Son zamanlarda iki şey dikkatimi çekti; biri Webrazzi'de sürekli Amazon Türkiye'ye yönelik eleştirel haberler çıkıyor, ikincisi de bundan rahatsız olup bu haberleri sosyal medyada komplo teorilerine bağlamaya çalışan kafalar var.
Öncelikle Amazon Türkiye'de açıldı açılacak, geldi gelecek diye büyük bir heyecanla geçen seneden beri haber yapan bir Webrazzi var. O zamanlarda da diğer e-ticaret siteleri "ne kadar heyecanlandınız, yerli siteler dururken yabancıyı destekliyorsunuz?" falan diyorlardı. Bunu herkese hatırlatmış olayım ve devam edeyim...
Amazon Türkiye bu yaşanan "ha geldi ha gelecek" sürecinde hiçbir yorum ya da açıklama yapmadı, işler gizlilikle ilerledi, tek duyduğumuz sürekli Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden eleman aldıkları ve durmadan mülakat yaptıklarıydı. Sonra depo, lojistik vs konularında işbirliklerine gittiklerini duymaya başladık. Devamında ise önemli markalarla anlaşmalar yapmaya başladılar. Tüm bu süreç o kadar "cool" ilerledi ki, hepimizin haliyle beklentisi yükseldi. Ama bir düzeltme yapayım... Amazon Türkiye resmi olarak açıklama yapmadı ama maşallah attıkları her adımı da biliyorduk...
O gün geldiğinde ve Amazon Türkiye açıldığında sitenin ana sayfasındaki mektubu gördük, devamında basın bültenleri gelmeye başladı ve belki farkındasınız ya da değilsiniz, açıldı haberini sabahın köründe daha ekip ofise gelmeden ben yazdım. Hatta o habere bakacak olursanız, uygun fiyatlı Macbook Air'a link bile verdim. Yani, anlayacağınız ben dahil olmak üzere Webrazzi ekibinin tamamı Amazon Türkiye'nin açılışını heyecanla bekliyorduk ve açılışı da büyük bir coşkuyla paylaştık.
Sonra ne oldu da Webrazzi'de arka arkaya Amazon Türkiye eleştirileri yayınlanmaya başladı?
Açılış günü ilk haber kaosu geçtikte sonra Amazon Türkiye'yi incelemeye başladık. Mobil uygulama hatalarla doluydu, aslında sitede ucuz gördüğümüz ürünlerin hiçbiri ucuz değildi, tamamen basit bir pazarlama çalışmasıydı, Amazon'a dair sitede hiçbir ürün ya da hizmet yer almıyordu. Amazon'u dünyada Amazon yapan ve Türkiye'de bizlerin de heyecanla beklemesinin sebebi nedir? Mesela Amazon Prime değil mi? Aynı gün teslimat? Amazon markalı ürünler? Bunların hiçbiri sitede yoktu.
Hatta kendi aramızda amazon.com.tr'nin logosunu değiştir "ABC Ticaret" falan yap değişen bişey olmaz dedik.
Türkiye'de bugün e-ticaret sitesi açayım, pazaryeri de olsun diyecek her girişimcinin çok kısa sürede toplayabileceği tedarikçilerle kurulmuş, hiçbir özelliği olmayan, basit bir e-ticaret sitesiyle karşı karşıyaydık ve tabii ki hayal kırıklığına uğradık.
Amazon Türkiye ve ben #amazonturkiye pic.twitter.com/YMi1gbTph6
— Arda Kutsal (@ardakutsal) September 19, 2018
Teslimat süreleri belirsiz, Webrazzi ekibinin görmek istediği ürünler yok, Amazon'u Amazon yapan hiçbir şey sitede yok...
Webrazzi yazar kadrosu nasıl çalışıyor?
Webrazzi'yi 2006 yılında kurdum, anlayacağınız 12 yıldır varlığını sürdüren bir Webrazzi'den bahsediyoruz. Tahmin edersiniz ki bu kadar sürede şirketin bir kültürü oluşuyor. İşte o kültür Webrazzi'nin ve ekibinin bağımsızlığının temel sebebi. Webrazzi'de eğer çok çok uçlarda ve yanlış bir öneri değilse, ispatları varsa herkes istediği her konuda girişimlere eleştirisini yapabilir ya da övebilir. Yani, yazarlarımızdan biri Amazon Türkiye'de bir problem görürse bunu doğru tespitlere dayandırabilirse, istediği gibi yazar. Buna da ne ben kalkıp "ama bilmem kiminle sponsorluk anlaşmamız var" derim, ne satış, ne pazarlama ekibimiz...
Diğer taraftan Webrazzi'nin yazar kadrosu yani editöryal takımına ne yazacaklarını yıllardır ben söylemiyorum. Ekibin başında yönetici editör olarak Ahmet Buğra Ferah var (kendisi bile sonunda dayanamayıp Amazon Türkiye ile ilgili içeriği son derece güçlü bir yazı yazdı) ve arada sırada tavsiye ettiğim konular dışında "hadi uyduruk bişeyler bulun da Amazon'a vurun" gibi garip yaklaşımlar bu ofis içinde olmuyor. Başka medya şirketlerinde oluyorsa o da benim derdim değil...
