Facebook veri erişim sınırlaması planlarıyla ilgili güncellemeleri duyurdu

Facebook veri erişim sınırlaması planlarıyla ilgili güncellemeleri duyurdu

Facebook, dün paylaştığı yayınladığı blog gönderisinde insanların bilgilerini daha iyi korumak için yaptığı değişikliklerle ilgili güncellemeleri duyurdu. Şirket geçtiğimiz haftalarda üçüncü parti yazılım geliştiricilerin başvuru incelemelerini bir süreliğine durmasıyla da gündeme gelmişti.  Önümüzdeki aylarda daha fazla değişiklik yapmayı planlayan Facebook Sayfa API’leri, Instagram Platform API'si veFacebook ile Giriş başta olmak üzere yaptığı en önemli dokuz değişikliği detaylandırdı.

Etkinlik API’leri

Kullanıcılar şimdiye kadar üçüncü parti bir uygulamalara özel etkinlikler de dâhil olmak üzere katıldıkları ya da düzenledikleri etkinliklerle ilgili bilgi alma izni verebiliyordu. Bu da Facebook etkinliklerini takvime, biletleme uygulamalarına  ya da diğer uygulamalara eklemeyi kolaylaştırıyordu. Ancak Facebook etkinlikleri, diğer insanların katılımları ve etkinlik duvarında yapılan paylaşımlar ile ilgili bilgiler de içerdiği için şirketin uygulamaların bu erişimi doğru kullandığından emin olması mühim. Artık API kullanan uygulamalar, davetli listesine ve etkinlik duvarındaki paylaşımlara erişemeyecek. Bundan sonra da sadece Facebook’un onayladığı ve sıkı şartları yerine getirmeyi taahhüt eden uygulamalar Etkinlik API’lerini kullanabilecek.

Grup API’leri

Şu anda uygulamaların grup içeriklerine erişebilmesi için kapalı gruplarda grup yöneticisinin ya da bir üyenin, gizli gruplarda ise yöneticinin iznine ihtiyacı var. Bu uygulamalar genellikle yöneticilerin gruplarında kolayca paylaşım yapmasına ve içeriklere cevap vermesine yardımcı oluyor. Ancak Facebook artık gruplardaki insanların ve sohbetlerin daha iyi korunduğundan emin olmak istiyor.

Dolayısıyla bundan sonra Grup API’lerini kullanan tüm üçüncü parti uygulamaların, grubun yararına olduğundan emin olmak için uygulamanın hem Facebook hem de bir yönetici tarafından onaylanması gerekecek. Üstelik uygulamalar artık bir grubun üye listesine erişemeyecek. Şimdiye kadar onaylanmış olan uygulamaların erişebildiği, paylaşımlarda ya da yorumlarda bulunan isim ve profil fotoğrafı gibi kişisel bilgiler de kaldırılacak.

Sayfa API’leri

Şimdiye kadar herhangi bir uygulamanın, herhangi bir sayfadaki paylaşımları ya da yorumları okumak için Sayfa API’lerini kullanması mümkündü. Bu durum yazılım geliştiricilerin, paylaşımları düzenleme ya da yorum ve mesajlara cevap verme gibi konularda sayfa sahiplerine yardımcı olacak araçlar geliştirmesini sağlıyordu. Ancak bu durum aynı zamanda uygulamaların gerektiğinden fazla veriye ulaşmasına da yol açıyordu. Şirket, sayfa bilgilerinden sadece topluluğa faydalı servisler sağlayan uygulamaların yararlandığından emin olmak istiyor. Böylece artık bundan sonra gerçekleşen tüm Sayfa API’lerine erişimin, Facebook tarafından onaylanması gerekiyor.

Facebook ile Giriş

Daha önce Facebook ile Giriş özelinde önemli değişiklikler duyuran şirket, bugünden itibaren yer bildirimi, beğeni, fotoğraflar, paylaşımlar, videolar, etkinlikler ve gruplar gibi bilgilere erişim talep eden tüm uygulamaların Facebook tarafından onaylanması gerekeceğini açıkladı.  Bu izinler aslında 2014 yılında onaylanmaya başlamıştı; ancak bu yeni yaptırımla Facebook değerlendirme sürecini daha da sıkılaştırdığını söylüyor. Üstelik uygulamaların bu verilere erişmeden önce sıkı şartları kabul etmelerini de şart koşuyor.

