Instagram Direct, cevap ayarları ile Snapchat'ten rol çalıyor

Instagram Direct, cevap ayarları ile Snapchat'ten rol çalıyor

Daha önce Snapchat'in güçlü yanının mesajlaşma olduğunu sizlerle paylaşmıştık. Hatta Instagram'ın Snapchat'i klonlaması dahi uygulamanın mesajlaşma alanındaki gücünden bir şey kaybettirmedi. Yine de Instagram, Direct'e getirdiği yeni gizlilik özellikleriyle bu konuda da Snapchat'ten rol çalmaya hazırlanıyor. Bu yeni özelliklerle Instagram Direct kamerası üzerinden geçici bir fotoğraf veya video paylaştığınızda, mesajı alanların görüntüleme şekline siz karar verebileceksiniz.

Mesajınızı alan kişilerin seçenekleri ise şöyle; geçici fotoğraf veya videoyu sadece bir kere görüntüleyebilir, geçici olarak cevap verebilir ya da sohbet penceresinde kalıcı bir küçük resim olarak görebilir. Bu güncellemenin öncesinde kullanıcılar tüm mesajlara geçici olarak cevap verebiliyordu. Ancak mesajlar, bu işlemin ardından tamamen siliniyordu. Snapchat ise fotoğraf ve video mesajlara her daim geçici olarak cevap vermenizi sağlıyor. Üstelik bu özelliği devre dışı bırakmanız da söz konusu değil.

Instagram'a gelen bu yeni gizlilik özellikleriyle kullanıcılar daha hassas içerikleri paylaşmaya cesaret edebilir. Ne de olsa Instagram yakın zamanda ekran görüntüsü alınmasını da kullanıcılara haber vermeye başladı. Yine de daha önceki yazımızda bu uyarı sistemini harekete geçirmeden ekran görüntüsü almanın mümkün olduğunu belirtmiştik. İşte bu noktada  kullanıcıların cevap verme seçeneğini kaldırması, yeni yöntemlerle ekran görüntüsü alınmasının tamamen önüne geçiyor. Kendini güvende hisseden kullanıcıların, başkalarının görmesini istemedikleri şapşal ya da çekici fotoğrafları Direct'te paylaşması da olası.

Bunun dışında eğer hassas bir içerik göndermeyi düşünmüyorsanız diğer seçenekleri kullanarak içerikleri sohbet penceresinde görüntülüyebilmeniz de mümkün. Hatta bu özellik, ilk olarak Twitter kullanıcıları tarafından gündeme getirildi. Bu arada "Bir kez görüntüle" ve "Cevaba izin ver" seçeneklerinin aslında Kasım sonlarında basına yansıdığını da belirtelim. Instagram, "Sohbette tut" özelliğini ise geçtiğimiz ay piyasaya sürümeye başladığını ifade etti.

Bir Instagram sözcüsü ise konu hakkında şu açıklamayı yaptı:

Tüm bu güncellemeler insanların arkadaşlarıyla Direct'te paylaştıkları üzerinde daha fazla söz sahibi olmaları için tasarlandı

Bu arada mesajları ilk kez görüntüledikten hemen sonra cevaplayabileceğinizi de belirtelim. Eğer mesajı görüntüledikten sonra başka bir ekrana geçer ya da uygulamayı kapatırsanız cevap verme hakkınızı kaybediyorsunuz. Mesajı gönderen kişi ise mesajı cevapladığınızda bunu görebiliyor.

WhatsApp ve Instagram bir süre önce Snapchat'i geride bırakmayı başardı. Bu iki uygulamanın da Hikayeler özelliği geçtiğimiz Kasım ayında günlük 300 milyon kullanıcı barajını aşmıştı. En son geçtiğimiz Ağustos ayında rakamlarını açıklayan Snapchat ise şu an için günlük 173 milyon aktif kullanıcıya sahip.

Yine de Hikayeler'i ve daha bir çok özelliği kopyalamasıyla Snapchat'e ciddi zarar veren Facebook, mesajlaşma konusunda uygulamanın önünü kesemedi. Basına sızan veriler Snapchat’te kullanıcıların günde ortalama 34 mesaj gönderdiğini gösteriyor. Bu etkileyici rakam Snap’in sadık bir kullanıcı kitlesine sahip olduğunu gösteriyor. Günlük olarak Snap gönderen kişilerin sayısında da zamanla artış gözlemleniyor. Üstelik kamera kullanımı da herkese açık gönderiler paylaşma ve mesaj gönderme alanlarında büyüme gösteriyor.

Böyle bakıldığında Instagram'ın kameraya yeni özellikler ekleyerek kullanıcıları mesajlaşmaya yönlendirmesi, Snapchat'in karşısında elini güçlendirmeye çalıştığını gösteriyor. Hikayelerde herkesin kendini olduğundan farklı veya estetik göstermeye çalıştığı bir platform olan Instagram, bu yeni özelliklerle mesajlaşma alanında Snapchat'in sunduğu samimiyeti yakalamaya çalışıyor olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.