Facebook sanal asistan servisi "M"i kapatıyor

Facebook sanal asistan servisi

Facebook, bir ara teknoloji devleri arasında popüler olan sanal asistan hizmetinde beklediğini bulamadı. Geçtiğimiz yılın Nisan ayında yapay zeka asistanı M’i piyasaya süren Facebook, M kullanıcılarına verdikleri hizmetin 19 Ocak'ta sonlandıracağını açıkladı.

M'den aldıkları bir mesaj sayesinde bu durumdan haberdar olan kullanıcılar şaşkın. Şirketin basın açıklamasıyla doğruladığı bu durum, soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

2015 yılında ilk defa özel beta sürümüyle karşımıza çıkan Facebook M'in o zamanlar için yaratıcı bir teknoloji olduğunu söyleyebiliriz. Ne de olsa Facebook M gündeme geldiğinde Amazon Echo'yu yeni duyurmuştu ve Google Assistant ortada bile yoktu. Facebook da Messenger'ın metin temelli etkileşim yapısından yola çıkarak bir kişisel asistan geliştirmeye koyulmuştu.

Ancak bu denklemin eksik parçasının yapay zeka olduğunu söyleyebiliriz. Karmaşık sorgularda insanlara güvenen Facebook M, yapay zeka geliştirmesi yapmak için ise ses tanıma ve algılama girişimi olan Wit.ai‘yi satın aldı. Bu noktada insan moderatörlerin, yapay zekayı eğitme konusunda yardımcı olacağını düşünen Facebook, belli ki bu yaklaşımla ciddi bir hataya adım attı.

Şu an M'de çalışmaya devam eden personele, Facebook'un farklı departmanlarında iş teklif ediliyor. Bunun yanı sıra M ismi de tarihe karışmak yerine yeni bir öneri aracına dönüşüyor. Facebook, M sayesinde artık Messenger konuşmalarına yapay zekadan güç alan öneriler ekliyor. Örneğin bir arkadaşınızla dışarı çıkmak istiyorsanız, M sizin için bir hatırlatma ayarlayabilir ya da biri konuşma esnasında konumunuzu sorarsa M konumunuzu göndermeyi önerebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.