Sınır tanımayan ticaret: E-ihracat

2019’un ilk Webrazzi konferansı olan Webrazzi E-Ticaret 2019, Raffles İstanbul’da iki farklı salonda sürüyor. E-İhracat salonunda sahne alan DHL Express Türkiye Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Boğaç Özsan, taşımacılık sektörünün şirketlerin gelirlerini artırmaya yönelik etkilerini izleyiciler ile paylaştı.

Günümüzde 'aciliyet çağında' olduğumuzu belirten Özsan, 7/24 uyumayan bir dünyada ve tüketicinin satın aldığı ürünleri kendilerine  "dün" teslim edilmesini istedikleri bir zamanda yaşadığımızı söyledi.

2020 yılında sınır ötesi e-ticaret pazarının 1 trilyon dolara ulaşması beklendiğini söyleyen Özsan, her şeyin talebe dayalı olduğu bir dönemde özellikle büyümelerin yüzde 25 oranında gelişmekte olan pazarlarda gerçekleşeceğini bildirdi. Öte yandan Özsan, 2020 yılında özellikle hızlı havayolu dağıtım kanalları ile dağıtım yapılan her iki üründen birinin e-ticarete ait olacağını vurguladı.

Pazarlama karmasının 4P'sinden olan dağıtım, elbette ürün ve fiyatlandırma kadar önemli.  Özsan, özellikle hızlı havayolu dağıtım kanalına dikkat çekerek, yeni jenerasyonla beraber 1.6 milyar mobil kullanıcının olduğu günümüzde, 'talebe yönelik teslimat'ın  her geçen gün önem kazandığını vurguladı. Talebe yönelik teslimatı tüketicinin, ürünü istediği yerde kendi belirlediği zaman diliminde alabileceği bir teslimat yöntemi olarak açıklayan Özsan, bu teslimat yöntemi ile şirketlerin rekabet avantajı yakalayabileceğini belirtti. Paylaşılan veriler de bunu destekliyor. Zira tüketicinin %91'i sepete gitmeden önce sunulan dağıtım seçeneklerini araştırıyorlar. %74'ü teslimatın uygun olmasını en önemli faktör olarak belirtiyor. Sepet iptallerinin %46'sı ise sınırlı gönderim seçenekleri nedeniyle oluyor.

Kullanıcı deneyiminin önemini vurgulayan Özsan bir Check-up sistemi ile şirketlerin başarılı bir e-ihracat için bazı soruları yanıtlamaları gerektiğini söyledi. Müşteri deneyimine dikkat çeken sorulardan beş tanesini mercek altına alan Özsan'ın parmak bastığı konuların satırbaşları şöyle:

Uluslararası satış yapıyor musunuz?

Yanıtınız "evet" değilse sadece 1 trilyon dolarlık bir pazarın dışında bulunuyorsunuz demektir. Bu, %25 büyüme potansiyeli olan bir pazarı hedeflemiyorsunuz anlamına geliyor. Günümüzün büyük konteynırlar ile sağlanan taşımacılığı gelecekte  küçük paketlerin dağıtılması şeklinde olacak.  30 yıl içinde KOBİ'lerin bundan olumlu bir biçimde etkilenmesi bekleniyor.

Ana sayfada gönderi seçeneklerini belirterek uluslararası satış yaptığınızı vurguluyor musunuz?

Özellikle Y jenerasyonu ve ondan sonra gelen Z jenerasyonu aciliyet duygusu içinde yaşıyor. Yüksek hız beklentisine sahip bu kuşaklar, istediği bilgiye ışık hızında ulaşmak istiyorlar. İstedikleri bilgiye istediği hızda ulaşamayan bu tüketici topluluğu sitenizi terk ediyor. Uluslararası ticaret yapan şirketlerin, sınırları dışında satış yaptıklarını belirtmeleri önemli bir kriter olarak görülüyor.

Express teslimat seçeneği sunuyor musunuz?

Araştırmalar, ürün fiyat ve teslimat noktasında çok farklı dengelerin olduğunu gösteriyor. Tüketicinin %91'i hızlı teslimat hizmeti seçeneği yoksa sipariş yapmadan, siteyi terk edebiliyorlar. %47'si iki günü hızlı olarak kabul ediyor. Geçtiğimiz yıl teslimat seçeneklerinde 'ücretsiz' tercih etme oranı  %85'lerde iken artık bu tercihin yerini hız almaya başlıyor. Beklentiler  %79 ile hızda toplanıyor. Burada dağıtım aşamasında müşteriye seçenek sunmak oldukça önem arz ediyor.

Gönderi ücretleriniz makul mu?

Her ne kadar hız önemli olsa da, günün sonunda tüketicinin beklentisi taşımacılık hizmetinin makul olması yönünde. Şirketlerin bunu kendi sitelerinde  iş stratejilerine entegre ederek belirlemeleri yararlı. Örneğin, dağıtımı tüm maliyetlere yansıtmak, ürünün birin fiyatına eklemek, ücretsiz kargo sepet değeri yaratmak gibi stratejiler uygulanabilir. Öte yandan abonelik hizmetleri, teslimata yönelik sadakat programları, VIP tarzı abonelikler de yine etkili olabiliyor.

Web sitenizde teslimat bildirimlerinden bahsediyor musunuz?

Tüketicinin en çok talep ettiği beklenti 'talebe dayalı teslimat' ve seçeneklerinin olması. Bu, ürün seçeneği, süre seçeneği ya da teslimat seçeneği de olabiliyor. Bu sebepten dolayı web sitesinde tüketiciye teslimat bildirimlerinden bahsetmek sepete giden noktada önemli.

Webrazzi E-Ticaret 2019'a ait diğer yazıları takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.