara göre Facebook, Onavo Protect uygulamasını kapatacak ve en kısa zamanda pazar araştırması için kullanıcılardan veri çekmeyi sonlandıracak. Ancak kullanıcılar Onavo'nun yerine yeni bir uygulama bulana kadar Onavo, VPN işlevi görmeye devam edecek.

Bu gelişmenin yanı sıra Facebook, Research uygulaması üzerinden yeni kullanıcılar almayı durduracak. Bu noktada App Store'dan kaldırılan Facebook Research uygulamasının Android'de çalışmaya devam ettiğini hatırlatalım.

Görünen o ki Facebook, yaşanan skandalların ardından kullanıcıların verilerini gizlice çekebileceği uygulamaları terk edecek. Şirketin bunun yerine kullanıcılara ödeme yaparak kullanıcı verilerini satın alabildiği uygulamalara odaklanacağını söylemek mümkün.

Onavo uygulamasının tanıtım cümlelerinde "Uygulamaların arkaplan verilerinizi kullanmasını kısıtlar1" ifadesine yer veriyordu. Aynı şekilde bu tanıtım metinlerinde "kişisel verileriniz için güvenli bir VPN ağı kullanın" ibaresi de yer alıyordu. Buna rağmen tanıtım metinlerinde Onavo'nun bir çok kullanıcı verisine eriştiği de belirtiliyordu. Bu verilere uygulamaları kullanırken geçirdiğiniz zaman, uygulama başına kullandığınız mobil ve wi-fi verileri, ziyaret ettiğiniz web siteleri, ülkeniz, cihazınız ve ağ türünüz de dahil.

Bir Facebook yetkilisi şirketin yaptığı bu değişikliği doğrulayarak şu açıklamayı yaptı:

“Pazar araştırması, şirketlerin insanlar için daha iyi ürünler oluşturmasına yardımcı oluyor. Odağımızı ödül temelli pazar araştırmalarına kaydırıyoruz, bu da Onavo programını sonlandıracağımız anlamına geliyor. ”

2013 yılında Onavo'yu satın alan Facebook, kullanıcı eğilimlerini ve trend uygulamaları bu uygulama sayesinde gözlemleyebildi. Örneğin kullanıcıların Whatsapp'tan Messenger'ın 2 katı daha fazla mesaj gönderdiğini Onavo sayesinde öğrenen Facebook, WhatsApp'ı satın almaya karar verdi. Instagram satın alması ve Snapchat Hikayelerin kopyalanması gibi verilen kararlarda da Facebook yine Onavo'dan faydalandı.

Dolayısıyla Onavo'nun devre dışı kalması, Facebook'un sahip olduğu iç görüleri kaybetmesi anlamına geliyor. Öte yandan iOS'taki Onavo benzeri Research uygulaması için Apple'ın Sertifika programını istismar eden Facebook, skandalların daha fazla ilerlememesi adına Google tarafında ilk adımı kendi atarak Onavo'yu kapatmak durumunda kaldı.

Yine de Onavo ve Research gibi uygulamaların sağladığı iç görüden vazgeçmek istemeyen Facebook, yakın zamanda ödül ve hediye kartı dağıtan yeni uygulamalarıyla karşımıza çıkacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.