2018'de 300 milyon TL e-ticaret cirosuna imza atan LC Waikiki'nin ihracat-e adımları

2018'de 300 milyon TL e-ticaret cirosuna imza atan LC Waikiki'nin ihracat-e adımları

2019'un ilk Webrazzi konferansı olan Webrazzi E-Ticaret 2019, önemli konuları ve konuklarıyla beraber son hızda devam ediyor. Tüm gün boyunca, iki salonda gerçekleştirdiğimiz konferansımızda perakendede geleneksel markaların dijital rekabeti, e-ticaret dünyasında yaşanan rekabet, pazar yerleri gibi konular konuşulmaya gündemimizde yer almaya devam ediyor.

LC Waikiki'nin cirosu geçtiğimiz yıl yüzde 40 arttı

E-ihracat ve ötesini konuştuğumuz salonda ise LC Waikiki'nin Genel Müdür Yardımcısı Salih Yılmaz, tekstil dünyasının geleceği konusunda önemli noktalara değindi. Tekstil sektörünün geleceğinin e-ihracat değil, ihracat-e olduğuna vurgu yapan Yılmaz, LC Waikiki'nin büyüme rakamlarından bahsetti. Bu sene cirosunu yüzde 40 artırdıklarını söyleyen Yılmaz, bu senenin şimdiye kadar olan döneme göre ortalama altında kalındığından da bahsetti. LC Waikiki'nin bu yılki cirosunun 300 milyon tl'nin üzerinde olduğunu da belirtelim.

4 yeni ülke yolda

Türkiye dahil 7 ülkede faaliyet gösteren LC Waikiki, Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Mısır, Fas ve Romanya üzerinden tüm AB'ye hizmet veriyor. Salih Yılmaz, Sırbistan, Gürcistan, Güney Afrika ve Belarus olmak üzere 4 ülkenin daha yolda olduğunu açıkladı. Salih Yılmaz, LC Waikiki olarak önce ihracat, sonra ihracatın "e" kısmını yaptıklarını belirtti. Yılmaz'ın özellikle vurguladığı şey ise "e-ihracat" değil "ihracat-e" yaptıkları oldu.

Yılmaz'ın söylediklerine göre e-ihracat Türkiye'deki firmanızın buradan bir yere tekil olarak müşteriye ulaştırılması ile gerçekleştiriliyor. Ancak Yılmaz'a göre LC Waikiki gibi büyük markalar için bu karlılık alanında çok da başarılı değil. Önce mevcut operasyon yaptıkları ülkelerdeki firmalara ihracat yaptıklarını söyleyen Yılmaz, daha sonra o firmaların bahsi geçen ülkede satış yaptığını söylüyor. Bu arada firmaların sahibinin de LC Waikiki olduğunu da belirtelim.

Yılmaz, bu firmaların kendi deposu ve teslimat firmalarının bulunduğunu; yurt dışı operasyonlarını çok hızlı geliştirmek istediklerini, bu yüzde tüm ürünü alıp depoya soktuklarını söyledi. Buna göre geriye kalan tek şey ürünün o ülkede satılmasıydı. O yüzden buradan online olarak ihraç etmek büyük bir kolaylık sağlamıyordu. LC Waikiki bunu gördüğü için de e-ihracat değil, ihracat-e yapmaya karar verdi. Salih Yılmaz, altyapı ve servis sağlayıcılarının buradan yönetilebileceğini; ancak operasyonu uzaktan yönetmenin zor olduğunu da belirtti.

İhracat-e sermaye gerektiriyor 

Ancak Salih Yılmaz, şu anda LC Waikiki'nin yaptığı ihracat-e'nin maliyetli bir iş olduğunu da söylüyor. Bu yüzden küçük şirketler için e-ihracatla başlamak ilk adım olabilir. Ancak şirketlerin belirli bir büyümeye ulaştıktan ve potansiyelini artırdıktan sonra bu yöntemi değiştirmeleri gerektiğini de sözlerine ekliyor. Küçük firmaların, pazarına giriş yapmak istediği ülkelerdeki e-ticaret firmalarına ulaşması gerektiğini ve satışa öncelikle o şekilde başlaması gerektiğini belirten Yılmaz, pazara girmenin yolunun bu olduğunu belirtiyor.

LC Waikiki'nin yurt dışı fiyatlarının bölgeden bölgeye farklılık gösterdiğini; ancak şirketin ürünleri en uygun fiyatlarla sunmayı hedeflediğini de belirtelim. Salih Yılmaz, konuşmasını gelecek dönemde yurt dışından bekledikleri ciroyu açıklayarak tamamladı. Yılmaz'a göre LC Waikiki gelecek dönemde yurt dışında 800-900 milyon dolar gibi bir ciro beklentisi içerisinde yer alıyor. Bunun da e-ihracat ile değil ihracat-e ile olacağını söylüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.