Araçlardaki otonom özellik ücreti, tüketici beklentisinden 10 kat daha pahalı

Araçlardaki otonom özellik ücreti, tüketici beklentisinden 10 kat daha pahalı

Araç üreticileri, elektrikli ve otonom araçlara yönelik  yatırımlarını her geçen yıl daha da artırıyor. Araç üreticileri geleceğin araç modellerine yönelik bu pazarda, üretimden, AR-GE'ye satış ve  sonrası desteğe kadar rekabetçi bir ortamın içindeler.

Küresel danışmanlık şirketi AlixPartners'ın yaptığı son araştırmanın sonuçları ise yüksek sistem maliyetleri, düşük hacimler ve yoğun rekabetin hakim olduğu pazarın, düşünülenin aksine "bir balon mu?" olduğu sorusunu akıllara getiriyor.

Zira araştırmanın sonuçlarına göre otomobil üreticileri otonom ve elektrikli araç teknolojilerine 2017'de 226 milyon dolar harcadılar. Bu, yatırımların 2012 yılına kıyasla yüzde 42 arttığı anlamına geliyor.

AlixPartner'ın öngörülerine göre şirketler, elektrikli araçların  AR-GE  çalışmalarına 2023 yılına kadar küreselde 255 milyar dolarlık bir kaynak ayıracaklar. 2022 yılında ise 207 elektrikli araç modelinin piyasada olması bekleniyor. 

Otonom araç özelliğinin mevcut endüstri ücreti 22.900 dolar

61 milyar dolarlık ek bir bütçeyi otonom araçlar üzerine ayıran araç üreticileri, tüketici araştırmalarının sonuçları ile de biraz hüsrana uğrayabilirler. Zira yapılan tüketici anketlerine göre müşteriler, satın alacakları olası bir aracın otonom özelliği için fazladan 2.300 dolar ödemeye razılar. Ancak mevcut endüstri ücretlerinin ise 22.900 doları yani tüketicinin razı olduğu ücretin yaklaşık 10 katı fazla olduğu gözlemleniyor.

Kaos ve  milyar dolarlık kayıplar arasında, AlixPartners'ın araştırmasında bazı iç açıcı noktalar da yok değil. 2030'a kadar tam akülü elektrikli araçlar, ABD pazarının yaklaşık yüzde 20'sine, Avrupa pazarının yaklaşık yüzde 30'una ve  Çin pazarının yaklaşık yüzde 35'ine ulaşması bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.