Cambridge Analytica skandalı sonrası Facebook kullanımı arttı

Cambridge Analytica skandalı sonrası Facebook kullanımı arttı

Geçtiğimiz Mart ayında sizlerle en ince detayına kadar paylaştığımız Cambridge Analytica skandalı sonrası Facebook kullanımının azalması bekleniyordu. Böyle bir beklenti vardı çünkü bu kriz, Facebook tarihinin en büyük krizi olarak adlandırılıyordu. Aslına bakarsanız öyleydi de...

Gözden kaçıranlar için olayın koptuğu anı da verelim: Bilmeniz gerekenler: Cambridge Analytica hikayesi, Facebook ve büyük veriEvet, Facebook tarihinin en büyük skandalı, Business Insider'ın haberine göre Facebook'a tek bir çizik bile atamamış. Goldman Sachs'ın müşterileriyle paylaştığı raporda ComScore verilerine göre Facebook kullanım oranı artış göstermiş. #deleteFacebook pek bir işe yaramamış ve kullanıcıların göstereceği söylenen tepki hiç bir zaman gerçekleşmemiş.

Skandalın en çok konuşulduğu ve sözde Facebook'a en çok zarar verdiği Nisan ayında geçtiğimiz yıla oranla Facebook'un Amerika'daki mobil kullanıcı oranı %7 artış göstererek 188,6 milyona yükselmiş. Ayrıca yine aynı dönemde Facebook'ta geçirilen zaman da artmış görünüyor.

Facebook için paylaşılan tek olumlu haber kullanıcı sayısı ve geçirilen zamanın artmış olması da değil. Deutsche Bank'ın paylaştığı bilgilere göre reklam hedefleme sistemlerinde yaptıkları testlerde 583 milyon sahte hesabın silinmesi hedef kitleye erişimi neredeyse hiç etkilememiş. Yapılan tüm sahte hesap temizliklerine rağmen dünya genelinde erişim hedeflemelerinde artış meydana geldiğini görünüyor. Deutsche Bank, Facebook'un gerçekten sahte hesap temizliğini yaptığından da şüphe duyduğunu belirtmeyi ihmal etmemiş.

Skandalın ortaya çıktığı Mart ayı ortalarından itibaren Facebook hisselerinde meydana gelen ciddi düşüş de tamamen toparlanmış görünüyor ve tüm bunlar Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in elini Avrupa Parlamentosuna karşı güçlendirecek diyebiliriz. Mark Zuckerberg bu hafta Avrupa Parlamentosu'nun kızgın, üst düzey milletvekilleri ile karşı karşıya gelecek ve gizlilik, sahte haberler ve yönetmelikler hakkında sorgulanacak.

Peki hiç gerçekleşmeyen bu tepkinin nedeni ne? 

Teknoloji dünyasından birine sorarsanız son yıllardaki en önemli, en büyük ve etkileyici skandallardan biri gerçekleşmişken son kullanıcı tarafında hiç bir tepki gösterilmemesinin nedenini sorgulamamız gerekiyor. Televizyonlar, gazeteler ve internet siteleri bu haberlerle çalkalanırken söz konusu kişiler neden hiç ilgi göstermemişler? Benim aklıma olası bazı nedenler geliyor fakat sizlerin de yorumlarını duymak isterim.

  • Son kullanıcı, gizliliği tahmin ettiğimiz kadar önemsemiyor.
  • Son kullanıcı, yaşanan skandalın gerçekten onlara ne gibi etkilerinin olmuş olabileceğini anlamadı veya pek umursamadı.
  • Yaşanan skandal herkesin gerçekten anlayabileceği şekilde aktarılamadı.
  • Teknoloji dünyası "herkes bunu konuşuyor" diye düşündü fakat aslında son kullanıcıya bu haber hiç yansımadı.
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.