Facebook, Android cihazlardaki arama geçmişini ve SMS verilerini izinsiz topluyor

Facebook, Android cihazlardaki arama geçmişini ve SMS verilerini izinsiz topluyor

Son günlerde skandallarla gündeme gelen Facebook'un Cambridge Analytica krizi ve #deletefacebook hareketini sizlere aktarmıştık. Bugün ise yeni bir skandalla karşımıza çıkan Facebook'un, yıllardır Android cihazlardan izinsiz SMS verisi ve arama geçmişi topladığı gün yüzüne çıktı.

Olay bir kaç Twitter kullanıcısının indirilebilir Facebook dosyaları içerisinde aylar hatta yılları kapsayan arama geçmişi ve SMS verileri olduğunu paylaşmaları ile ortaya çıktı. SMS ve arama verilerinin toplanmasının Cambridge Analytica krizinin bir yan etkisi olarak karşımıza çıktığını da ekleyelim.

Cambridge Analytica krizi nedeniyle gizliklerinden endişe eden Facebook kullanıcıları Android cihazlarındaki Facebook'un indirilebilir dosyalarına erişerek SMS verileri ve arama geçmişlerinin toplandığını öğrendiler. Gelen bilgilere göre iOS cihazlardan herhangi bir veri toplanmıyor.

Facebook'tan yalanlama

Tabii ki bunun büyük bir sürpriz olmadığını da hatırlatalım. Facebook uygulaması ilk kullanımda kişiler, SMS ve arama geçmişine erişmek için izin istiyor. Ayrıca Facebook'un varsayılan mesajlaşma uygulaması olarak da kullanılabilen Messenger uygulaması ile veri topladığını da ekleyelim.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama da yapan Facebook, izin alınmayan kullanıcılardan veri toplamadığını sadece erişim isteklerini kabul eden kullanıcılardan toplandığını paylaştı. Ayarlar kısmından arama ve SMS geçmişinin paylaşımının durdurulabileceğini de belirten Facebook, toplanan verilerin kesinlikle satılmadığını da paylaştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.