Facebook herşeye rağmen kullanıcıları arama geçmişi ve SMS bilgisi vermeye zorluyor

Facebook herşeye rağmen kullanıcıları arama geçmişi ve SMS bilgisi vermeye zorluyor

Geçtiğimiz aylarda Cambridge Analytica kriziyle sık sık gündeme gelen Facebook'un, Android cihazlardaki arama geçmişini ve SMS verilerini izinsiz olarak topladığı da ortaya çıkmıştı. Bu krizin ardından Avrupa Birliği Veri Koruma Yönergesi'ne uyum sağlamak üzere harekete geçen Facebook, Messenger üzerinden iOS cihazlarda da arama geçmişi bilgisi toplamaya devam ediyor. Ve hatta kişileri buna zorluyor.

Yeni güncellemeyle birlikte rehbere erişim isteyen Messenger, kullanıcılara ilk etapta bu öneriyi reddetme seçeneği sunmuyor. Erişim isteme ekranında Hayır butonu yerine "Daha Fazla Bilgi Al" butonu kullanan uygulama, kullanıcıların erişimi reddetmemesi için ciddi bir çaba sarfediyor. Aslına bakarsanız bu çabaya Gizlilik Onay Akışı'nda da sıkça rastlamıştık.

Daha fazla bilgi al kısmına basan kullanıcılar, cihazdan yüklenen kişileri, aramaları ve mesaj geçmişini yönetebilecekleri bir ekrana yönlendiriliyor. Bu alanda veri yüklemesini nasıl durdurabileceğinizi anlatan uygulama, aslında ilk etapta veriyi toplamak üzere harekete geçmiş oluyor. Bu arada aynı ekran üzerinden Kişiler ve Arama Dökümleri seçeneklerinin düzenlenebildiğini de belirtelim.

Erişime izin vermeden uygulamayı kullanmanıza izin vermeyen Messenger, aslında Facebook tarafında hiç bir şeyin değişmediğini gösteriyor. Ne de olsa Zuckerberg'in senatoda ifade vermesi dışında şirketin çok ciddi bir yaptırımla karşılaşmaması ve Cambridge Analytica sonrası Facebook kullanımının artması şirketin zorunda kalmadıkça bir değişime ihtiyacı olmadığı sinyalini veriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.