ICO ile 347 bin dolar para toplayan şirket parayı alarak kayıplara karıştı

ICO ile 347 bin dolar para toplayan şirket parayı alarak kayıplara karıştı

Son dönemin en popüler gündem maddelerinden biri olan kripto paralar, yeni nesil bir para toplama yöntemini de ortaya çıkarmıştı. ICO (Initial Coin Offering) olarak tanımlanan bu para toplama yöntemi ile oldukça değerli girişimler doğmuş olsa da oldukça ciddi bir oranda da dolandırıcılık meydana geldiğini belirtmek gerek. Birçok internet girişimcisi ICO'ları bir dolandırıcılık olarak tanımlıyor, bir diğer yandan Çin ICO'ları yasaklarken Hong Kong gibi kripto para dünyasında önemli yeri bulunan ülkeler bu balondan endişeli olduklarını belirtiyorlar. Bu endişelerinde haksız oldukları da söylenemez.

Son ICO dolandırıcılığı 347 bin dolar para toplamayı başaran, kripto paralar için CFD (kısaca, hisse senedi gibi varlıklara fiilen sahip olmadan alım-satım yapılmasına imkan sağlayan bir araç) hizmeti sunmayı hedefleyerek ICO yapan Confido.io projesinde meydana geldi. Reddit'te bu durumu düzeltmeye çalışan ve görünüşe göre uzaktan çalışarak Confido.io şirketine destek veren Chris isimli kişi ortalığı biraz daha karıştırdı.

Reddit'te ilk olarak ekibin Telegram grubundan kopyaladığı bir şeyi yanlışlıkla Reddit'e paylaşan Chris sonra bu içeriği silerek daha farklı bir içerik paylaştı. İlk paylaşılan içerikte kurucu Joost van Doorn tarafından yazılmış bir özür mesajı bulunuyor ve bu mesaja göre, avukatlarının hukuki olarak bir problem teşkil etmeyeceğini belirttiği bazı yasal sorunlar nedeniyle ürünün geliştirilmesi durmuş ve yasal problemler çözüldükten sonra ürünü tamamlayarak kimsenin mağdur edilmeyeceği belirtiliyor. Fakat bu yasal sorunların kesin olarak aşılabileceğinden emin olmadıklarını da ekliyorlar.

Mesajın tamamı:

Yukarıdaki mesaj silindikten sonra bu defa Chris kendi adına bir mesaj yayınlıyor ve yaşanan bu durumun kendisi için de büyük bir sürpriz olduğunu söylüyor. Buna rağmen kurucu Joost ile iletişim kurmaya çalıştığını ve ilk mesajda yer alan yasal sorunların çözülmesi için Joost ve CTO'nun görüşmeler halinde olduğunu belirtiyor. Tabi kendisinin uzaktan bir çalışan olması ve duruma çok da hakim olmaması onun da bir mağdur olabileceğini gösteriyor.

Reddit'de birçok cevapsız soru yarın için Chris'i bekliyor. Yaşanan bu durum hem ICO'ların dolandırıcılık amaçlı ne kadar rahat kullanılabildiğini gözler önüne sererken yatırımcıların ne kadar özensiz olduğunu da gösteriyor. Bir ICO'ya az da olsa yatırım yapılmadan önce domain bilgilerinden ekipteki herkesin geçmişine kadar bir araştırma yapılmazsa çok sağlıklı sonuç alınamaz.

Bu olay yaşandıktan hemen sonra bazı reddit kullanıcıları daha detaylı araştırma yapınca sözde Joost van Doorn'un aslında yüksek ihtimalle sahte bir profil olduğu ortaya çıkıyor. Ekip arkadaşları da öyle mi bilinmez ama eksi Ebay çalışanı olarak kendini tanıtan Joost van Doorn'un (şu anda şirketin sosyal medya hesapları da dahil tüm bilinen şahıs hesapları da silinmiş) kimliği kimse tarafından kanıtlanamadı.

Son dönemlerde artan ICO dolandıcılıkları sonrası yeni yatırımcıların ilk olarak araştırma yapması, "herkes yatırıyorsa güvenilirdir" düşüncesinden uzaklaşması çok sağlıklı olacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.