Bill Gates, yapay zekanın insanları işsiz bırakmasını olumlu karşılıyor

Bill Gates, yapay zekanın insanları işsiz bırakmasını olumlu karşılıyor

Microsoft'un kurucusu Bill Gates yapay zekanın bir çok insanın işini elinden alacağını düşünüyor. Ancak Gates bir çok kişinin aksine bu durumu iyi bir şey olarak değerlendiriyor. Basına verdiği bir röportajda robotların işimizi devralmasının bizi çok daha verimli hale getireceğini söyleyen Gates, bu durumun daha fazla boş zamanımız olmasını sağlayacağını ifade etti.

Ünlü milyarderin röportajdaki açıklaması ise şu şekilde:

Tatillerin bir noktada daha uzun olacağı fikrini kesinlikle kesinlikle düşünebiliriz. Tabi eğer Bugün yaptığımız üretimin iki katını çok daha az iş gücüyle ortaya koyabilirsek. İnsanlığın amacı yalnızca bir tezgahın arkasında oturup şeyleri satmak değil, biliyor musunuz değil mi?

Öncelikle düşük ücretli işçilerin işlerini elinden alan ve bazılarının korktuğu bir teknoloji olan yapay zeka, Gates'e göre zamanımızı daha iyi yönetmemizi sağlıyor. Haksız da sayılmaz. Eğer yapay zeka, işe gitmek üzere bindiğimiz sürücüsüz araçta maillerimize cevap vermemizi sağlayacaksa bize gerçekten zaman kazandıracak demektir. Yine de bu durum, insanlığın kazanılan bu zamanı verimli kullanacağı anlamına gelmiyor.

Amazon gibi büyük teknoloji şirketleri ise iş gücü konusunda yapay zeka ile yapabileceklerini test etmeye devam ediyor. Üstelik 2016 yılında Amazon Go ile kasiyersiz market konseptini hayata geçiren şirketin, geçtiğimiz yılın yaz aylarında 13.7 milyar dolara satın aldığı market zinciri Whole Foods'a da bu sistemi getireceği düşünülüyor. Amazon'un kasiyersiz marketlerinde, müşterilerin sepetlerine yerleştirdikleri ürünler yapay zeka ile takip ediliyor ve müşteriler marketten çıkarken yapay zeka aracılığıyla ödemeler otomatik olarak çekiliyor. Bu sistemde kasa bulunmuyor. Şirket, Whole Foods'a bu sistemi getirmekle ilgili henüz bir açıklamada bulunmadı. Hatta Whole Foods'un açtığı yeni markette müşterilere yardımcı olmak ve rafları düzenlenmek için insanlar işe alınmış durumda.

Gates, yapay zekanın iş kollarına yayılmasıyla birlikte bir takım zorlukların yaşanacağını da ifade ediyor:

Önümüzdeki 20 yılda geçmiştekinden daha hızlı bir değişim oranı olacağı için bir takım zorluklar yaşanacak.

Gates, bu gelişmelerle birlikte hükümetin, büyük olasılıkla sosyal güvenlik ağı programlarını yeniden yapılandırmak ve yerinden olmuş işçilere bu yeni ekonomi için yeniden eğitim vermek zorunda kalacağını kabul ediyor. Ancak bu adımların doğru atılması durumunda sonucun herkes için olumlu olacağını da belirtiyor.

Gates'in düşüncesine göre; toplum, ihtiyaç duyduğu tüm yiyecekleri, evleri ve tüketim mallarını alabiliyorsa, işçilerin rahatlamasına ve diğer ilgi alanlarına odaklanmasına izin verilmeli.

Bahsedilen dönüşüme adım adım ilerlesek de yapay zekanın işlerimizi elimizden alacağı günlere daha çok var.  Yine de bu konu teknoloji dünyasının önde gelen isimleri tarafından farklı bakış açılarıyla değerlendirilmeye devam ediyor. Tesla'nın CEO'su Elon Musk, İnsan ırkının yapay zekayı güvenli kullanabilme oranı yüzde 5 olacağını düşünürken, Google CEO’su Pichai; yapay zekanın ateş ya da elektriği bulmaktan daha önemli olduğunu ifade ediyor.

Açık konuşmak gerekirse çocuklarını korumak adına onları internet kullanımı konusunda sınırlandıran Bill Gates'in, yapay zeka kullanımında insan ırkına bu denli güvenmesi şaşırtıcı. Bence bu konuda bir çok girişimi olan Google'ı dinlemek yerine şimdiye kadar vizyonerliğiyle bizi etkisi altına alan Elon Musk'a kulak vermekte fayda var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.