Instagram IGTV içeriklerini haber kaynağına taşıyor

Instagram IGTV içeriklerini haber kaynağına taşıyor

Geçtiğimiz ay IGTV'yi yayına alan Instagram, Hikayeler formatındaki etkileşimi henüz bu özellikte yakalayamadı. Her ne kadar düzenli bildirimlerle dikkat çekmeye çalışsada kendi başına bir uygulama olan IGTV'nin sadece küçük bir buton ile haber kaynağına konumlanması ciddi bir dezavantaj.

Instagram da bu durumun farkında olmalı ki; IGTV içeriklerini haber kaynağına taşımak için testler yapmaya başladı. Daha önce de uygulamalarda gizli özellikleri test sürecinde keşfetmesiyle ünlenen Jane Manchun Wong, IGTV içeriklerinin haber kaynağında belirmesini takipçileriyle paylaştı.

Instagram ise bu konuda yaptığı açıklama ile test sürecini onayladı. Paylaşılan görsellerde görüldüğü üzere IGTV içerikleri, Instagram Hikayeler kısmının altında yer alıyor. Izgara şeklinde konumlanan içeriklerin üzerinde uzunluklarının yanı sıra içerik üreticisinin ismi ve profil resmi de görüntülenebiliyor. Bu tasarım, hem Snapchat'in Keşfet sayfasına hem de Instagram'ın haber kaynağının ortalarında paylaştığı Yakın Zamanda Paylaşılan Hikayeler'ine benzerliğiyle dikkat çekiyor.

Hatırlarsanız IGTV, stratejisinin büyük bir kısmını içerik üreticiler üzerine kurgulamıştı. Ancak içerik üreticilerin, platformda etkileşim görmemesi üretilen içeriklerin azalarak bitmesi anlamına gelebilir. Ne de olsa üreticiler IGTV'nin dikey formatına uygun içerik üretmek ya da ürettikleri YouTube içeriklerini IGTV'ye uygun olarak düzenlemek için ciddi bir zahmet veriyor. Bu noktada Instagram'ın IGTV'yi farklı bir uygulama konumundan çıkararak haber kaynağına taşıması etkileşim konusunda kendini biraz olsun garanti altına almasını sağlayabilir.

Özellikle dün sizlerle paylaştığımız Facebook'un ikinci çeyrek raporunu ve 120 milyar dolarlık değer kaybını düşündüğümüzde, Instagram'da izlenen stratejilerin Facebook için oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz. Şirket, yayınladığı raporda en fazla kar elde ettiği Avrupa, ABD ve Kanada'daki kullanıcı büyümesinin yavaşlamasıyla mücadele ettiğini gözler önüne serdi. Facebook 'un Avrupa'da kullanıcı sayısı düşerken, ABD ve Kanada'da bu sayı sabitlenmiş durumda.

Facebook günlük kullanıcı büyümesinin yavaşlığını ise satın aldığı diğer uygulamaların kullanıcı büyümesiyle kapatmaya çalışıyor. Şirketin yeni duyurduğu “uygulama ailesi kullanıcıları metriği” 2,5 milyar insan, uygulamalarından en az birini kullandığını gösteriyor.

Bu anlamda Facebook'un kurtuluşu geçtiğimiz yıl Snapchat'ten kopyaladığı Hikayeler formatına bağlı. Yakın zamanda Facebook Hikayeler 150 milyon günlük kullanıcıya ulaşırken, Messenger’da 70 milyon, Instagram’da 400 milyon ve WhatsApp’ta 450 milyon kullanıcısıyla Hikayeler formatı sosyal ağların en gözde özelliği olarak öne çıkıyor. Hikayeler reklam formatıyla gerileyen gelir kaynaklarını yeniden kazanma umudu taşıyan Facebook'un IGTV'nin uzun formatı sayesinde mid-roll reklam formatını yayına alması söz konusu olabilir.

Yakın zamanda Facebook Watch'ta da yayınlanan bu reklam modelini IGTV'ye taşımak için şirketin iyi bir etkileşim oranı yakalaması şart. Bu nedenle Instagram Haber Kaynağı'nda uzun bir süre boyunca IGTV içerikleri görmek mümkün.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.