Avrupa Birliği Veri Koruma Yönergesi'nin yürürlüğe girmesiyle birlikte Avukat ve gizlilik aktivisti Max Schrems, Google ve Facebook için dört şikayet dilekçesi oluşturdu. Bu şirketlerin ‘işine gelirse' yaklaşımıyla kullanıcıları onay vermeye zorlandığını belirten Schrems, dilekçeleri birbirinden farklı bireyler adına verdi. Dilekçe sahiplerinin isimleri ise henüz açıklanmış değil.
Bu arada bu dört dilekçenin de ayrı şirketler için verildiğini belirtelim. Dilekçelerden biri doğrudan Facebook'u şikayet ederken, diğer ikisi Facebook'un sahip olduğu Instagram ve WhatsApp uygulamasına karşı hazırlandı. Schrems'in teslim ettiği dilekçelerden sonuncusu ise Google'ın Android platformunu hedef alıyor.
Schrems, şirketlerin bireylerin kişisel verilerini işlemeye devam etmek için bir “zorla rıza” stratejisi kullandığını ileri sürüyor. Bu noktada yasalar, hizmetin sağlanması için kesinlikle bir onay gerekmiyorsa kullanıcıların özgür bir seçim yapması gerektiğini belirtiyor. Facebook'un ana ürünün reklam hedeflemeleri için kullanılan veriler değil de sosyal ağ olduğunu öne sürdüğü bu ortamda, şirketin söylemleriyle yaptıklarının çelişki içinde olduğu görülüyor.
Daha önce Facebook'un Avrupa Birliği Veri Koruma Yönergesi'ne uyum sağlamak için yayına aldığı onay akışında kullanıcılara karşı ısrarcı tutumundan bahsetmiştik. Aynı şekilde geçtiğimiz günlerde Messenger'ın kullanıcıları arama geçmişi ve SMS bilgisi vermeye zorlayan tavrı da dikkat çekmişti. Görünen o ki; Facebook bu tutumunun sonucunda ciddi yaptırımlarla karşı karşıya gelebilir.
Zira açılacak olan davalar karşısında Facebook'un kaybetmesi halinde 3.9 Milyar Euro ödemek zorunda kalacağı konuşuluyor. Aynı şekilde Google'ın ödeyeceği ceza da 3.7 Milyar Euro'yu buluyor. Tüm bunların karşısında Facebook ise 18 ay boyunca Avrupa Birliği Veri Koruma Yönergesi'ne uyum sağlayacak şekilde hazırlıklar yaptığını belirtiyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap