YouTube, Instagram Keşfet benzeri özelliğini daha fazla kullanıcıya açıyor

YouTube, Instagram Keşfet benzeri özelliğini daha fazla kullanıcıya açıyor

Geçtiğimiz aylarda Hikayeler özelliğini daha fazla kullanıcıya açan YouTube, şimdi de Instagram Keşfet benzeri özelliğini daha fazla kullanıcının ilgisine sunuyor. Bu özellikle birlikte YouTube tıpkı Instagram'ın Keşfet özelliğinde olduğu gibi kullanıcılarına daha çeşitli ve  kişiselleştirilmiş önerilerde bulunacak. Böylece kullanıcılar yeni içeriklere daha kolay ulaşabilecek.

Test tüm cihazlarda aktif olarak test edilen bu yeni özellik, daha az aboneye sahip ve gelecek vadeden YouTube içerik üreticilerini de önerecek. Keşfet özelliğindeki yeni değişiklikler yakın zamanda yayınlanan bir Creator Insider videosunda duyuruldu. Bilmeyenler için bu videolarda YouTube'un herkese açmadan önce test ettiği ya da test etmek istediği özellikleri içerik üreticilerle paylaştığını da ekleyelim.

Geçtiğimiz yıl yayınlanan bir  Creator Insiders videosunda şirket, YouTube uygulamasına kullanıcıların farklı içerikleri keşfetmesini sağlayan yeni bir yer eklemeyi planladıklarını açıklamışlardı.Şirketin bu planı yolunda gitmiş olacak ki, uygulamada bu özelliğin test sürecini yaygınlaştıran adımlar atılmaya devam ediliyor.

YouTube'un öneri teknolojisinin, şu anda kullanıcılara yeni içerik önermek için geçmiş izlemelerden ve uygulama içi hareketlerden faydalandığını da hatırlatalım. Uygulamaya eklenecek olan Keşfet sekmesi ise YouTube'un öneri kapsamını genişletecek nitelikte.

Örnek vermek gerekirse, Keşfet sekmesinde izlediğiniz eğlenceli hayvan videolarının ardından YouTube size sevimli kedi videoları önerebilecek. Ya da kamera çekim teknikleri hakkında izlediğiniz bir eğitim videosunun ardınan yüksek teknolojiye sahip kameraları tanıtan videolarla karşılaşabilecek.

İlk olarak geçtiğimiz yıl Keşfet sekmesini test etmeye başlayan YouTube, bu özelliği sadece YouTube'un iPhone uygulamasını kullananların yüzde 1'ine açmıştı. Test grubuna dahil edilenlerin cihazlarında Keşfet sekmesi Trendler sekmesinin yerini aldığı görülüyordu. Trend videolar ise Keşfet sekmesinin alt kategorisi olarak konumlanmaktaydı. Üstelik bu alt kategori alanında Oyun, Filmler ve Müzik gibi sekmeler de yer alıyordu.

İlk etapta sadece iPhone kullanıcılarına açılan bu özelliğin iPhonelar, iPadler, Android telefonlar ve tabletler ve de masaüstünde de aktif hale geldiğini söyleyelim. Ancak özelliğin hala az sayıda kullanıcıya açık olduğunu belirtmekte de fayda var.

Bu kullanıcılar özelliğin yanı sıra Keşfet sekmesinin alt kategorilerine yeni eklenen "Yükselişte" sekmesini de deneyimleyebilecek. 10 binden az aboneye sahip ve gelecek vadeden YouTube içerik üreticilerinin listelendiği "Yükselişte" sekmesi, YouTube'da yeni yeteneklerin yükselmesini sağlayacak gibi görünüyor. Bu arada Yükselişte sekmesinin altında sunulan önerilerin kullanıcılara göre kişiselleştirileceğini de ekleyelim. Bu kişiselleştirme, kullanıcıların YouTube izleme geçmişinden, ve sevilen kanalların abonelerinin tercih ettiği kanallardan faydalanacak.

Bu kapsamda "Yükselişte" sekmesine 10 binden fazla abonesi olan kanalların dahil edilmesi de olası. Böylece Yükselişte sekmesi, abone sayılarına göre içerik üreticileri de segmente edebilir.

Son olarak test edilen özelliği yaygınlaştıran YouTube'un şimdilik Keşfet sekmesini herkese açma konusunda bir planı olmadığını da belirtelim. İstenilen oranda geri bildirim alındıktan sonra ise özelliğin herkese açılması mümkün.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.