YouTube yeni reklam araçlarıyla markaları kendine çekmek istiyor

YouTube yeni reklam araçlarıyla markaları kendine çekmek istiyor

Geçtiğimiz yıldan beri yaşadığı içerik moderasyon problemleri nedeniyle platformundaki markaları yavaş yavaş kaybetmeye başlayan YouTube, yeni reklam araçlarıyla markaları yeniden kendine çekmek istiyor.

Şirket, dün markaların ve ajansların reklamları test etmesini, aynı reklamın özelleştirilmiş versiyonu için spesifik hedef kitleler seçmesini ve reklam serileri ile hikaye anlatmasını sağlayan yeni araçları tanıttı. Markalara farklı araçlar ile yeni bir reklam deneyimi sunan YouTube'un bu yeni araçlarla markaları geri kazanması olası.

Örneğin şirketin Video Experiments isimli yeni aracı, AdWords reklam verenlerinin YouTube'un sitesinde video reklamlarını test etmesini sağlıyor. Bu aracın, focus gruplarına bir alternatif olarak öne çıktığını söyleyebiliriz. Bu noktada focus grupların genellikle oluşturulan özgün reklam içeriğinin; marka bilinirliği ya da satın alma eğilimi gibi ölçütler üzerindeki etkisini belirlemede kullanıldığını hatırlatalım.

Beta sürümü bu ayın sonlarına doğru yayınlanacak olan bu araç, aslında reklam verenlerin focus gruplara ve onların temsili reklam çevresine yatırdığı bütçeleri, gerçek reklam çevresine aktarmasını sağlayacak. Bu araç ile hazırlanan reklamlar, YouTube üzerinde gerçekleşen segmente edilmiş deneylerde kullanılacak. Üstelik bu reklamların medya yatırımının ötesine bir maliyeti de olmayacak. Bunların yanı sıra şirket, markaların bu test sonuçlarına 3 gün içinde ulaşacağını da belirtiyor.

Bu araç sayesinde reklam verenler, video reklamlarına daha fazla bütçe ayırarak kampanyayı yaygınlaştırmadan önce, bu reklamları test edebiliyor. Böylece reklamı vermeden önce video içindeki yaratıcı materyaller revize edilebiliyor ya da başarısız olma ihtimali görülen video reklamları kaldırılıyor. Negatif yorumların birbirini tetiklediği ve ışık hızıyla yaygınlaştığı dijital dünyada YouTube'un bu aracının reklamverenlerin hayatını kolaylaştıracağı kesin.

YouTube'un gündeme getirdiği bir diğer yeni araç ise Director Mix. Şirketin geçtiğimiz yıl duyurduğu bu araç, alfa aşamasındayken Kellogg’s gibi markalar tarafından test edilmişti. Değiştirebilir elementler kullanarak reklam verenlerin aynı reklamın farklı versiyonlarını oluşturmasını sağlayan Director Mix sayesinde reklamlarda var olan çeşitli görsel, ses ve video örneklerini kullanabiliyor ve metni kişiselleştirebiliyorsunuz. Bu reklamlar hedef kitlenizi ilgi alanlarına ve izlediği diğer içeriklere göre düzenlenebiliyor. Director Mix'den faydalanan McDonald’s'ın aynı reklam için 77 farklı içerik ürettiğini de belirtelim.

Bu yeni aralarla bağlantılı olarak alfa sürecinde olan Video Ad Sequencing'den bahsetmekte de fayda var. Reklam serileri üzerinden markaların hikayelerini yaymasını sağlayan bu araç, YouTube kullanıcılarının farklı reklam serilerinin devamını izlemesinden ilham alıyor. Böylece uzun bir hikaye, bir kaç reklam boyunca anlatılabiliyor. Ubisoft'un bu reklam modelini “Assassin’s Creed Origins,” kampanyasında test ettiğini de hatırlatalım. Bu kampanyada Ubisoft  birden fazla element ile hazırladığı oyunun tanıtım videosunu, birkaç farklı reklamda hedef kitle ile buluşturmuştu.

Görünen o ki; YouTube bu araçlar üzerinden reklam verenlere daha iyi bir reklam deneyimi sunmak istiyor. Gerek hedefleme gerek içerik bakımdan farklı yaklaşımıyla dikkat çeken YouTube, video platformları arasındaki liderliğini gelire dönüştürmekte kararlı. Bu noktada geçmişte yaşananlara sünger çekmek isteyen YouTube reklam verenleri platformuna bir kez daha davet ediyor.

Yakın zamanda Facebook'un Watch içerikleri için yayıncılarla görüşmesi, piyasaya sürdüğü Brand Collabs aracı ve Instagram'daki IGTV hamlesi düşünüldüğünde, YouTube'un tahtını kaybetmemek için yeni adımlar atamaya devam edeceğini söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.