Ayrıca artık uygulamaların kullanıcılara ait dini inanç, siyasi görüş, ilişki durumu ve detayları, özel arkadaş listeleri, eğitim ve iş geçmişi, spor aktivitesi, kitap okuma aktivitesi, müzik dinleme aktivitesi, haber okuma, video izleme aktivitesi ve oyun aktivitesi gibi kişisel bilgileri talep etmesine izin verilmiyor. Bu arada gelecek haftadan itibaren eğer kişi bir uygulamayı son üç ay içinde kullanmadıysa, o geliştiricinin kişinin bilgilerine erişiminin engelleneceğini de belirtelim. Dilerseniz daha önce bu konuda kullanmadığınız uygulamalardan nasıl çıkabileceğinize dair yazdığımız yazıya da göz atabilirsiniz. 

Instagram Platform API'si

Bugünden itibaren Instagram Platform API’sinde yakın zamanda duyurulan değişikliklerin de yayına alınacağını söyleyelim. Konuyla ilgili detaylı bilgiye Instagram'ın geliştiriciler için oluşturduğu sayfa üzerinden ulaşabilirsiniz.

Arama ve Hesap Kurtarma

Şimdiye kadar, insanların başka bir kişiyi bulmak için o kişinin telefon numarasını ya da e-posta adresini Facebook’ta aratması mümkündü. Bu özellik, genellikle çok karmaşık dillere sahip olan ve tüm ismi yazmanın zor olduğu, ya da birçok insanın aynı adı taşıdığı ülkelerdeki kullanıcıların arkadaşlarını bulmasına yardımcı oluyordu.

Ancak kötü niyetli kullanıcılar bu özellik sayesinde  ellerindeki telefon numaralarını ve e-posta adreslerini arama kısmına yazıyor ve hesap kurtarma özelliğini kullanarak halka açık profillerin bilgilerini alıyordu. Şirket bu nedenle bu özelliği etkisiz hale getirdiğini ifade ediyor. Ayrıca bilgilerin bu şekilde alınması riskini azaltmak adına hesap kurtarma özelliğinde de değişiklikler yapıyor.

Arama ve Mesaj Geçmişi

Arama ve mesaj geçmişi, Android’de Messenger ya da Facebook Lite kullanan insanlar için sunulan onaylı bir özelliğin bir parçası. Bu, Facebook’un en sık etkileşimde bulunduğunuz insanları kişi listenizin en üstünde gösterebilmesi anlamına geliyor. Facebook bu özelliği, Facebook’un mesajların içeriğini toplamadığını teyit etmek üzere yeniden gözden geçirdi. Bir yıldan eski tüm kayıtlar silinecek ve gelecekte de müşteri, arama süreleri gibi daha geniş verileri değil, sadece bu özelliği sunmak için gerekli bilgileri Facebook’un sunucularına yükleyebilecek.

Veri Sağlayıcıları ve İş Ortağı Kategorileri (Partner Categories)

Facebook geçtiğimiz hafta, üçüncü parti veri sağlayıcılarının direkt Facebook üzerinden hedeflemelerini sunmalarını sağlayan bir ürün olan Ortak Kategorileri’ni kaldırma planlarını duyurdu.

Uygulama Kontrolleri

Son olarak Facebook, 9 Nisan Pazartesi gününden itibaren kullanıcılara  hangi uygulamaları kullandıklarını ve o uygulamalarla paylaştıkları bilgileri görebilecekleri bir link gösterecek. Bu linkin haber akışının en üstünde yer alacağını da belirtelim. Böylece kullanıcılar artık istemedikleri uygulamaları da kaldırabilecek. Aynı zamanda şirket bu sürecin bir parçası olarak kullanıcıları, bilgilerinin Cambridge Analytica ile uygunsuz bir şekilde paylaşılıp paylaşılmadığı konusunda da bilgilendirecek.

Facebook çoğunlukla ABD’de bulunan 87 milyon civarında kullanıcının bilgisinin, kendilerinin ya da arkadaşlarının kullandığı uygulamalar tarafından, Cambridge Analytica ile uygunsuz bir şekilde paylaşılmış olabileceğini düşünüyor. Şimdiye kadar kullanıcılarının yanı sıra silikon vadisinin önde gelen isimlerinden de büyük tepki gören Facebook, bu güncellemelerle kullanıcılarının tekrar güvenebileceği bir ortam yaratmaya çalışıyor. Ancak aldığını duyurduğu her önlemde şimdiye kadar kullanıcıların bilgilerini nasıl pazarladığını da ortaya koyuyor.

Bu kriz ile birlikte sosyal ağların ve internetin hiç bir şekilde güvenli olmadığını gören kullanıcılar, umarız bundan sonraki çevrim içi davranışlarında daha dikkatli olurlar. Şimdiye kadar bu özelliklerden yararlanan yazılım geliştiricilerin ise bu durumdan en çok etkilenen kesim olduğunu söylemek mümkün. Platformda değişiklikler yapmaya devam edeceğini duyuran Facebook'un, yapacağı değişiklikleri daha yakından takip etmek isteyen geliştiriciler Facebook Developer Blog’u ziyaret edebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.