Facebook'un yeni “Watch Party” özelliği

Facebook'un yeni “Watch Party” özelliği

Mark Zuckerberg'in "Facebook'u düzeltmek" olarak açıkladığı yeni yıl planları adım adım hayata geçiyor. Geçtiğimiz haftalarda değişen Haber Kaynağı algoritmasının ardından Facebook şimdi de Watch Party özelliğini test ediyor. Bu özellikle birlikte Grup adminleri Facebook'taki herkese açık videoları seçerek grup üyelerinin ilgisine sunabilecek. Aynı zamanda video özelinde bir yorum çarkı oluşturacak olan adminler böylece grup  üyelerine paylaşımlı görüntüleme deneyimi yaşatacak.

Daha önce Canlı videoların diğer içerik türlerinden altı kat daha fazla etkileşim aldığından bahsetmiştik. Yorumlarınız bir konuşma akışında kaybolmayacağı için daha samimi bir ortam sunan Watch Party bu etkileşimi kaydedilmiş videolara taşımanın bir yolu olabilir. Zira Canlı bir videoya yorum yapmak, kalabalık ve gürültülü bir meydan bağırmaktan farksız. Oysa bu özellikle birlikte kullanıcılar yorumlarının diğerleri tarafından dikkate alındığını hissedebilir. Böylece Facebook da son bir kaç haftadır dile getirdiği etkileşim ve içerik anlamında yakalamak istediği sonucu elde edebilir.

Facebook'un Video Daire Başkanı Fidji Simo bu özellikle ilgili: "Aynı anları beraber izlemek ve aynı anlara beraber yorum yapmak, tepki vermek; Canlı Yayın'da gördüğümüz türde bir topluluğu ve etkileşimi inşa etmemize yardımcı olacaktır." yorumunda bulundu.

Watch Party nasıl işliyor? 

Gruplarda yer alan bir kutu üzerinden Watch Party'ye katılabileceksiniz. Aynı zamanda bir sonraki yayının ne olacağını görebildiğiniz özellikte henüz adminler için bir planlama modülü yok. Videoyu izlerken tıpkı Canlı Video'da olduğu gibi mobilde yorum akışını da takip edebileceksiniz. Ancak bu yorum akışı masaüstünde karşınıza bir kenar çubuğu olarak çıkacak. Yorum yapmayı tercih etmeyenler ise Facebook ifadeleri kolayca kullanabilecek.

Aslında Watch Party, geçmişte Facebook'u yöneten Sean Parker’ın Napster’daki kurucu ortağı Shawn Fanning ile birlikte hayata geçirdiği Airtime'ı andırıyor. Airtime'ın canlı video üzerine kurulu Facebook tabanlı bir sosyal ağ olarak piyasaya sürüldüğünü ve Chatroulette'den ilham aldığını da hatırlatalım. Facebook'un daha önce ortaya koyduğu  Watch Party'ye en yakın ürünü ise Workplace'in ekran paylaşımı özelliğine sahip sohbet modülü.

Facebook, Watch Party'yi gruplara getirerek topluluğu yeniden inşa etme planında grupların etkileşiminden faydalanmak istiyor olabilir. Bu yeni özelliğin Video üzerine olması ise Twitch ve YouTube gibi platformların başarısını kanıtlar nitelikte. Ancak bu sosyal ağlardan farklı olarak Facebook'un amacı buradan anlamlı konuşmalar üreten bir topluluk inşa etmek.

Mark Zuckerberg bu konuda: "Burada hedeflenen şey    harcanan zamanın kendisi değil. Biz insanların Facebook'ta harcadığı zamanın anlamlı sosyal etkileşimlere dönüşmesini istiyoruz. Bu nedenle ürünlerimizi insanların izleyip paylaşabileceği video etrafında bir topluluk oluşturma üzerine kuracağız." açıklamasında bulunuyor.

Şimdilik sadece bir kaç Grup ile sınırlı olan bu özellik yakın zamanda daha fazla rubu kapsayabilir. Geçtiğimiz aylarda "Creator app"i yayına alan Facebook'un planlarından biri de kanaat önderleri ve ünlüleri hayran gruplarıyla Watch Party odağında buluşturmak olabilir. Böylece son zamanlarda gazetelerin reklam sayfalarına dönüşen Facebook, topluluk odaklı bir sosyal ağ olma işine geri dönebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.