Türkiye İş Bankası'nın ana destekçilerinden olduğu Workup girişimcilik programının Demo Day etkinliğinde, Türkiye İş Bankası'nın Genel Müdürü Adnan Bali, katılımcılar için gerçekleştirilen anketten sonra açılış konuşmasını yapmak üzere sahnedeydi.
Adnan Bali, son derece güzel bir ortamda önemli bir etkinliğin gerçekleştiğini söyleyerek sözlerine başladı. Değişik platformlarda saatlerce konuşma yaptığını söyleyen Bali, gençlerin bulunduğu bir ortamda olmaktan mutluluk duyduğunu da belirtti. 6 aylık bir programın sonunda bu noktaya gelindiğinin altını çizen Adnan Bali, kavramlar değişse bile aslında Türkiye İş Bankası'nın uzun yıllardır girişimleri, küçük işletmeleri desteklediğinin altını çizdi. Yeni bir iş yapmak isteyen herhangi birinin muhakkak Türkiye İş Bankası ile görüştüğünü de sözlerine ekleyerek bunun banka için çok yeni bir durum olmadığını ancak fikri ilk duydukları andan itibaren çok heyecanlı olduklarını belirtti.
Teknolojik gelişmelerin akıl almaz bir hızda ilerlediğini konuşmasında belirten Bali, yeni iş modellerinde kendilerinin de karşılık bulacağını söylüyor. Bu gelişmelerin günlük yaşamdaki konuşmaları da etkilediğini, yapay zeka, IoT ve makine öğrenimi gibi terimlerin günlük yaşamımızın önemli bir bölümünü oluşturduğunu sözlerine ekliyor. Daha önce Webrazzi Summit 2017'de konuşmacı olan ve burada teknoloji alanındaki söyledikleri ile seyircileri etkileyen Adnan Bali bu konuşmasına değinerek "Adnan Bali blockchain dedi." tabirini de esprili bir şekilde konuşmacılara aktardı.
Bali, Avrupa Ödeme Sistemleri'nin direktifinden de bahsetti. Avrupa Ödeme Sistemleri direktifi ile bankaların bütün müşteri bilgilerini üçüncü taraflara açmak zorunda kalacaklarını söyleyen Adnan Bali, bunun da API'lerle ve interface'lerle mümkün olacağını söylüyor.
"Bütün mevzu dijital dünyanın içerisinde olmak."
Değişimin şimdiki sürecinin dijitalleşme olduğunun altını çizen Adnan Bali, bütün mevzunun dijital dünyanın içerisinde olmak olduğunu söylüyor. En üstteki çalışandan en alttakine kadar herkesin bu süreçten dolayı heyecanlı olduğunu ve bu noktaya gelmede girişimlerin, fintech'lerin önemli olduğunu belirtiyor. Önemli olanın pastadan kimin pay aldığı değil, pastayı büyütmek olduğunu söyleyen Bali, erişilmeyene erişmenin hedef olması gerektiğinden bahsediyor. 2017 yılının mayıs ayında başlayan Workup programının uzun soluklu olacağını söyleyen Bali, burada iş fikirlerini desteklediklerinin ve bu sayede fikirlerin hızlı ve kaliteli bir şekilde hayata geçirileceğinin altını çiziyor. Fikirlerin ham haliyle bir işe yaramadığını, bu sebeple işlenmesi gerektiğini de vurguluyor.
2019'da Londra'da yeni bir inovasyon merkezi açılacak
Silikon Vadisi'nde açtıkları inovasyon merkezine değinen Bali, 29 Ekim'de Çin'de açtıkları inovasyon merkezinin detaylarından da bahsetti. Çin'in bu konuda devlet destekli olduğunu ve regülasyonlar konusunda kısıtlayıcı olmadığını söyleyen Bali, Çin'de nüfustan dolayı ölçeklendirmenin büyük olduğunu söylüyor. Adnan Bali, 2019'da Londra'da da yeni bir inovasyon merkezi açacaklarını söyledi.
Maxis Girişim Sermayesi ile girişimlere 100 milyon TL yatırım
Bu zamana kadar Workup'a 7 binden fazla girişimin başvurduğunu, 49 girişimin hızlandırma süreci için seçildiğini ve dördüncü süreç için seçimlerin devam ettiğini söyleyen Bali, bu zamana kadar mezun olan 19 girişimden 15'inin hala işlerine devam ettiğini söylüyor. 7 girişimin yurt dışına satış yaptığının da altını çiziyor. Adnan Bali, Maxis Girişim Sermayesi Portföy Yönetim Şirketi ile girişimlere ve fintech'lere yatırım yapacak olan Türkiye İş Bankası'nın Yenilikçi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'na 100 milyon TL aktaracaklarını söyleyerek sözlerini tamamladı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap