Kasım ayı biterken bitcoin 10 bin dolar barajına yaklaştı

Kasım ayı biterken bitcoin 10 bin dolar barajına yaklaştı

Geçtiğimiz hafta boyunca yüzde 25'ten fazla değer kazanan bitcoin, 9.000 dolar değerini hızla geçerek rekorunu 9.739 dolara yükseltti. Son 24 saatte 5 milyar dolardan fazla işlem yapılan piyasada pazar değeri ise 163 milyar dolara çıkarak bir başka rekoru kırdı.

Geçtiğimi yılın bu dönemlerine dönecek olursak; Coinmarketcap verilerine göre geçtiğimiz yılın aynı döneminde bitcoin fiyatı 735 dolar civarıydı ve haftalık olarak çok ufak değişimler yaşanıyordu. Yine aynı dönemde piyasa değeri ise 12 milyar dolara henüz ulaşamamıştı.

Aslına bakarsanız geçtiğimiz hafta sadece bitcoine açısından değil, ether ve bitcoin cash açısından da oldukça verimliydi. Ether tüm zamanların en yüksek seviyesine, 460$'a ulaşırken bitcoin cash yüzde 10'dan fazla değer kazandı.

"Yıl sonunda bitcoin 10.000 dolar olacak" söylentileri görünüşe göre çok daha erken gerçekleşecek. Dünyanın sayılı bankalarının CEO'ları, yatırımcılar ve hükümetlerin yaptığı olumsuz açıklamalar, Çin'in yaptırımları ve yasaklamaları ve bir de ICO dolandırıcılıklarını göz önünde bulunduracak olursak bitcoin -görece- geniş bir kitle tarafından artık değer görüyor ve bu değer sadece "para kazanma" amacı olmaktan çıkmış durumda.

Fortune'un haberine göre bitcoini ciddi bir şekilde benimseyen yeni gruplardan en önemlisi ABD'de "kıyamete hazırlananlar" olarak bilinen kişiler yatırımlarını altından çekip bitcoine yatırmaya başlamışlar ve bir şekilde ciddi felaketler sonrası bitcoinin altından daha yararlı olacağına kanaat getirmişler. Yani son dönemde meydana gelen artışın bir bölümünü bu kişilerin yatırımları oluşturmuş olabilir.

Son olarak CME'nin yıl sonuna doğru vadeli bitcoin işlemlerini başlatacağını belirtmiş olması da yıl sonuna yaklaştıkça yükselişin öngörülemeyecek kadar hızlı olmasının bir nedeni olabilir.

Bitcoinin yıl sonuna doğru 10.000 dolar değerine ulaşması, Türkiye borsalarında da 40.000 TL'ye yükselmesi anlamına geliyor normalde. Fakat bağımsız borsalarımızdaki yatırımcılar bitcoine çok daha fazla ilgi gösterdiği için pazar günü 1 bitcoinin en yüksek değeri Paribu'da 41.999 TL ve BtcTurk'te 41.849 TL'ye ulaştı. Bitcoin global ortalama olarak 10.000 dolar barajını aşarsa eğer Türkiye borsalarındaki durum ne olacak hep beraber göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.