Apple Facebook'un VPN uygulaması Onavo'yu AppStore'dan sildi

Apple, Facebook'un geliştirdiği VPN uygulaması Onavo'yu AppStore'dan sildiğini resmi olarak doğruladı. Facebook'un Onavo uygulamasının vaadi güvenlik ve gizlilik iken, Apple uygulamanın kullanıcıların gizliliği ve veri güvenliği sebebiyle silindiğini açıkladı.
Apple Facebook'un VPN uygulaması Onavo'yu AppStore'dan sildi

2010 yılında İsrail merkezli olarak kurulan VPN uygulaması Onavo, 2013 yılında Facebook tarafından satın alınmıştı. Girişim daha sonrasında faaliyetlerine Facebook'un kanatları altında, Menlo Park'ta devame etti. Uygulama aracılığıyla kullanıcılarına VPN hizmeti sunan, gizlilik ve güvenlik vadeden Onavo son olarak AppStore'dan silinmesiyle haberlere konu oldu.

Onavo uygulamasının AppStore'dan silinmesinin sebebi ise Apple'ın politikalarını ihlal etmesi olarak gösterildi. Apple basın sözcüsü, Onavo'nun AppStore'dan silindiğini doğrularken, uygulama ile ilgili pek çok soru işareti de akıllarda kalmış oldu. Çünkü Apple'ın uygulama mağazasından Onavo'yu silmesinin sebepleri arasında kullanıcıların veri güvenliği ve gizlilik ihlali gösterildi.

Onavo aracılığıyla gerçekleştirilen mobil internet trafiğini takip edebilen Facebook, bu verileri biriktiriyor ve gözlemliyor. Böylece Facebook, internet kullanan ciddi bir kitlenin hangi web sitelerine girdiği bilgilerini elde ediyor. Bununla birlikte güncel internet trendleri gibi pek çok konuda fikir sahibi olmasını sağlayan girdilere sahip oluyordu.

İşte Onavo, Facebook çatısı altında bu verileri Facebook lehine kullanması sebebiyle Apple politikalarını deldiği iddia ediliyor. Facebook her ne kadar bu verilerin Facebook uygulamalarını geliştirmek amacıyla kullanıldığını açıklıyor olsa da, gizlilik politikaları konusunda sıkı tutumunu koruyan Apple tarafından artık üstü çizilmiş bir uygulama.

Onavo uygulamasının son indirilme verilerini de paylaşmak gerekirse, Onavo uygulaması bu yılın Şubat 2018'de açıklanan son verilerine göre iOS ve Android platformlarında toplam 33 milyondan fazla indirilmişti. Facebook'un sahip olduğu Onavo uygulaması ile ilgili olarak derin soru işaretleri oluşturan bu gelişme sonrasında AppStore'dan silinen Onavo uygulaması, şu anda Android sürümüyle kullanılabilir durumda.

GÜNCELLEME: Apple, daha sonra yaptığı resmi açıklamayla birlikte Onavo'nun neden silindiğine dair daha detaylı bir açıklama yaptı. AppStore'dan uygulamanın silinmesinin sebebi, Onavo'nun telefonda yüklü diğer uygulamaların verilerini biriktirmesi olarak açıklandı. Bu verilerin birer istatistik, reklam ya da pazarlama yapma odaklı olarak kullanılması Apple politikalarına göre yasak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.