Cavit Yantaç: Geliştiriciler zaman kaybetmeden veri madenciliğine giriş yapmalı

Cavit Yantaç: Geliştiriciler zaman kaybetmeden veri madenciliğine giriş yapmalı

İlk kez gerçekleştirdiğimiz Webrazzi Developer 2017 konferansında ilk konuşmayı yapan Microsoft Türkiye Chief Evangelist'i Cavit Yantaç, makinaların, insanların gücünü nasıl artıracağı ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. İnsanların çevrelerindeki koşullara verdiği reaksiyonları oluşturan sistem 1 ve 2'nin öneminden bahseden Yantaç, insanların sistem 1 sayesinde 1 yaşından itibaren insan yüzlerini incelediğini dile getirdi.

Sistem 1 ve 2 arasındaki fark nedeniyle bilgisayarların insanlara oranla insan davranışlarını daha iyi incelediğini belirten Yantaç, benzer teknolojilerin farklı alanlarda da kullanılabileceğini dile getirdi. Yapay zeka teknolojilerinin 1950'li yıllarda geliştirilmeye başlandığını ve 2010 yılından bu yana sınıra yaklaştığını belirten Yantaç, bugün yapay zeka gibi teknolojilerin akıllı telefonlarla kullanılabildiğinin de altını çizdi.

Dubai'deki ekibi ile geliştirdikleri bir iş güvenliği projesini örnek olarak gösteren Yantaç, güvenliği gibi bir konuda kaybedilecek zaman olmadığını belirtti. Derin öğrene ve Microsoft API'ları ile geliştirilen iş güvenliği projesi sayesinde, yüz algılama, yetkilileri uyarma, yağ ve petrol sızıntılarını tespit etmek mümkün.

Veri madenciliğinin önemi

Yapay zekanın yanı sıra veri madenciliğinin de oldukça önemli olduğunun altını çizen Yantaç, her geliştiricinin zaman kaybetmeden Data Science Essential eğitimi sayesinde veri madenciliğine giriş yapması gerektiğini belirtti. Yapay zekanın tahmin yapabilme yeteneğinin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Yantaç, Cortana Intelligence Gallery sayesinde benzer olasılıkların hesaplanabileceğini de ekledi.

Konuşmasının sonunda ise çeşitli firma ve girişimlerden bahseden Cavit Yantaç, yapay zekanın firmalar için ne kadar önemli olduğunu da gözler önüne serdi. Segmentify'ın elektronik ticarette kişilerin hangi ürünleri alabileceğini önceden tespit ettiğini ve kişiye özel sayfalar oluşturduğunu belirten Yantaç, Sestek'in Türkçe olarak kişinin neler söylediğini anlayabildiğini belirtti.

Son olarak Kariyer.net ve Bunsar'dan bahseden Cavit Yantaç, Kariyer.net'in başvuru aşamasında kişilerin hangi şirketlere daha uygun olacağını tespit edebildiğini, Bunsar'ın ise karşınızdaki kişinin giydiği kıyafetlerin benzerlerini yapay zeka sayesinde belirleyebildiğini ekledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.