Facebook, video sohbet cihazı Portal'ı gelecek hafta piyasaya sürüyor

Şirket, uzun süredir merakla beklenen Portal'ın üretim çalışmalarına 2017 yılında Aloha kod adı altında başlamıştı.
Facebook, video sohbet cihazı Portal'ı gelecek hafta piyasaya sürüyor

İlk olarak Ocak ayında gündeme gelen Facebook'un video sohbet cihazı Portal, gelecek hafta piyasaya sürülecek. Şirket, uzun süredir merakla beklenen Portal'ın üretim çalışmalarına 2017 yılında Aloha kod adı altında başlamıştı.

Portal'ın iki farklı boyutta piyasaya sürüleceği söyleniyor. Küçük boyu 300 dolardan satışa sunulacak olan Portal'ın, büyük boyu ise 400 dolar fiyat etiketiyle alıcıyla buluşacak. CES 2018’de yeni Google Assistant Smart Speakers’ın; ekranıyla birlikte Sony, LG, ve JBL gibi firmalar üzerinden 199 dolardan satılacağını düşündüğümüzde, Portal'ın fiyatının yukarıda kaldığını söylemek mümkün.

Portal'ın donanımı ve çalışma prensibi, Amazon'un akıllı video cihazı Echo Show'u andırıyor. Donanımında yapay zekaya sahip bir kamera da bulunan Portal, bu sayede görüş alanındaki insanları tanıyarak onları hareket halindeyken takip edebilecek. Bu noktada akıllarına Black Mirror bölümlerini getiren okurlarımıza, kameranın ayrıca bir gizlilik kapağı bulunduğunu aktaralım.

Portal aynı zamanda Amazon'un akıllı asistanı Alexa'yı da destekliyor. Böylece kullanıcılar Portal üzerinden müzik dinleyebiliyor, video oynatabiliyor ve haberleri okuyabiliyor. Aslında Facebook'un bu pazardaki diğer oyuncularla ciddi bir rekabete girmesi beklenebilirdi. Ancak şirketin akıllı asistan projesi M’in kapanmasıyla birlikte  şirket, sanal asistan işinden tamamen vazgeçerek Portal’ı bir video sohbet aracı olarak konumlandırdı.

Hatırlarsanız Ocak ayında yazdığımız haberde Facebook'un Mayıs ayında gerçekleşen F8 konferansında Portal'ı duyuracağını söylemiştik. Ancak şirketin son anda Cambridge Analytica ve ABD seçimlerine Rus müdahalesi gibi krizler yaşaması bu duyurunun ertelenmesine sebep oldu.

Bu arada Portal'ın Facebook'un donanım laboratuvarı Building 8'ten çıkacak ilk donanım ürünü olduğunu söylemekte fayda var. Building 8'in genellikle kameralar, dronelar ve beyin tarama teknolojisiyle anıldığını da hatırlatalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.