Facebook dün, son dört yıldır masa üstü kullanıcılarına haber kaynağında sunulan "Trending Topics" sekmesini gelecek hafta kapatacağını duyurdu. Daha önce trend haberleri manipüle ettiği için eleştirilere maruz kalan Facebook, bu olaydan bir yıl sonra ise sekmede tasarım değişikliğine gitmişti.
Ancak son yıllarda platformda yayınlanan haberlerin güvenirliği konusunda ciddi problemlerle karşılaşan şirket, "Trending Topics" sekmesinde geri adım attı. Facebook, bu sekmenin beş ülkede aktif olduğunu ve haber yayıncılarına ortalama olarak sahip oldukları tıklamaların yüzde 1.5'dan biraz daha azını kazandırdığını söylüyor.
Şirket, şu anda flaş haber haber etiketleri ve yerel haberleri bir araya getiren yeni bir sekme de dahil olmak üzere haberleri aktarmanın farklı yollarını deniyor. Açık konuşmak gerekirse Facebook'un denediği bu iki yeni özellik, trending topics sekmesinden çok daha etkin olabilir. Zira Facebook'un Trending Topics sekmesi, Twitter'da gösterdiği etkiyi yakalamadığı gibi öne çıkan haberlerin manipüle edilmesiyle birlikte kullanıcıların gözündeki değerini de yitirdi.
"Trending Topics" sekmesinde haberlerin manipüle edilmesiyle ilgili olarak yaşanılanları hatırlatalım. İlk olarak teknoloji blogu Gizmodo 'nun Facebook Trending Topics eski editörleriyle yapılan görüşmeler üzerine ele aldığı bu olay, daha sonrasında Facebook tarafından da doğrulanmıştı. Habere göre, geleneksel ve opak bir haber merkezindeymiş gibi davranan Facebook editör ekibi, öne çıkan bazı haberleri keyfi olarak Trending bölümüne almazken, istedikleri konuların, yeterince popüler olmasa bile bu bölümde gösterilmesini sağlayabiliyordu.
Facebook Global Operasyonlar Justin Osofsky ise bunun üzerine Facebook’un trend olan konularla ilgili politikasını açıklayan bir not paylaştı. Osofsky bu notta, Facebook'un bir konunun trend olup olmadığını algoritmalarıyla denetlediğini söylüyordu. Algoritmalarla ortaya çıkarılan konular arasında seçim ise editörler tarafından yapılıyordu. Editörlerin her popüler konuyu tepeye taşımadığını söyleyen Facebook, her gün öğle yemeği saatinde öğle yemeğinin popüler bir konu olduğu ancak bunun trend konularda yer alamayacağı örneğini vermişti.
Bütün bu tartışmaların üstünden 2 yıl geçti ve Facebook yaşadığı skandalların sonucunda platformundaki haberler konusunda daha dikkatli bir yaklaşıma sahip. Her ne kadar değişen haber kaynağı algoritması bazı yayıncıların kapanmasına bazılarının ise Google'a kaymasına sebep olmuş olsa da, platformda olumlu gelişmeler de mevcut. Yayıncıları güvenilir ve bilgilendirici içerikler yayınlamaya davet eden şirket haberlerin doğrulanması sürecinde ise yerel kurumlarla işbirliği yapıyor.
Atılan bu adımların ışığında "Trending Topics"in kaldırılmasının yeni ürünlerin yolunu açacağını söyleyebiliriz. Ancak şirketin, yeni ürünleri haber kaynağında mı yoksa ayrı bir sekmede mi göstereceği henüz belli değil.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap