Girişimlerin yurt dışına açılmasında Endeavor etkisi

Girişimlerin yurt dışına açılmasında Endeavor etkisi

Günümüz ekonomi koşullarından herkesin ajandasında yurt dışına açılma var. İçerik pazarlaması ile dijital reklam ile girişimciler yeni pazarlara ulaşmayı deniyorlar. Bunların haricinde yurt dışına açılmadı bir etki de ilgili ülkede sizlere en doğru kontağı sağlayacak ağlar. Bunların başında gelen Endeavor Türkiye, yenilenen yüzü ile birlikte, girişimcilere desteklerini ve gelecek beklentilerini paylaştı.

Kısaca Endevaor Türkiye'nin sayılarına bakacak olursak: Türkiye’de 11 senedir faaliyet gösteren Endeavor Türkiye, ülkemiz haricinde 30 ülkede ve 34 pazarda faaliyet gösteriyor. Global ağda 3000'den fazla mentör ve 1000'den girişimci şirket bulunuyor. Endeavor Türkiye'de ise 160'dan fazla mentör/üye bulunuyor. Türkiye’de 60 Endeavor Girişimci Şirketi, 94 Endeavor Girişimcisi seçildi.

Endevaor Türkiye'nin girişimleri globale açma konusunda yapılan toplantıda girişim ekosisteminin yakından tanıdığı bir isim ve aynı zamanda Endeavor Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli, Endeavor Türkiye'nin yeni Genel Sekreteri Aslı Kurul Türkmen, Endeavor Yönetim Kurulu üyelerinden ve girişimcilerinden Barbaros Özbugutu (iyzico), Cansen Başaran-Symes ve Murat Özyeğin ile Endeavor Girişimcisi Hande Çilingir'in (Insider) yer aldı.

Endeavor Türkiye girişimcileri 2 milyar dolar değerlemeye ulaştı

Girişimcimlerin ekonomideki rolüne değinen Emre Kurttepeli, "Endeavor Türkiye girişimcileri, Endeavor Türkiye kurulduğundan beri 2 milyar dolardan fazla değerlemeye ulaşmış ve 2,5 milyar TL ciro yaratmıştır. Girişimciler 90’dan fazla ülkeye satış yapmaktadır ve 20’den fazla ülkede ofis açmıştır. Global düşünmek daha hızlı ve etkin büyümeyi sağlar. Bu dönemde özellikle global düşünmenin altını çizmek isteriz.” dedi.

Endeavor Türkiye'nin yeni Genel Sekreteri Aslı Kurul Türkmen'in girişimleri yurt dışına açmada Airties örneği dikkat çekici:

Örneğin Endeavor Türkiye kurulduğunda ilk seçilen girişimcilerinden olan AirTies, Türkiye’nin ilk modemini üreten şirket. Şu anda dünyada 25 milyonun üzerinde son kullanıcıya sahip. AT&T AirTies teknolojisini ve ürünlerini kullanıyor. Almanya’da Deutche Telekom ve Amerika’da Cablevison/Altice’i müşteri portföyüne kattı. Bizim en büyük değer vaadimiz 3000’in üzerinde kişinin bulunduğu ulusal ve yerel mentör ağımız. Girişimcileri en iyi girişimciler anlıyor, bu sebeple neredeyse her girişimcimiz Endeavor ağına mentör olarak katılıyor. Yönetim Kurulu’ndaki Girişimcilerimiz arasında da AirTies Kurucusu Bülent Çelebi, iyzico Kurucu Ortağı Barbaros Özbugutu ve Yemeksepeti.com Kurucu Ortağı Nevzat Aydın var. Son bir buçuk yılda hızlı büyüme potansiyeli olan 300’den fazla girişimci şirketle görüştük. Bunların yalnızca 6’sı Endeavor Girişimcisi seçildi. Girişimcilerimize benzersiz bir Endeavor yolculuğu tasarlıyoruz. Endeavor’ın en önemli görevi, Etkin Girişimcilerin engellerle dolu yollarını güven hissiyle, doğru seçimleri yaparak yürürken büyümelerini sağlamak. Yalnızca Endeavor Girişimcilerine yatırım yapan bir etki yatırım fonu olan Catalyst Fonu’ndan da Türkiye’de AirTies, Foriba, iyzico, Lidyana, Peak Games ve Yemeksepeti.com’un olduğu 6 şirket yatırım aldı.

iyzico Kurucu Ortağı Barbaros Özbugutu ve Insider Kurucusu Hande Çilingir de, Endeavor ile tanışma hikayelerini, seçim sürecinin katkılarını ve globalleşmenin etkin girişimciler için önemini vurgulayarak yurt dışına açılma süreçlerinden örnekler paylaştılar. Hande Çilingir, Insider yurt dışında büyürken Endeavor ağının Kore, Malezya ve bölge ülkelerde ne kadar faydalı olduğunu değinirken, Barbaros Özbugutu ise yurt dışından Türkiye'ye geldiğinde buradaki bağlantılara ulaşmada nasıl bir rol oynadığına değindi.

Endeavor girişimcilerinin global başarıları

Endeavor girişimcilerinin aldıkları yatırımlar ve satışlar ise globale açılmada etkiyi gösteriyor: Adphorus Sojern’e satıldı, Gram Games 250 milyon dolara Zynga’ya satıldı, Yemeksepeti 600 milyon dolara exit yaptı, Peak Games 100 milyon dolara Zynga’ya ürün satışı yaptı, Pozitron 100 milyon dolarla, Kokteyl 44 milyon poundla exit yaptı.

Yatırımların haricinde Endeavor girişimcilerinin yurt dışı operasyonlarına bakacak olursak; Insider 18 ülkede faaliyet gösteriyor, Vispera Amerika, Almanya, İsrail, Irak, Kazakistan, Polonya ve Brezilya’da proje yürütüyor, ilk yurt dışı ofisini Hindistan’a açtı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.