Facebook Avrupa'daki kullanıcılara yüz tanıma özelliğini açıyor.

Facebook Avrupa'daki kullanıcılara yüz tanıma özelliğini açıyor.

Geçtiğimiz günlerde ele aldığımız Facebook'un Avrupa Birliği Veri Koruma Yönergesi değişiklikleri kapsamında yüz tanıma teknolojisine de yer vermiştik. Yapılan değişikliklerin ardından şirket, Avrupa'daki kullanıcılara tartışmalara neden olan yüz tanıma teknolojisini açma seçeneğini sunmaya başladı.

Avrupalı gazeteci Jimmy Nsubuga da bu kullanıcılardan biri.  Nsubuga, bir süredir Facebook'tan yüz tanıma özelliği seçeneğini aktif hale  getirmesi için bildirimler almaya başladığını belirtiyor.

Aslında Değiştirdiği Hizmet Koşulları ve Gizlilik Onay Akışı ile birlikte Facebook da yakın zamanda yüz tanıma teknolojisi için onay seçeneğini Avrupa'daki kullanıcılara göstermeye başlayacağını duyurmuştu. Görünen o ki; şirket, 2012’de Avrupa ülkelerinde yasaklanan bu özelliğin kullanıcılar tarafından tekrar tercih edilmesini umut ediyor.  Bu özelliğin yasaklanmasının sebebinin Facebook'un kullanıcıları tanıyarak fotoğraflarda otomatik  etiketleme önermeye başlaması olduğunu da hatırlatalım.

Şirket, Avrupa Birliği Veri Koruma Yönergesi değişiklikleri kapsamında manipülatif bir Onay Akışı hazırlayarak kullanıcıların verisini tekrar kendisine vermesini istiyor. Üstelik buna kullanıcıların yüz tanıma alanındaki boşlukları doldurmasını sağlamak da dahil. Böylece Avrupa'daki kullanıcılar biyometrik verilerini Facebook'a teslim etmiş oluyor.

Bu onay sürecinin tartışmalara neden olmasının sebeplerinden biri de yüz tanıma özelliği açmayı tercih etmeyen kullanıcıların yine de bu ayarı kapatmak için "devam et" tuşuna basmak durumunda olması. Bu adımdan sonra karşılarına çıkan ekranda ise Facebook, kullanıcılara bu teknolojinin kendilerinin nasıl koruyacağını anlatarak bu ayarı açmaları gerektiği yönünde kendilerini ikna etmeye çalışıyor.

Nsubuga'nın yanı sıra bu uyarıyla karşılaşan bir başka gazeteci ise Jennifer Baker. Baker, Facebook'un yaptığı bu hamleyi, insanların korkularını kullanarak seçimlerinin manipüle ettiği için kurnazca bulduğunu söylüyor.

Avrupa Birliği Veri Koruma Yönergesi nedeniyle Facebook'un bu ayarı kendiliğinden açması ise söz konusu değil. Bu nedenle bu manipülatif yollara başvurmak durumunda. Ne de olsa iş modelini değiştirmek üzere her hangi bir girişimde bulunmayan şirketin, veri toplama ihtiyacı hala mevcut.

Veri koruma alanında çalışan uzmanlar ise Facebook'un bu onay yaklaşımının Avrupa Birliği Veri Koruma Yönergesi kapsamında yasal olmadığını savunuyor. Facebook'un istediği cevap alınana kadar devam eden bu ikna süreci gelecek günlerde yasal yaptırımlarla karşılaşabilir.

Bir Facebook sözcüsü ise karşılaşılan bu bildirimin, şirketin Avrupa Birliği Veri Koruma Yönergesi'ne uyum süreci kapsamında gerçekleştiğini onayladı. Facebook sözcüsü yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Akış bir test değil, AB genelinde yaptığımız bir sunumun bir parçası. İnsanlardan üç şey için onay vermelerini istiyoruz. Reklamlar için üçüncü taraf verileri, yüz tanıma ve hassas verilerini işleme izni.

Facebook sözcüsü ayrıca, Facebook'un bu akışın çok benzer bir versiyonunu Mart ayında AB'deki kullanıcıların küçük bir bölümünde test ettiğini de sözlerine ekledi: “Akış + ifade genel olarak aynıydı. Her zaman onaydı. " Şimdiye kadar bu teste tabi tutulanların rakamı belirsiz, ancak Facebook'un kendi Onay Akışı için A/B testi yapmış olması oldukça ilgi çekici. AB kullanıcıları bu yeni onay yaklaşımından rahatsız olsa da, yasal sürecin bu konuda yavaş işlemesi de olası.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.