Otomotiv dünyasının oyuncuları bugün, hiç olmadığı kadar çetin bir yarışın içindeler. Zamana karşı yapılan bu yarışta, her bir oyuncu mobilitesi yüksek, elektrik ile çalışan otonom araçlarınıüretmek istiyor.
Küresel pazarda, her bir araç üreticisi otonom araçları piyasaya süreceği tarihi farklı açıklasa da, bunun 2022'yi geçmeyeceği öngörülüyor. Otomobil tarihinin ilk günlerinden beri araç üreticileri için hiç değişmeyen bir önkoşul olan "Güvenlik" kavramı ise otonom araçlarda yine ilk sırada yer alıyor. Şirketler, bunu sağlayabilmek için tüm teknolojik altyapı ve kaynakları ve iş modellerini masaya koyuyorlar.
Ancak araç üreticilerinin bu kavramı otonom araçlara adapte edebilmeleri için kompleks sorunları çözmeleri gerekiyor. Uber'in geçtiğimiz haftalarda ABD'de ölümlü bir kazaya neden olması da Seviye 4 ve Seviye 5 otonom araçların ne kadar güvenli olduğu ve yollara çıkacağı tarihi ne kadar etkileyebileceği tartışmaları beraberinde getiriyor.
Kazanın ardından, araç test sürüşlerini halka açık yerlerde durdurduğunu açıklayan Toyota, test sürüşlerini daha güvenli bir yöntemle yapmaya çalışıyor. Japon araç üreticisi, otonom araçlarını deneyebilmek için bir test tesisi kuracağını açıkladı. Michigan’da yapılacak ve 60 dönümlük bir alanı kaplayacak olan tesisin Ekim ayında bitmesi planlanıyor.
Toyota Araştırma Enstitüsü'ne (TRI)ait olacak test alanı, sıkışık kentsel alanlar, kaygan yüzeyler , yüksek hızlı giriş ve çıkış rampaları ile dört şeritli bölünmüş bir otoyoldan oluşacak. Bu arada projenin tasarımdan hayata geçirilmesine kadarki tüm süreci Michigan Technical Resource Park (MITRP) üstlenecek.
Toyota Araştırma Enstitüsü, yılın başından bu yana en son sürüm otonom araçlarını Kaliforniya ve Michigan'da test ediyordu. Şirket, ölümcül kazasından önce Uber'in otonom sürüş yazılımını satın almayı düşündüklerini açıklamıştı.