Mastercard logosundan yazıyı kaldırdı

Bir marka için nirvana noktası olabilir mi? Mastercard logosunu ve kurumsal kimliğini değiştirerek, logo kullanımında kendi ismini yazmaktan artık vazgeçtiğini açıkladı.
Mastercard logosundan yazıyı kaldırdı

Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES 2019'da bir basın bülteniyle logosundaki karakteristik değişikliği açıklayan Mastercard, hem pazarlama hem de finans dünyasını şaşırtan bir hamle yaptı.

Mastercard logosunda kendi ismini yazmayı bıraktığını açıkladı. Dolayısıyla içe içe geçmiş sarı ve kırmızı yuvarlaklar bundan sonra Mastercard'ın ikonik logoları olacak. Mastercard artık bu alanda tıpkı Apple, Nike ya da Target gibi markaların yaptığı üzere yazısız ve sadece ikonik bir logo kullanımına başvuracak.

Mastercard'ın CMO'su Raja Rajamannar toplamda 20 aylık bir uluslararası tüketici araştırmasının sonucunda bu karara varıldığını açıklıyor. Yapılan araştırmalar neticesinde tüketicilerin yüzde 80'den fazlasının altında Mastercard yazmasa da o logonun Mastercard'a ait olduğunu bildiklerini kanıtlanıyor.

Mastercard'ın -less dünyası

Mastercard aynı zamanda ödeme alışkanlıklarını daha yalın bir hale getirmek için çalışan bir firma. Priceless sloganına ciddi yatırımlar yapan Mastercard aynı zamanda Contactless yani temassız ödeme dünyası için de ciddi çalışmalar yaptı. Şimdi de Mastercard kartsız bir dünyada var olmak istiyor. Bu sefer de şirketin amacı Cardless bir dünyada var olmak olacak.

Bir kart şeması olarak bildiğimiz firma, bugün tam anlamıyla evrim geçiriyor. Her ne kadar dünyada kredi kartı ya da banka kartı kullanımının gideceği çok nokta olsa da, bir diğer yandan da kartsız bir dünya ve kartsız ödemeler oldukça hızlı gelişiyor. Burada kastımız elbette akıllı cep telefonlarımızla gerçekleştirdiğimiz mobil ödemeler, hatta yine giyilebilir teknolojiler aracılığıyla yaptığımız hızlı ödeme alternatifleri... İşte bu dünyada da var olmak isteyen Mastercard, ismindeki "card" ifadesinden de kurtulmak istemiş olabilir. Kim bilir, belki bir gün isim değişikliği bile gerçekleşir. Ancak Mastercard'ı yenilikçi trenini yaptığı inovatif yatırımlarla kaçırmadığı gibi, kendi logosunu da yenileyecek kadar cesur adımlar atabiliyor olması ciddi bir örnek.

Mastercard'ın logo evrimine göz atalım

Mastercard'ın özellikle son yıllarda yaptığı değişiklikler zaten fazlasıyla dikkat çekiciydi. 1968 yılında hafızalara kazınan Kırmızı ve sarı iç içe geçmiş yuvarlaklardan oluşan logoyu kullanmaya başlayan Mastercard, son değişikliğini ise hatırlanacağı üzere 2016 yılında yapmıştı.

Mastercard'ın bir önceki logo değişikliği sadece üç yıl önce yapıldı. Bir şirketin logo değişikliği yapması için oldukça iddialı bir süre olduğunu söylememiz elbette mümkün. Son logo değişikliği ile logonun anatomisi de değişti. Aslında Mastercard'ın, logodan ismini kaldırmaya hazırlandığı ortaya çıktı. Logoyu bugünkü haliyle kullanmanın yanı sıra, altına ve bu sefer küçük harflerle mastercard ifadelerinin yer alması, bu son yeni logoya tüketicileri hazırlamak amacıyla konulduğu ortaya çıktı.

Mastercard, bugün milyonlarca insanın her gün yanında taşıdığı, ellerinden düşürmediği banka kartı ya da kredi kartlarının üzerinde yer alan bir logo. Bu yüzden aidiyet hissi de oldukça yüksek. Aslına bakarsanız, böyle bir logoya sahip olmak her marka için bir nirvana noktası olduğu hiç şüphesiz bir gerçek. Ancak bu durumun ciddi marka yatırımlarının ve yapılan imaj reklamlarının ardından geldiğini de söylemek mümkün.

Tüm şirketi blockchain teknolojisi ile yönetme konusunda fikir beyan eden Mastercard, sadece kartların üzerinde yer alan ve altyapı sağlayan bir kart şeması değil, bunların ötesinde bir teknoloji şirketine dönüşmeye ve sürekli değişime adım atmayı düstur edinmiş bir imaj çiziyor. Bunu hem projeleri ile sağlarken hem de tüketiciye nasıl gözüktüğünü de önemsiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.