Snapchat atılan mesajı silme özelliğini devreye alıyor

Snapchat atılan mesajı silme özelliğini devreye alıyor

Mark Zuckerberg‘ün şimdiye kadar Messenger mesajlarını gönderdikten sonra dahi geçmişe dönük olarak silme özelliğine sahip olduğu Cambridge Analytica krizi döneminde ortaya çıkmıştı. Bu özelliğin basına sızmasıyla birlikte Facebook bu gizlilik aracının herkese açılacağını duyurdu.Şimdi aynı özellik Snapchat'e de geliyor.

Henüz Facebook bu özellik için bir adım atmamış olsa da Snapchat, Clear Chats ismindeki atılan mesajları silebilme özelliğini gelecek haftalarda kürsel olarak herkesin kullanımına açacak. Silinebilen mesaj türleri arasında metinler, görselleri, videolar, anılar, çıkartmalar ve sesli notlar yer alıyor. Bu silme işlemi birebir konuşmalarda kullanılabildiği gibi grup konuşmalarında da geçerli.

Mesajlaşma alanında karşılaşacağınız  "Sil"  düğmesi üzerinden attığınız mesajları kolayca silebileceğinizi de belirtelim. Ancak eğer mesajlarınızı alanlar internet bağlantısına ya da uygulamanın güncel versiyonlarına sahip değilse bu özelliğin çalışmadığını söylemekte de fayda var. Bu arada  WhatsApp'a benzer bir  şekilde mesajınızı sildiğinizde alıcılar bildirimle bilgilendiriliyor. Mark Zuckerberg'in Messenger'ında bu durumun söz konusu olmadığını hatırlatalım.

Snapchat'in hali hazırda otomatik kaybolan mesajlar üzerine kurduğu krallığı düşünürsek Clear Chats özelliğinin bu krallığı taçlandırmanın en güzel yolu olduğunu söyleyebiliriz. Şimdiye kadar kullanıcılar, çıplaklık içeren ya da hassas içerikleri kaybolan mesajlar vasıtasıyla iletebiliyor, karşılarındaki kişi bu içeriği kaydettiğinde ya da ekran görüntüsü aldığında da bilgilendiriliyordu. Bu anlamda Clear Chats'in hassas içerik gönderimi yapan kullanıcıların daha rahat paylaşım yapmasını sağlayacağını söylemek mümkün. Bu da son zamanlarda tarihinin en düşük büyüme oranına sahip olan Snapchat'in büyümesine katkıda bulunabilir.

Spectacles ve e-ticaret alanındaki gelişmeler 

Geçtiğimiz Nisan ayında Snapchat'in Spectacles'ın yeni versiyonunu piyasaya sürdüğünü duyurmuştuk. Nisan ayında ABD, Kanada, Birleşik Krallık ve Fransa’da satışa çıkan Spectacles, 3 Mayıstan itibaren 13 Avrupa ülkesinde de satışa sunulmuştu. Şirket artık gözlükleri ABD, Birleşik Krallık ve Kanada'da Amazon üzerinden de satışa sunuyor. Önümüzdeki günlerde 150 dolar değerindeki Spectacles, Amazon üzerinden Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya'da da satışa sunulacak.

Spectacles'ın ilk versiyonunda satışlar tarafında yaşanılan hayal kırıklığı nedeniyle, şirket ikinci versiyonun satışını şimdiye kadar sadece Snapchat uygulaması ve sitesi üzerinden yapıyordu. Snapchat'in geçtiğimiz yıl satılamayan Spectacles gözlükleri yüzünden neredeyse 40 milyon dolar kaybettiğini açıkladığını düşünürsek, bu tedbirli yaklaşımın anlaşılabilir olduğunu söylemek mümkün.

Yakın zamanda e-ticaret tarafından alışveriş reklamlarını artırılmış gerçeklik lenslerine yerleştiren şirketin yeni bir reklam modeline de kapılarını açtığını belirtelim. Uygulama içi satın almaya yönlendiren bu reklam modelinde, kullanıcılar ekranın alt kısmında yer alan  carousel formatında satın alabilecekleri ürünleri görüyor. Böylece daha öncesinde kendi ürünlerini uygulama içinde satışa çıkaran Snapchat'ten beklenen e-ticaret hamlesi de hayata geçmiş oluyor.

Üstelik reklamverenler Snap Pixel'i kullanarak reklamların satışa dönüşünü de kolayca görüntüleyebiliyor. Geçtiğimiz çeyrekte 385 milyon dolar kaybeden Snapchat, kapılarını yeni reklam modellerine açarak reklam gelirlerini de arttırmayı hedefliyor. Reklam verenlerin artırılmış gerçeklik filtreleri için kendi kendilerine reklam satın almasını sağlayan bir araç tanıtan Snapchat, bu reklam bütçesini CPM bazında ve hedeflemeye göre 8 dolardan 20 dolara kadar değişen fiyatlarla belirliyor.  Şirket, aynı şekilde öz çekim odağında artırılmış gerçeklik oyunları: Snappables'a da yeni bir reklam modeli getiriyor.

Bir çok farklı reklam modeli ve ürünle kullanıcılarının karşısına çıkan Snapchat, uzun süredir verdiği hayatta kalma mücadelesini devam ettiriyor. Bu esnada Hikayeleri kopyalayarak zirveye oturan Instagram, Snapchat’in Keşfet’ine benzer bir video sekmesi yayınlayarak şirketin ağır darbe almasına yol açabilir. Üstelik Instagram bu sekmenin ilk adımını atarak kullanıcılarının platforma 20 Haziran’dan sonra uzun videolar yükleyebileceğini de duyurdu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.