Kullanıcılarını dinleyerek reklam hedeflemesi yaptığı iddia edilen Facebook açıklama yaptı

Kullanıcılarını dinleyerek reklam hedeflemesi yaptığı iddia edilen Facebook açıklama yaptı

Sosyal medya devi Facebook'un kullanıcılardan daha fazla reklam verisi toplamak için onları dinlediği yıllardır iddia edilen bir konu. Bu iddia ilk kez 2014 yılında Facebook'un uygulamasında geliştirdiği bir özellik ile ortaya atılmış sonrasında yapılan tartışmalarla alevlenmişti.

2015 yılında ABD'li bir akademisyen olan Kelli Burns'in ise Facebook'un mikrofon aracılığıyla kullanıcılarını dinlediğini söylemiş ve bunu kendi üzerinde test etmişti. Ancak Facebook yaptığı açıklamalar ile bu iddiaları defalarca reddetmişti. 2 milyardan fazla kullanıcısı ile dünyanın en büyük sosyal ağından konuya yönelik yapılan birçok açıklamanın ardından, Facebook'un üst düzey yöneticisi tekrardan konuya netlik getirmeye çalıştı.

Facebook'un Reklam Servisleri'nden sorumlu yöneticisi Rob Goldman, Twitter hesabından iddiaların gerçek olmadığını ve asla reklamlar için kullanıcıların mikrofonlarını kullanmadıklarını söyledi. Kullanıcıların sorusu üzerine Goldman, Instagram üzerinden de kullanıcıları dinlemediklerini söyledi.

Kullanıcılar tepkili

Goldman'ın tweeti kısa sürede takipçilerinin dikkatini çekti ve  bu açıklamaya tepkiler yağdı. Bir kullanıcı buzdolabı ve çamaşır makinesi aldıktan 15 dakika sonra konuya yönelik reklam gördüğü bilgisini paylaştı.

Bildiğiniz gibi Facebook, markalara kulanıcıların demografik özelliklerinden, ilgi alanlarına, sosyal ekonomik konumlarına kadar birçok segmentte hedefleyebilecekleri çok geniş bir reklam hizmeti sunuyor. Öte yandan yapay zeka destekli programmatik reklam uygulamaları ile de bugün markalar kullanıcılarına önceden internet üzerinden aradıkları ürün ya da servisleri Facebook'ta reklam olarak gösterebiliyorlar. Nitekim, yapılan yorumlarda kullanıcıların doğal olarak bunu ayırt edemediği ve sanki her görünen reklamda kendilerinin dinlendiğine yönelik  bir iddianın atıldığı önplana çıkıyor.

Sosyal ağın kullanıcılarını dinleyip dinlemediği gizemini koruyor. Ancak Facebook, geçtiğimiz yıl da bir basın açıklamasında bulunmuş ve kullanıcılarının telefon mikrofonlarını reklamlar için  kesinlikle dinlemediklerini iddia etmişti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.