Twitter'dan ücretli API desteği ve geliştiricilere kolaylıklar

Twitter'dan ücretli API desteği ve geliştiricilere kolaylıklar

Geliştiricilerin, Twitter gibi devasa büyüklükte veri sahibi şirketlerin verilerini kullanabilmeleri için en iyi yol bu şirketlerin sunduğu API'leri kullanmaktır. Twitter'ın da bu konuda şimdiye kadar sunduğu iki alternatif bulunuyordu: Ücretsiz API ve kurumsal ölçekte kullanmak isteyenler için Gnip hizmeti.

Ücretsiz sürümü kullanmak geliştiriciler için oldukça sınırlayıcıydı çünkü tahmin edebileceğiniz gibi ücretsiz olması dolayısıyla çok fazla sınırlama mevcuttu. Kurumsal ölçekli paketi kullanmak ise küçük ve orta ölçekli girişimler veya bireysel girişimciler için aşırı derecede pahalıydı.

Tam da bu nedenle Twitter aradaki boşluğu dolduracak yeni bir paket çıkardı. Girişimcilerin kullanabileceği ve 149 dolardan 2.500 dolara kadar değişen fiyatları bulunan bu kadar önemli bir ihtiyacı karşılayacak gibi görünüyor.

Premium API'nin ilk örneği olarak Search Tweets API kullanıma sunuldu ve bu yeni API sayesinde son 30 gün içerisinde atılan tüm tweet'lere rahatlıkla erişilebilecek ve bu tweet'ler içerisinde sorgular yapılabilecek. Daha karmaşık sorgular, farklı data analiz tekniklerini de destekleyen bu API ile geliştiriciler sorgularına karşılık çok daha fazla içerik ile karşılaşacaklardır. Twitter'ın amaçlarından biri bu API ile Twitter'ın kurulduğu günden itibaren yazılan tüm tweet'ler içerisinde sorgu yapılmasını sağlamak fakat bunun ne zaman olabileceğine dair bir tarih belirtilmiyor.

Geliştiricilerin denemeler yapabileceği ve bunun satın aldıkları paketlerdeki sorgulara yansımayacağı (yani paketlerinden kesinti olmayacak) ücretsiz ve sınırlı bir alan da Twitter tarafından sunuluyor. Böylece sadece denemeler için çok fazla ek ödeme yapmak zorunda kalmayacaksınız.

Yıllar önce Twitter'ın verileriyle bir proje geliştirmeye çalıştığım için ücretsiz sürümünün ne kadar yetersiz ve can sıkıcı olduğunu az çok biliyorum. Bu nedenle bu güncelleme bir çok geliştirici için oldukça faydalı olacaktır. Fakat asıl soru Twitter bunu yaparak kötü durumdaki mali durumunu iyileştirmeyi mi düşünüyor? Çıkar yol olarak böyle bir şey bulunduysa durum oldukça kötü demektir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.