15 yıl içinde işlerin yüzde 40'ını yapay zeka yapacak

15 yıl içinde işlerin yüzde 40'ını yapay zeka yapacak

Farklı projelerle her alanda gelişim gösteren yapay zeka, aynı zamanda istihdam konusunda tüm insanlığın korkulu rüyası haline geldi. Yapay zeka, küresel ekonomiyi şekillendirmeye devam ederken, geleceğin iş dünyasına dair yapılan açıklamaların da ardı arkası kesilmiyor.

Geçmişte Microsoft ve Google’da yapay zeka geliştiren yatırımcı Kai-Fu Lee, konuk olduğu bir TV programında yapay zekanın 15 yıl içinde dünyadaki tüm çalışanların yüzde 40’ının işini elinden alacağını söyledi. Lee yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

Yapay zekanın insanlık tarihindeki her şeyden daha çok dünyayı değiştireceğini düşünüyorum. Elektrikten dahi çok…

Aslına bakarsanız tarih boyunca ortaya çıkan yeni teknolojiler her daim çalışanların işgücü hakkında tartışmaları da beraberinde getirmişti. Ancak çalışanların yerini alan teknolojiler, çalışanları yeni teknolojilerin doğurduğu yeni iş kollarına yönlendirdi.

Fakat Lee, “Yapay Zeka Süpergüçleri: Çin, Silikon Vadisi ve Yeni Dünya Düzeni” isimli son kitabında yapay zekanın çalışanların yerini almasının diğerlerinden tamamen farklı bir durum olduğunu savunuyor. Bu farklılığı biraz açmak adına Lee'nin daha önceki açıklamalarına bakmakta fayda var.

Lee daha önce verdiği bir röportajda yapay zekanın tepeden tırnağa otomasyon kullanarak yeni endüstriler yaratacağını söylemişti. Böylece yapay zekanın hem insan işçilerden daha ucuz bir iş gücü olarak konumlanacağını hem de yarattığı yeni iş kollarına da otomasyon ile iş gücü sağlayacağını belirtmişti.

Lee TV’deki konuşmasında da otomasyon dalgasının ve işgücü değişiminin, buhar makineleri gibi diğer teknolojilerde olduğundan daha hızlı hayatımıza gireceğine dikkat çekti. Bu gelişimin diğerlerinden daha hızlı olmasının sebebi ise yapay zeka algoritmalarının dünyanın her yerindeki geliştiriciler ve işletme yöneticileriyle kolayca paylaşılabilmesi ve bu konuda yeni alt yapı geliştirmelerine daha az ihtiyaç duyulması.

İnsanlık tarihindeki diğer teknolojik geliştirmelerle karşılaştırdığımızda yapay zekanın tren raylarına, otoyollara ve enerji nakil şebekelerine ihtiyacı yok.

Yapay zeka dünya düzenini değiştirken, bu düzenin nasıl olacağı Yapay Zeka’nın gücünü elinde tutanlar ile şekilleniyor. Lee’ye göre yapay zekadan en fazla gelir elde edebilecek iki ülke öne çıkıyor. Bir yanda en iyi yapay zeka geliştiricilerine ev sahipliği yapan ABD, diğer yanda ise WeChat gibi uygulamalarla kullanıcıların neredeyse tüm hayatıyla ilgili verileri işletmelere sunabilen Çin yer alıyor.

Bu ikili arasında yapay zeka rekabetini kim kazanırsa kazansın, güncel hayatımızla ilgili bildiğimiz her şeyin değişmekte olduğu kesin. Belki de bu konuda Bill Gates’in yapay zekanın yol açtığı işsizliğe dair olumlu yaklaşımını benimsemek bir süre daha içimizi rahat tutmamızı sağlayabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.