Volt Lines: Yolculuk paylaşım uygulaması Volt, yeni nesil servis taşımacılığına pivot etti

Volt Lines: Yolculuk paylaşım uygulaması Volt, yeni nesil servis taşımacılığına pivot etti

Yolculuk paylaşımı modelinin Türkiye’deki yegane temsilcisi Volt, gelecek görmediği bu modelden vazgeçerek kurumsal personel taşımacılığına pivot etti. Volt Lines isimli yeni girişim şirketlere özel akıllı ve verimli bir servis hizmeti sunmayı hedefliyor.

Bildiğiniz gibi Volt, bireyler arası bir paylaşım ekonomisi yaratıyordu. Gitmek istediğiniz yöne giden bir aracı uygulama üzerinden görüp, taksi ücretinden çok daha ucuza o kişinin arabasına binebiliyordunuz. Volt Lines ise bireylere değil, kurumlara odaklanıyor ve hali hazırda varolan 1 milyar dolarlık (sadece İstanbul) ‘personel taşımacılığı’ pazarını dönüştürmek ve bu pazardan pay kapmak istiyor.

Sistem nasıl çalışıyor?

Volt Lines, üye şirketlere paylaşımlı servis hizmeti sunan bir girişim. Servis şirketleri ile yapılan yıllık rota bazlı anlaşmalar yerine, koltuk bazlı anlaşmalar yapıyor ve 100 çalışanı olan bir şirkete aylık abonelik sistemiyle 100 adet koltuk satıyor. Volt Lines servis araçları aynı bölgedeki, genellikle aynı plazadaki şirketlerle paylaşılıyor ve firmalar yüzde 15’e kadar tasarruf sağlayabiliyor. Volt Lines, bu model sayesinde trafikteki servis sayısını azaltmayı, daha verimli alım noktaları ve daha kısa rotalar oluşturmayı vadediyor. Sürücüler de puan ve bonus sistemi, referans programı ve akıllı matrix (analitik) rotalama sayesinde daha fazla kazanabiliyor.

Diğer yandan çalışanlar da yolcu uygulamas üzerinden servis sürücüsüyle daha iyi koordinasyon sağlayıp, haritada araç konumunu takip edebiliyor. Anlık olarak alım ve şirkete/eve varış zamanını görebiliyor. Gelecek yolculuklarını yöneterek, akşam farklı bir yere gitmek istediğinde varış yerini değiştirebiliyor.

Volt Lines’ın kurucusu Ali Halabi’nin paylaştığı bilgilere göre İstanbul’da 50.000’den fazla servis aracı var. Bu araçlar günde 1 milyondan fazla çalışanı evinden iş yerine götürüyor. Şirketler her bir çalışanı için ortalama aylık 380 TL ödüyor ve bu sadece İstanbul’da bir milyar dolarlık bir sektör oluşturuyor. Halabi, Volt’tan Volt Lines’a neden geçiş yaptıklarını da şu sözlerle açıklıyor;

Volt, sürücüler tarafından gerçekleştirilen aylık 26 bin sürüş ile arz açısından en yüksek noktasına ulaşmıştı ancak bu sayı, gerçek zamanlı yolculuk paylaşımı için ulaşmamız gereken büyük kitle açısından yetersizdi. Nisan ayında Volt’un 3 aylık bir süre içerisinde ya kapanacağı ya da bir dönüm noktasına ihtiyaç duyduğunun farkındaydım. İlk olarak Volt’u şirketlere satmayı denedim, çalışanları bizim ürünümüzü/teknolojimizi kullanarak birbirleri ile yolculuklarını paylaşabilecekti.

İlk toplantıda bunun iyi bir fikir olmadığını, böyle bir şeyin umursanmadığını fark ettim ve “Akıllı ulaşım çözümleri üzerine çalışan bir teknoloji startup’ı olarak, çözümünde size yardımcı olabileceğimiz ulaşım konusundaki en büyük sıkıntınız nedir?” sorusunu sorarak aldığımız yanıtlar neticesinde Volt Lines’ın temellerini atmış olduk.

Personel taşımacılığı sektörünü müşterilerine son derece kısıtlı yenilikler sunabilen ve değişikliğe kapalı olarak değerlendiren Halabi, akıllı ulaşım alanındaki 4 yıllık bilgi ve tecrübesine dayanarak bu durumu değiştirmek istediklerinin söylüyor.

30 Ekim 2017’de belediyeden taşımacılık lisansını alan ve ilk müşteri sözleşmesi imzalayan Volt, kuruluş aşamasında da Fırat İşbecer’den melek yatırım almış. Halabi’nin paylaştığı bilgilere göre . Volt’un eski yatırımcıları Volt Lines’ı da destekliyor ve bu yeni girişim için tohum yatırımının Aralık ayı başında kapatılması planlanıyor.

Volt Lines tutar mı?

Volt Lines’ın Volt’tan daha hızlı büyümesi için başlıca iki sebep sayabiliriz. İlki, girişte de bahsettiğim üzere, personel taşımacılığının hali hazırda müşterisi olan bir pazar olması. Yani Volt’un tamamen yeni müşteriler yaratmakla uğraşmasına gerek yok. İlkini tamamlayan ikinci sebep ise Volt’un 4 yıldır verimli yoculuk paylaşımı konusunda teknoloji geliştirmiş olması. Mevcut servis şirketlerinin benzer bir ürün sunması için yarışa sıfırdan başlaması gerekiyor. Şirketler için maliyet avantajı ve servis şoförleri için daha fazla gelir vadediyor olması ise işi çekici kılmaya yetiyor.

Ali Halabi, başlangıcın umut verici olduğunu söylüyor. Fakat elbette bu alanda da bazı istenmeyen sorunlar çıkabilir. Oldukça yeni olan paylaşımlı servis modelinde yaşanabilecek sorunlar bunlardan biri. Yani çalışanların memnuniyetinin de bir süre sonra değerlendirilmesi bize daha gerçek bir yanıt verecektir. Bir diğer potansiyel sorun da özel araç çağırma servisleri Volt Lines’ın karşısına rakip olarak çıkması olabilir. Sunduğu teknoloji sayesinde Volt Lines’ın daha avantajlı olacağını düşünüyorum ancak rekabete girecek oyunculara göre pazar payında önemli değişimler olabilir. Bununla beraber pazar hacminin genişleyeceğini ve bu pazarın tek oyunculuk bir pazar olmadığını da eklemek gerek.

Sürücü ve yolcu uygulamalarını ay sonunda uygulama marketlerinde yayınlamayı planlayan Volt Lines’ı incelemek ve ilk kullanıcılarından olmak isterseniz voltlines.com’u ziyaret edebilirsiniz. Yorumlarınızı da aşağıda bizimle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.