Instagram, Facebook’un yara bandı mı?

Facebook'un sahip olduğu sosyal ağlar arasında geliştirdiği çapraz paylaşım stratejisini birçok kez ele aldık. Ancak son zamanlarda Facebook'un Instagram içine konumlandırdığı ufak bildirimler ve özelliklerin çoğalması şirketin stratejisi ile ilgili yeni soruları da beraberinde getiriyor.

Yakın zamanda 1 milyar kullanıcıya ulaşan Instagram, IGTV ve video arama gibi özelliklerle yeni alanlarda rekabete hazırlanırken Facebook'un göz bebeği olmayı da sürdürüyor. Halihazırda etkileşimiyle markaların dikkatini çeken uygulama, gün geçtikçe Facebook'a yönlendirme yapan paylaşım seçenekleri ve bildirimleriyle ana şirketinin kullanıcı aktivitesine de katkıda bulunmak üzere hareket ediyor.

Instagram Hikayeler'i Facebook Hikayeler'de paylaşmanızı sağlayan Facebook bir süredir paylaşım seçenekleriyle de dikkat çekiyor. Hikayeler'i paylaşırken bu düğmeye basan kullanıcılar "Her Zaman Facebook'ta paylaş" ve "Bir Kez Paylaş" seçenekleriyle karşılaşıyor. Görünen o ki; son zamanlarda 150 milyon günlük kullanıcıya ulaşmasına rağmen etkileşim odağında yeniliklerle paylaşım oranını arttırmaya çalışan Facebook Hikayeler, "Her Zaman Facebook'ta paylaş" seçeneğiyle Instagram'daki etkileşim oranını kendi grafiklerine de yansıtmayı arzu ediyor.

Bu anlamda ele alabileceğimiz bir başka özellik ise Instagram'da yer alan Facebook odaklı bildirimler. Şirket, bu bildirimler aracılığıyla Facebook'a ilgisini kaybeden Instagram kullanıcılarını adeta platfomda yeniden aktif bir kullanıcı olmaya zorluyor. Instagram kullanıcılarının Facebook'ta yaptıkları yeni paylaşımları Instagram'daki arkadaşlarına duyuran şirket, umarız bu bildirimi yayınlarken gizlilik ayarlarına da dikkat ediyordur.

Son birkaç yazıda da bahsettiğimiz gibi sürekli yeni özellikler ile gelişmekte olan Instagram'ın, popülaritesiyle birlikte kullanıcıların uygulama içinde geçirilen vakti de artış gösteriyor.  SimilarWeb’in verilerine göre ortalama bir ABD kullanıcısı Eylül 2017’de Instagram’da günde 29 dakika geçirirken, şu anda günde 55 dakika geçiriyor. Bu da platformda Facebook’un daha fazla reklam göstermesini sağlıyor. Dolayısıyla başlıkta sorduğumuz sorunun yanıtının "Evet" olması çok da uzak bir ihtimal değil.

Yine de Facebook’un 2012’de 1 milyar dolara aldığı  Instagram’ın 100 milyar dolar değerine ulaşan bir madene dönüştüğünü düşünürsek, sosyal ağ devi Facebook'un platformdaki durağanlığa dur demek için Instagram'dan yararlanması oldukça mantıklı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.