Şunu itiraf edeyim, ekip Amazon Türkiye açıldığı gün arka arkaya büyük hatalar gördüğünde önce "bunların hepsini yazarsak millet kalkıp sponsorluklara falan bağlayacak" dedi. Hepsine "beni bağlamaz, eğer yazmaya değer görüyorsanız yazacaksınız tabii" dedim.
Yeme bizi Arda, Hepsiburada Webrazzi Summit'in sponsoru!
Bütün bu anlattıklarımdan sonra bana eğer bunu söyleyecek varsa, kendisine sevgilerimi iletiyorum. Ek olarak şunu da hatırlatayım o kişilere, belki işlerine yarar... Sadece Hepsiburada değil, N11 de bizim yılın başında gerçekleştirdiğimiz Webrazzi E-Ticaret Konferansı'mızın sponsoruydu. Webrazzi'de reklam yayınlayan diğer markaları saymıyorum bile... O yüzden hep aynı noktadan atış yapmasınlar, daha güçlü argümanlarla saldırsınlar...
Amazon'dan ilk siparişim Nisan 2008...
Bugün merak ettim Amazon'la geçmişim nerelere dayanıyor diye ve hızlıca ilk siparişime baktım. Amazon'dan ilk siparişimi Nisan 2008'de vermişim. Merak edenler için söyleyeyim hem kendim hem de eşim için 7 tane kitap almışım. Aşağıda ekran görüntüsünü paylaştığım siparişteki kitapların hangisi benim hangisi eşimin anlayabilirsiniz ;)
O zamanlar sıkı Webrazzi takipçileri hatırlarlar, ilk etkinliğimizi San Francisco'da Nokta sponsorluğunda bir yemek davetiyle gerçekleştirmiştik. Gitmişken sipariş verip otele göndertmiştim. O günden beri sayısını ve toplam tutarını hatırlamadığım onlarca siparişim oldu. Amazon ABD, Amazon İngiltere vs... İlk çıktığı günden beri Amazon Prime müşterisiyim. Evimde, ofisimde bu eleştirileri yapanların çoğunun daha yüzünü görmediği bütün Amazon markalı ürünler var ve aktif olarak kullanıyorum. Neredeyse her gün "Alexa Turn the lights on in my room" dediğimi bütün Webrazzi ekibi duymuştur... :)
Daha da ilginç olan... Webrazzi.com dahil olmak üzere Webrazzi'nin tüm servislerinde (Etkinlik, Bilet, NativeSpot vs...) Amazon Web Services (AWS) kullanıyoruz. Hatta ironik bir durum ama Amazon Türkiye açılmadan sanırım 1 hafta önce falan Webrazzi.com'u da taşıyıp, yıllardır ana site dışındaki servislerimiz için kullandığımız AWS'ye ödediğimiz faturamızı iyice yükselttik.
Kısacası, şirketin sadece e-ticaret değil AWS tarafında da sunduğu hizmet kalitesini son derece iyi biliyorum.
Türkiye'ye giriş yapan Apple'ı da gördük...
Amazon Türkiye'yi bu kadar eleştiriyoruz ama unutmayalım, bu ülkeye Apple da giriş yaptı ve Apple Store açtı. O zamanlar hepimizin beklentisi düşüktü. Sonuçta yurtdışındaki Apple Store'larda satılan ürünlerin Türkiye'ye ithalatı yapılmalıydı, aynı ürün gamı ve hatta çalışan kalitesi yakalanabilecek miydi diye düşünürken, Apple Store dünyanın diğer büyük şehirlerindeki kalitenin aynısını İstanbul mağazalarında da sundu. Bugün Apple'ın San Francisco mağazasında gördüğünüz ürünlerin aynılarını İstanbul mağazasında görebiliyorsunuz, mağaza çalışanlarından da aynı hizmet kalitesini alabiliyorsunuz.
Özetle, üzgünüm ama 1 yıldan uzun süren, çok "cool" ve gizli hazırlık süreci sonunda ortaya çıkan Amazon Türkiye bu olmamalıydı.
Uzun lafın kısası;
- Webrazzi sponsorları ya da reklamverenlerin aşkına bir şirketi eleştirmez, Webrazzi haberleri tüm bunlardan bağımsız olarak yazılır.
- Amazon Türkiye'nin başarılı olmasını, yurt dışındaki hizmetini bizlere de sunmasını herkesten çok istiyoruz. Umarım başarılı olurlar ve kısa süre içinde biz de eleştirmekten kurtuluruz.
- Amazon Türkiye maalesef bu açılışta bekleneni veremedi ve markaya büyük sempati besleyen bizleri üzdü. Tepkilerimiz çok güçlü geldiyse, bunun altındaki sebep "para" değil, hayal kırıklığı...
- Amazon Türkiye bu süreçte iletişimi doğru yönetemedi. Bunun sebebi yapamamak mı yoksa yoğun gizlilik anlayışları mı bilmiyorum.
Sözlerimi bitirmeden ek bilgi vereyim... Bütün bu süreçte ne açılıştan önce ne açılıştan sonra bir tane Amazon Türkiye yetkilisi "hayırdır Webrazzi?" demedi. Ben kendim LinkedIn'den Türkiye ülke müdürünü ekledim, sağolsun kabul etti. Bu yazımdan sonra umarım Amazon Türkiye'nin gelecek hedefleri hakkında bir açıklama gelir ve hepimiz önümüzdeki dönemlerde ne göreceğimizi duyar, biraz olsun sakinleşiriz.
Görsel Kaynak: Deposit Photos