YouTube öneriler özelliği için yeni öneri butonlarını test ediyor

YouTube öneriler özelliği için yeni öneri butonlarını test ediyor

YouTube mobil ve masaüstü kullanıcıları için yeni bir öneri formatını test ediyor. Bu formatta videolar arasında daha kolay arama yapabilmeleri için kullanıcılara mavi butonlar şeklinde anahtar kelimeler, içerik üreticileri ve ilgili konular sunuluyor.

Ekran alıntılarında da görüldüğü üzere bu mavi butonlar video oynatıcının altında yer alıyor. Böylece kullanıcıya sunulan öneriler de bir filtreden geçmiş oluyor. Zira izlenilen içeriğin yan tarafında kalan video önerileriyle karşılaştırıldığında bu baloncukların daha spesifik olduğu görülüyor. YouTube’un masaüstü sayfasında ve mobil uygulamalarında test edilen bu özellik sadece sınırlı sayıda kullanıcıya açık.

Görselde de görebileceğiniz gibi tek bir MMA videosuna, hepsi, senin için önerilen, konuyla ilgili videolar ve kanalla alakalı videolar olmak üzere dört farklı kategori sunuluyor. Bu özellikle birlikte kullanıcının izlemekte olduğu videonun altında, videonun ait olduğu kanalın geçmişte ürettiğine benzer videolar bulunması mümkün. Aynı şekilde konuyla ilgili videolar ve kanallar seçeneğiyle farklı içerik üreticilerinin aynı konuda ürettiği farklı içerikler de kolayca bulunabilir. Bunun yanı sıra kullanıcıların izleme paternlerine özel olarak videolar önerilebileceğini de belirtelim.

Aslına bakarsanız YouTube’un sunduğu öneriler bir süredir ciddi bir tartışma konusu. Hatta geçtiğimiz hafta kullanıcılar, izledikleri video ile alakası olmayan videoların önerilmesi sonucunda Reddit’te şikayetlerini dile getirdi. Bu şikayetleri ciddiye alan YouTube ise anasayfasını düzenlemeye karar verdi.

Özellikle sosyal ağlarda dezenformasyon artmasıyla birlikte YouTube'un öneriler özelliği de eleştiri oklarından nasibi aldı. Platformun CEO’su Susan Wojcicki ise geçtiğimiz yıl önerilenler özelliğiyle ilgili şunları söylemişti:

Gördüğünüz içeriği çeşitlendirmeye nasıl devam edeceğimizi anlamak için fırsatların bulunduğu bir alan olduğunu düşünüyorum. Önerileri geliştirmeye devam etmek için yayıncıların otoriterliğine güveniyoruz.

Wojcicki siyasi içerikler söz konusu olduğunda ise önerileri geliştirmeye devam ettiklerini ifade etmişti. Görünen o ki bu yeni özellikle birlikte kullanıcılara sunulan içerik önerilerinin daha isabetli olması ve platformdaki dezenformasyonun azaltılması hedefleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.